Akoestische behandeling:

Onthoud dat toen je naar je nieuwe huis verhuisde,  echoden je dialogen binnen de muren van de lege kamers. Naarmate de tijd verstreek, werden meubels, gordijnen, planken en foto’s op hun definitieve positie geplaatst, waardoor de akoestiek van de kamer ook veranderde. Het belang van de behandeling van kamerakoestiek kan tijdens gewone gesprekken waargenomen worden, maar het komt meer in beeld als je een speciale ruimte voor een thuisbioscoop of een hifi-audiosysteem heeft, waar muziek of film afgespeeld wordt .

Wat betekent akoestiek?

Het woord ‘akoestiek’ is van de Griekse taal afkomstig; akoestiek is de wetenschap van geluid die zich bezighoudt met het genereren en overbrengen van geluid. De term akoestiek is de geluidskarakteristiek van een kamer.

Waarom zou ik me druk maken om de akoestiek?

In het geval dat we het beste geluid willen met onze zorgvuldig geselecteerde audio-apparatuur bereiken, kunnen we de akoestiek van de kamer niet verwaarlozen. De locatie van de onberispelijke apparatuur in de kamer is een belangrijk aspect, maar op zichzelf is dit in de meeste gevallen niet voldoende.

Behandeling van kamerakoestiek speelt een sleutelrol bij het ontwerpen van auditoria, concert- en theaterzalen. Met een goed gepland ontwerp en specifieke tools kan men dezelfde akoestische eigenschappen bereiken voor zowel een lege als voor een volle aula. Voor dit doel worden bijvoorbeeld al in het bouwproces verlaagde plafonds zodanig gevormd dat de geluidsgolven naar het publiek worden gericht, terwijl andere architecturale oplossingen echo verminderen.

Ook wordt het bouwproces van bioscopen uitgevoerd in overeenstemming met de gegeven specificatie, omdat zelfs de duurste apparatuur niet de perfecte filmervaring kan bieden als de akoestiek van de kamer niet voldoende is.

Implementatie met de bestaande materialen

Als men een thuisbioscoop of een studiokamer ontwerpt voor geluidsopname in een van de kamers van zijn flat/huis, kun je dit met inachtneming van de bestaande parameters en materialen uitvoeren. In dit geval is de akoestiek van de kamer al gegeven, dus kan het geluid in de kamer door metingen en met de juiste akoestische panelen verbeterd worden .Zie onderstaande grafiek als voorbeeld.

Voor akoestische reparatie
akoestische reparatie

Waarom klinkt dezelfde apparatuur anders in twee verschillende kamers?

In de natuurkunde is geluid een trilling die zich in de lucht voortplant als een mechanische golf. Als we het home cinema-systeem inschakelen, trilt het geluid dat eruit komt de deeltjes van de lucht, en deze trilling wordt van deeltje op deeltje overgedragen als een geluidsgolf totdat het een stevig oppervlak in de kamer bereikt.

Afhankelijk of de muur van de kamer van baksteen of gipsplaat gemaakt, en ook van het soort/aantal ramen en of het gordijn, gaat de route van het geluid op verschillende manieren verder. Afhankelijk van hun dichtheid zijn er materialen die absorberen, terwijl anderen het geluid, dat hen bereikt, reflecteren. Daarom kan het gebeuren dat je dezelfde apparatuur anders hoort, als je het op een andere plaats gebruikt.

Akoestische behandeling

Wat zijn de meest voorkomende problemen met de behandelingen betreft kamerakoestiek, waarvoor onze klanten contact met ons opnemen?

De meeste problemen worden door de galm veroorzaakt, de echo in een kamer, of liever zeged de doe-het-zelf behandeling daarvan, die secundaire problemen veroorzaakt:  de overmatige demping van de hoge frequenties. Veel mensen gebruiken piepschuim of schuim als ze  afwijkingen in hun kamer opmerken.


Heel vaak bedekken ze een groot deel van de muur door een van de bovengenoemde materialen, maar ze ervaren helaas dat het juist erger werd. De reden is dat deze materialen – schuim en piepschuim – niet geschikt zijn om de bas te absorberen, maar ze absorberen de hoge frequenties wel, waardoor ze een tegenovergestelde invloed hebben op het geluid: lage frequenties worden nog dominanter.

Een ander probleem met akoestische behandeling


Een ander veel voorkomend probleem bij kamerakoestiek is overmatig dempen. Als iemand wat informatie heeft over de behandeling van echo, en wat basabsorbeerders koopt, kan hij/zij de bas snel overmatig dempen, waardoor het luisteren naar muziek of het kijken naar films onaangenaam wordt.

De geluiden moeten niet alleen geabsorbeerd, maar ook verspreid worden om een ​​schoon dynamisch geluid zonder echo te krijgen; er zijn dus ook diffusors nodig om dit te bereiken.

Welke stappen moeten in dergelijke gevallen in de ruimte gedaan worden?

Als de kwaliteit van de zorgvuldig geselecteerde en dure apparatuur door de slechte akoestiek van de kamer verslechterd wordt, moeten we als eerste stap de parameters en de gebieden identificeren die op basis van akoestische metingen in de kamer, verbeterd moeten worden. Tijdens de meting concentreren we ons niet op het geluid of de prestaties van de apparatuur, dit is  het niet dat we evalueren. We meten wel de akoestische eigenschappen van de kamer waarmee we essentiële zwakke punten van de ruimte kunnen aangeven vanuit akoestisch aspect, en aanbevelingen kunnen doen om deze problemen op te lossen.

Hoe verbeteren we de akoestiek van de kamer?

Het geluid van de kamer kan wordt verbeterd door er akoestische panelen in te plaatsen. Op basis van onze metingen kunnen we precies vertellen welk type paneel op welk punt van de kamer moet geplaatst worden om het gewenste resultaat te bereiken.

Akoestische panelen – stijlvolle, unieke ontwerpelementen van de ruimte

De meeste mensen – vooral de dames in het gezin – maken zich zorgen over grote compromissen die ze  moeten aangaan omwille van een perfect geluid. Dit zou echter niet het geval moeten zijn. Akoestische panelen kunnen in verschillende kleuren en patronen, zelfs met unieke – b.v. familiefoto’s gemaakt worden. Afhankelijk van het type panelen kunnen ze op de vloer geplaatst of aan de muur bevestigd worden. Hun reiniging vereist ook geen speciale zorg, omdat de panelen van hout zijn, bedekt met kunstleer of akoestisch fluweel, dus zijn goed schoon te houden door het lappen met een natte doek.

K.I.

 

Similar Posts