Akoestische panelen: Welke geluiden dempen akoestische panelen?

Akoestische panelen worden voornamelijk gebruikt wanneer het geluid in kantoren, studio’s, thuisbioscopen of hifi-systemen wordt verstoord door reflecterende geluiden of echo’s. De oorzaak van deze storende geluiden is slechte akoestiek. Helaas, ongeacht hoeveel tijd, energie en geld we besteden aan het kopen van het perfecte apparaat, kunnen we nog steeds deze problemen tegenkomen. Het hangt voornamelijk af van de akoestiek van de betreffende ruimte, welke geluiden de apparaten produceren. Als we niet perfect kunnen genieten van het kijken naar films of het luisteren naar muziek, of als ons studio werk wordt verstoord door de slechte akoestiek van de ruimte, dan hebben we niet duurdere apparatuur nodig, maar een akoestische behandeling. Helaas realiseren velen zich dit na decennia van vervangingen en het uitgeven van miljoenen forinten.

Akoestiek panelen en wandpanelen akoestiek zijn essentieel om deze geluidskwaliteitsproblemen aan te pakken, waarbij ze helpen de helderheid en zuiverheid van het geluid binnen de ruimte te herstellen.

 

Akoestisch wandpanelen: Wat is akoestische behandeling?

Akoestiek behandelt de generatie en voortplanting van mechanische trillingen en golven in lucht, vaste stoffen en vloeistoffen. Voor ons is de ruimteakoestiek van groot belang. Tijdens een akoestische behandeling behandelen we de geluiden die in de ruimte worden geproduceerd en verminderen we de geluidsvervorming en reflecties die voortkomen uit de interne inrichting van de kamer of zaal. Akoestische panelen bieden hulp bij het realiseren hiervan.

Akoestisch wandpanelen en wandpaneel akoestiek zijn specifieke tools die worden gebruikt om de duidelijkheid en integriteit van geluid in een ruimte te verbeteren door het absorberen van overtollige geluidsgolven die anders reflecties en echo’s zouden veroorzaken.

 

Akoestisch panelen: De eerste stap is meten

In een gegeven ruimte plaatsen we bepaalde apparaten. Deze ruimte kan zijn gebouwd van hout of baksteen, bevat meubels, ramen, of is misschien volledig leeg, op stoelen na waarop mensen zitten. Deze omstandigheden beïnvloeden allemaal de akoestiek van de ruimte, waardoor elk apparaat een beetje anders kan klinken, afhankelijk van waar we luisteren en hoe de akoestiek van de ruimte is. Tijdens de akoestische behandeling maken we daarom eerst nauwkeurige gegevens over de akoestiek van de betreffende ruimte:

We nemen de solide grenzen van de kamer in overweging – van welk materiaal de muren zijn gemaakt, hoe groot de glasoppervlakken zijn – en de verschillende materialen, gebaseerd op de energie die ze niet reflecteren maar absorberen. We evalueren ook de symmetrie van de ruimte, en in de luisterpositie (waar we zitten) meten we de intensiteit en fase waarmee het gereflecteerde geluid arriveert – is er nagalm of echo die de geluidskwaliteit sterk vermindert. Akoestisch panelen en akoestische wand panelen zijn essentieel in het beheren van deze aspecten om de geluidskwaliteit in de ruimte te optimaliseren.

Ontwerp na akoestische meting

Zodra we de akoestische parameters van een ruimte kennen, creëren we tijdens het akoestische ontwerp oplossingen die ons in staat stellen om hoge en lage tonen, evenals echo’s te beheren. Dit resulteert in een plezierige, hoogwaardige geluidsbeleving die vrij is van storende geluiden. Akoestische wand panelen en akoestiek paneel spelen een cruciale rol in het bereiken van deze geluidskwaliteit door gericht de geluidsreflecties binnen de ruimte te manipuleren.

Hoe helpen akoestische panelen hierbij?

Akoestische panelen hebben een effect op lage, midden- en hoge frequenties en kunnen succesvol worden ingezet om echo’s en reflecterend geluid te beheren. Afhankelijk van de grootte en kenmerken van de ruimte – die we al hebben berekend tijdens de akoestische meting – kunnen we precies aangeven hoeveel akoestisch wandpanelen nodig zijn en waar deze geplaatst moeten worden om het gewenste resultaat te bereiken. Na het plaatsen van de panelen zal het resultaat zowel hoorbaar als voelbaar zijn, waardoor een optimale geluidsomgeving wordt gecreëerd.

Wordt mijn kamer te vol door de panelen?

Nee. Acoustische wandpanelen worden ook op maat gemaakt volgens individuele behoeften. Naast het gebruik van de beste materialen die optimale resultaten leveren, heeft u de mogelijkheid om panelen te kiezen die passen bij de stijl van uw huis of de betreffende ruimte. Naast een unieke uitstraling draagt de plaatsing van accoustische panelen ook bij aan de esthetiek. Voor het beste effect binnen de ruimte is het aan te raden om ze achter de luisterpositie op oorhoogte, alsook aan de zijwanden te plaatsen. Qua uiterlijk kunnen de panelen in de woonkamer achter en naast de bank het gevoel van een schilderij, canvas of foto oproepen.

Nadelen van doe-het-zelf oplossingen

Het is niet esthetisch en dient het gewenste resultaat niet als men probeert de akoestiek van een ruimte te verbeteren met meubels, boeken, gordijnen of akoestische schuim. De doe-het-zelf methode leidt niet tot resultaten, omdat er gewerkt wordt met materialen van ongeschikte kwaliteit en zonder meting. Meubels en stoffering hebben bijvoorbeeld niet de juiste geluidsabsorberende eigenschappen. Geluiden gaan erdoorheen, waardoor er nieuwe reflecties ontstaan. Akoestische schuim absorbeert weliswaar de hoge tonen, maar dit versterkt juist de lage tonen verder. Het gebruik van akoestische platen of een akoestisch wandpaneel zou een meer effectieve oplossing bieden, doordat deze specifiek ontworpen zijn om een breed spectrum aan frequenties te beheersen.

Waarom zijn de akoestische panelen van Perfect Acoustic een goede keuze?

Onze akoestische plaat bezit uitstekende absorptiecapaciteiten, waardoor ze geschikt zijn om echo’s te absorberen. De hoogwaardige materialen die wij gebruiken zorgen ervoor dat we met minder panelen toch goede resultaten kunnen behalen dankzij hun superieure geluidsabsorberende eigenschappen. Het doel van onze akoestische panelen is niet om geluidsisolatie te bieden – dat wil zeggen, het voorkomen dat geluid de kamer verlaat – maar om de resonanties die in de kamer ontstaan te verminderen, niet volledig te elimineren. In een akoestisch behandelde kamer kan de geluidsdruk tot 15 dB verlaagd worden, wat in een andere kamer aanzienlijk stiller zal klinken. Ze zijn vooral effectief op lage, midden- en hoge frequenties door het efficiënt beheren van geluiden die gereflecteerd worden vanaf vroege reflectiepunten.

Het gebruik van onze panelen verbetert het ruimtelijk gevoel, en maakt het geluid helder, vrij van vervormingen. In studio’s kan, naast de zijwanden, ook behandeling van de hoeken bij de vloer en het plafond noodzakelijk zijn om dit resultaat te bereiken.

Tijdens de productie van onze akoestische panelen houden we rekening met individuele behoeften; onze producten kunnen ook dienen als onderdeel van de kamerdecoratie. De inzet van houten muurpanelen kan zowel esthetisch als functioneel een toegevoegde waarde bieden.

 

De geluidsabsorberende capaciteit van akoestische materialen

Objecten en materialen die in staat zijn geluiden te absorberen worden geluidsabsorbers genoemd. Ze converteren een groot deel van de energie van de op hun oppervlak inkomende geluidsgolven in warmte door wrijving.

Solide, harde, vlakke materialen zoals beton, baksteen, glas en tegeloppervlakken hebben geen geluidsabsorberende eigenschappen. Ze reflecteren geluiden, waardoor onaangename, rinkelende echo’s ontstaan. Als akoestische overwegingen niet worden meegenomen in het ontwerp van een gebouw, dan kan alleen een latere akoestische behandeling worden overwogen. Om te zorgen dat muziek, films of spraak in een ruimte helder en verstaanbaar zijn, moeten reflecterende geluiden worden geëlimineerd. Hierbij bieden acoustic panelen hulp.

Meubels, textiel en andere interieurartikelen absorberen gemakkelijk hoge tonen, maar worstelen met lage tonen. Met de juiste structuren van materialen die worden gebruikt in ruimteakoestiek kunnen deze akoestische problemen worden opgelost.

De elasticiteit en dichtheid van houtmaterialen maken ze effectieve geluidsgeleiders en -isolatoren. Wandbekleding akoestisch gemaakt van akoestische wol met een hoge dichtheid is ook uitstekend geschikt voor geluidsisolatie en geluidsabsorptie.

Similar Posts