Studio akoestiek – de manier om perfect geluid te bereiken

Het talent, de kennis, de professionele technieken worden ingezet,
maar de muziek klinkt alleen in onze eigen studio goed?

Studio akoestiek biedt in dergelijke gevallen een oplossing. Met de akoestische behandelingen door een professional kunnen we bereiken dat we alleen het geluid van de luidsprekers in de opnames horen en niet de akoestiek van de kamer. Vrij van echo en vervormingen.

Veel voorkomende problemen zonder studio-akoestiek

De meesten van ons beginnen naar muziek te luisteren met de aanschaf van  perfecte apparatuur.

Dit werkt een tijdje maar naarmate onze kennis en ervaring toenemen, zien we steeds meer gebrekken. We merken dat wat we horen is niet precies wat er in de opname staat. Het geluid wordt gestoord door de echo’s, de kwaliteit van de bas wordt verslechterd door de staande golven die nauwelijks kunnen voorkomen worden of als de muziek alleen in onze eigen studio goed klinkt.

Laten we testen.

Kies 3-4 CD’s uit. Neem ze mee als referentieschijven en speel ze af in ruimtes met verschillende akoestische eigenschappen. U zult ervaren dat u in een kleinere kamer een ander geluid hoort dan in een ruime kamer. Het is weer anders in een lege en in een drukke ruimte.

Dezelfde schijf klinkt anders als er veel glazen oppervlakken zijn in de kamer waar je het speelt, en ook als de muren van beton of gipsplaat zijn gemaakt – om maar de meest voorkomende voorbeelden te noemen.

Wat geeft aan dat akoestische demping nodig kan zijn in onze studio?

https://perfectacoustic.nl/products/akoestische-panelen/

Als u tijdens het luisteren naar de referentieschijven ervaart dat de bas of hoge frequenties luider of stiller klinken dan u ze eerder in de studio hoorde. Als u bepaalde geluiden en of muziekinstrumenten nauwelijks hoort of als ze luider klinken, kan akoestische demping nodig zijn.

Slechte akoestiek mag ons niet ontmoedigen om naar muziek te luisteren.

In de meeste gevallen wordt de schuld gegeven aan de luidsprekers of de audiokaarten of wordt de software vermoed als een mogelijke bron van fouten. Ervaren professionals zijn het er echter over eens dat geen perfecte luidsprekers of luidsprekersystemen bestaan.

Iemand die net met het maken van muziek is begonnen, kan snel leren welke merken het meest voorkomen, welke als perfect worden beschouwd. Dus als we een van hen kiezen – en ze dan ook  correct in de studio plaatsen – is het zeer waarschijnlijk dat het niet aan de apparatuur ligt als we ondanks vele pogingen niet het gewenste geluid kunnen bereiken.

Hoe kunnen we het geluid verbeteren?

Nu weten we dat de ruimte waar we naar muziek luisteren een grotere impact op het geluid heeft dan we eerder dachten, kunnen we beginnen met het werken aan oplossingen. Je hebt zeker gehoord van die beroemde en ervaren geluidstechnici die de akoestische fouten van alle kamers binnen een korte periode kunnen detecteren.

Dezte vaklui, na het luisteren naar die wereldwijd bekende nummers van hun referentie-opnames voelen meteen waar ze zich op moeten concentreren om zo’n geluid van hoge kwaliteit te produceren, dat in een willekeurige studio, waar ook ter wereld, ook perfect afgespeeld kan worden.


Het slechte nieuws is dat er maar weinig mensen zijn die zoveel akoestische kennis hebben, daarom moeten we zonder de juiste routine naar een andere oplossing zoeken. Om een muziek te produceren die in elke andere kamer op dezelfde manier klinkt als we deze in de studio hebben opgenomen, hebben we akoestische behandelingen nodig.

De belangrijkste stappen van akoestische demping

Reductie van zij-echo – toepassing van geluidabsorberende systemen aan de muren rechts en links van de luisterpositie.
Akoestische demping aan het plafond en op de vloer – voornamelijk in kamers met een groot vloeroppervlak of kleine hoogte, maar het is ook belangrijk in het geval van thuisbioscopp-systemen. Bij een muur achter de monitors zal de bas aanzienlijk verbeteren door akoestische behandeling van dit gebied.

De achterwand dempen of diffusers aanbrengen voor een helder stereobeeld.
Bass traps – op meer punten voor een  heldere bas

Studio-akoestiek – u krijgt van ons, wat u hoort

Tijdens de akoestische behandeling identificeren we de akoestische anomalieën van de studio door akoestische metingen ter plaatse uit te voeren. We bieden ook oplossingen voor de afwijkingen door het toepassen van akoestische panelen. We kunnen u aanbieden om de benodigde akoestische panelen in de studio te installeren terwijl u de ruimteakoestiek stap voor stap meet.

Hiermee kunt u continu de verbetering van het geluid volgen.
Daarom, in tegenstelling tot “Doe-het-zelf” oplossingen of de installatie van onjuist geselecteerde items die op internet zijn gekocht, of sommige andere webshops die geen akoestische metingen uitvoeren maar akoestische panelen alleen verkopen: Bij ons bent u terecht en zal u geen latere spijt hebben van onaangename verrassing of teleurstelling. Onze klanten krijgen precies wat ze ter plaatse hebben gehoord.

K.I.

Absorptie, Diffusie en Basvallen: de Drie Zuilen van Studio Akoestiek Het verbeteren van de akoestiek in een studio kan een complexe taak lijken. Het kan een ongrijpbare jacht zijn naar perfect geluid, maar er zijn bepaalde fundamenten waar we ons op kunnen richten om dit doel te bereiken. De drie primaire elementen van studio akoestiek zijn absorptie, diffusie en basvallen. Een begrip van deze drie concepten en hun praktische toepassingen kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van het geluid in de studio.

Absorptie

Absorptie is het proces waarbij geluidsgolven door een materiaal worden geabsorbeerd, waardoor de geluidsenergie in warmte wordt omgezet. Dit proces helpt om ongewenste echo’s en reflecties in de ruimte te verminderen, wat resulteert in een helderder en strakker geluid. Absorberende materialen kunnen op de muren, het plafond en de vloer worden geplaatst om de hoeveelheid gereflecteerd geluid te minimaliseren.

Er zijn verschillende soorten absorberende materialen, zoals akoestisch schuim, basvallen en diffusors. Akoestisch schuim is een van de meest populaire absorberende materialen. Het is gemaakt van polyurethaanschuim en heeft een piramide- of eierkratvormige structuur die geluidsgolven effectief absorbeert.

Diffusie

Diffusie is een ander belangrijk element in de akoestiek van de studio. Het is het proces waarbij geluidsgolven worden verspreid, of uitgestraald, in veel verschillende richtingen in plaats van in één enkele richting. Dit resulteert in een gelijkmatigere verspreiding van geluid in de ruimte, waardoor “hot spots” en echo’s worden verminderd.

Een diffuser werkt door de geluidsgolven te breken en in verschillende richtingen te verspreiden. Dit wordt meestal bereikt door het gebruik van een paneel met een complexe geometrische structuur. Er zijn veel verschillende soorten diffusers, waaronder kwadratische restsequentie (QRD) diffusers en prisma diffusers.

Basvallen

Basvallen zijn ontworpen om lage frequenties te absorberen. Dit is vooral belangrijk in kleine studio’s, waar lage frequenties zich kunnen ophopen in de hoeken van de ruimte en ongewenste resonanties kunnen creëren. Basvallen werken door het absorberen van deze lage frequenties, waardoor het geluid strakker en beter gedefinieerd wordt.

Er zijn verschillende soorten basvallen, waaronder Helmholtz resonatoren, membraan basvallen en poreuze absorbers. Elk type heeft zijn eigen specifieke voordelen en de keuze van de juiste soort voor uw studio hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en vorm van de ruimte, evenals de specifieke geluidsproblemen die u probeert aan te pakken.

Akoestische meetstudio-akoestiek

 

Optimaliseren van Studio Akoestiek:

De Rol van Professionele Begeleiding Hoewel de basisbeginselen van studio-akoestiek – absorptie, diffusie en basvallen – redelijk eenvoudig te begrijpen zijn, is de praktische toepassing ervan in een echte studio vaak complex. Elke ruimte is uniek en heeft zijn eigen specifieke akoestische uitdagingen. Dit is waar de begeleiding van een professionele akoestische consultant van onschatbare waarde kan zijn.

Professionele akoestische consultants hebben een diepgaand begrip van de principes van geluid en akoestiek. Ze hebben de ervaring en de expertise om de specifieke akoestische problemen van een ruimte te identificeren en effectieve oplossingen te bieden. Ze kunnen helpen bij het kiezen van de juiste materialen en technieken om de beste geluidskwaliteit te bereiken, evenals bij het ontwerpen en installeren van de akoestische behandeling.

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het optimaliseren van de akoestiek in een studio, waaronder de grootte en vorm van de ruimte, de materialen die in de constructie worden gebruikt, de plaatsing van luidsprekers en apparatuur, en zelfs de specifieke muzikale genre dat in de studio wordt opgenomen.

Een professionele akoestische consultant kan een gedetailleerd plan opstellen om de akoestiek in een studio te optimaliseren. Dit kan het selecteren en plaatsen van absorberende materialen en diffusors omvatten, het installeren van basvallen om de controle over lage frequenties te verbeteren, en het aanpassen van de plaatsing van luidsprekers en apparatuur om de best mogelijke geluidsweergave te bereiken.

Conclusie:

Investeer in Studio Akoestiek voor het Beste Geluid Studio-akoestiek is een essentieel element in het produceren van hoogwaardige muziekopnames. Of je nu een thuisstudio hebt of een professionele opnamestudio runt, het investeren in goede akoestiek kan een enorm verschil maken in de geluidskwaliteit van je opnames. Door de principes van absorptie, diffusie en basvallen te begrijpen en toe te passen, kun je de echo’s, resonanties en andere akoestische problemen die je geluid kunnen verstoren, minimaliseren. Een professionele akoestische consultant kan je helpen om de beste oplossingen voor je specifieke situatie te vinden en te implementeren. Investeer in je studio-akoestiek en je zult het verschil horen!

Similar Posts