Akoestische behandeling:

Onthoud dat toen we naar ons nieuwe huis verhuisden, onze dialoog weerklonk binnen de muren van lege kamers. Naarmate de tijd verstreek werden meubels, gordijnen, planken en foto’s op hun definitieve positie geplaatst, waardoor de akoestiek van de kamer ook veranderde. Het belang van de behandeling van kamerakoestiek kan worden waargenomen tijdens gewone gesprekken, maar het komt meer in beeld als we een speciale ruimte voor , een thuisbioscoop of een hifi-audiosysteem in de woonkamer hebben/flat hebben.

Wat betekent akoestiek?

Het woord akoestiek is afgeleid van de Griekse taal, akoestiek is de wetenschap van geluid die zich bezighoudt met het genereren en overbrengen van geluid. De term akoestiek is de geluidskarakteristiek van een kamer.

Waarom zou ik me druk maken om de akoestiek?

In het geval dat we het beste geluid willen bereiken met onze zorgvuldig geselecteerde audio-apparatuur, kunnen we de akoestiek van de kamer niet verwaarlozen. De locatie van de onberispelijke apparatuur in de kamer is een belangrijk aspect, maar op zichzelf is dit in de meeste gevallen niet voldoende.

Behandeling van kamerakoestiek speelt een sleutelrol bij het ontwerpen van auditoria, concert- en theaterzalen. Met een goed gepland ontwerp en specifieke tools kan men dezelfde akoestische eigenschappen bereiken voor zowel een lege als voor een volle aula. Voor dit doel worden bijvoorbeeld al in het bouwproces verlaagde plafonds zodanig gevormd dat de geluidsgolven naar het publiek worden gericht, terwijl andere architecturale oplossingen echo verminderen.

Ook wordt het bouwproces van bioscopen uitgevoerd in overeenstemming met de gegeven specificatie, omdat zelfs de duurste apparatuur niet de perfecte filmervaring kan bieden als de akoestiek van de kamer niet voldoende is.

Implementatie met de bestaande materialen

Als we een thuisbioscoop of een studiokamer ontwerpen voor geluidsopname in een van de kamers van ons familiehuis, kunnen we deze implementeren met inachtneming van de bestaande parameters en materialen. In dergelijke gevallen wordt de akoestiek van de kamer gegeven waarmee we het geluid in de kamer voorbereid doorzakelijke metingen en verbeterd met de juiste akoestische panelen.Zie als voorbeeld onderstaande grafiek.

Voor akoestische reparatie
akoestische reparatie

Waarom klinkt dezelfde apparatuur anders in twee verschillende kamers?

In de fysica is geluid een trilling die zich in de lucht voortplant als een mechanische golf. Als we het home cinema-systeem inschakelen, trilt het geluid dat eruit komt de deeltjes van de lucht en deze trilling wordt van deeltje op deeltje overgedragen als een geluidsgolf totdat het een stevig oppervlak in de kamer bereikt.

Afhankelijk of de muur van de kamer gemaakt van baksteen of gipsplaat, het raam of het gordijn, gaat de route van het geluid op verschillende manieren verder. Afhankelijk van hun dichtheid absorberen sommige materialen terwijl andere het geluid reflecteren dat hen bereikt. Daarom kan het gebeuren dat we dezelfde apparatuur op een andere manier horen als we het op een andere plaats gebruiken.

Akoestische behandeling

Wat zijn de veel voorkomende problemen met betrekking tot de behandeling van kamerakoestiek waarvoor onze klanten contact met ons opnemen?

De meeste problemen worden veroorzaakt door de galm, de echo in een kamer, of liever de D.I.Y. behandeling daarvan die secundaire problemen veroorzaakt, d.w.z. de overmatige demping van de hoge frequenties. Veel mensen gebruiken piepschuim of schuim als ze een soort afwijking in hun kamer opmerken.


Heel vaak bedekken ze een groot deel van de muur door een van de bovengenoemde materialen, maar ze ervaren helaas dat het zelfs erger werd. De reden is dat deze materialen – schuim en piepschuim – niet geschikt zijn om de bas te absorberen, maar ze absorberen de hoge frequenties waardoor ze een tegengestelde invloed hebben op het geluid: lage frequenties worden nog dominanter.

Een ander probleem met akoestische behandeling


Een ander veel voorkomend probleem bij kamerakoestiek is overmatig dempen. Als iemand wat informatie opneemt over de behandeling van echo en wat basabsorbeerders koopt, kan hij of zij de bas gemakkelijk overmatig dempen, waardoor het luisteren naar muziek of het kijken naar films onaangenaam wordt.

De geluiden moeten niet alleen worden geabsorbeerd, maar ook worden verspreid om een ​​schoon dynamisch geluid zonder echo te krijgen, we hebben ook diffusors nodig om dit te bereiken.

https://www.youtube.com/watch?v=qpzfYJeHXrM&t=1s

Welke stappen moeten in dergelijke gevallen in de ruimte worden genomen?

Als de kwaliteit van de zorgvuldig geselecteerde en dure apparatuur wordt verslechterd door de slechte akoestiek van de kamer, moeten we als eerste stap de parameters en de gebieden identificeren die moeten worden verbeterd op basis van akoestische metingen in de kamer. Tijdens de meting concentreren we ons niet op het geluid of de prestaties van de apparatuur, dit is niet wat we evalueren. We meten de akoestische eigenschappen van de kamer waarmee we essentiële zwakke punten van de kamer kunnen aangeven vanuit akoestisch aspect en aanbevelingen doen om deze problemen op te lossen.

Hoe verbeteren we de akoestiek van de kamer?

Het geluid van de kamer kan worden verbeterd door er akoestische panelen in te plaatsen. Op basis van onze metingen kunnen we precies vertellen welk type paneel op welk punt van de kamer moet worden geplaatst om het gewenste resultaat te bereiken.

Akoestische panelen – stijlvolle, unieke ontwerpelementen van de flat

De meeste mensen – vooral de dames in het gezin – maken zich zorgen dat ze een groot compromis moeten laten zien omwille van een goed geluid. Dit zou echter niet het geval moeten zijn. Akoestische panelen kunnen in verschillende kleuren en patronen worden voorbereid, zelfs met unieke – b.v. Familiefoto’s. Afhankelijk van het type panelen kunnen ze op de vloer worden geplaatst of aan de muur worden bevestigd. Hun reiniging vereist ook geen speciale zorg, omdat de panelen van hout zijn, bedekt met kunstleer of akoestisch fluweel en daarom kunnen ze worden afgeveegd met een natte doek.

 

Categorieën: Tutorial