Wat is de rol van een akoestische diffuser?

We hebben al veel gesproken over de behandeling van de bas en de demping van de echo. Inderdaad, dit zijn de meest voorkomende akoestische problemen, maar we zullen niet het perfecte geluid bereiken als we ons alleen op deze concentreren
deze problemen.

Diffusers hebben ook een groot belang in de akoestische behandeling, dit omhet geluidveld meer uniform te maken en de ruimtelijkheid te vergroten.

De twee meest voorkomende akoestische problemen waarvoor onze klanten zich tot ons wenden

De meeste verzoeken die we ontvangen, zijn afkomstig uit de volgende situatie: de klant heeft de lang gezochte en zorgvuldig geselecteerde Hi-Fi of theaterapparatuur aangeschaft.
Echter, zelfs na het aanpassen van alle mogelijke parameters ervan, is hij of zij er nog steeds niet in geslaagd het gewenste geluid te bereiken.

Maar toen hij of zij luisterde naar de apparatuur waar het werd gekocht, produceerde het een geluid van zijn of haar dromen. Gewoonlijk is het achterliggende probleem afkomstig van een van de twee hieronder beschreven gevallen.

Akoestische absorber in Barabas villa

Over demping van de hoge frequenties, gebrek aan akoestische diffusers.

In één geval was het belang van akoestiek niet onbekend voor onze klant, hij begon de akoestische behandeling met zelfgemaakte units op basis van informatie op internet of aanbevelingen van vrienden.

De behandeling betekent de meest voorkomende praktijk, d.w.z. de aankoop van akoestisch schuim of diffusers gemaakt van piepschuim die aan de muur zijn gelijmd.
Misschien gebruikt hij ongepaste en ongemeten absorberende materialen, b.v.
glasvezel of minerale wol. Hij wendt zich tot ons omdat de akoestische anomalieën blijven bestaan, zelfs na de zelfgemaakte behandeling.

Men moet zich ervan bewust zijn dat vanwege hun dichtheid akoestisch schuim en piepschuim niet geschikt zijn om lage frequenties te absorberen of te verspreiden. Ze kunnen echter hoge frequenties dempen en lijken daarom effectief omdat ze de reflecties van hoge frequenties verminderen.

Ondanks dit beseft de klant later dat het resultaat in strijd is met zijn oorspronkelijke intentie en concept:

  • verhoogde versterking van bas,
  • vervormde bas,
  • echo, we horen niet de echte hoeveelheid en kwaliteit van lage frequenties maar
  • het geluid van de kamer.

De echo dempen en ratelende
galm door akoestische diffuser.

Op dit punt kwamen we bij het andere meest voorkomende probleem. Ondanks de goed geïnstalleerde apparatuur horen we een sterke echo die het plezier vergalt van het kijken naar films of het luisteren naar muziek.

In dit stadium wenden sommige mensen zich al tot ons om hulp te vragen bij de akoestische behandeling, maar velen van hen proberen liever een zelfgemaakte oplossing te vinden en een paar absorbers te kopen. Na deze mensen wenden zich daarna tot ons om de hieronder genoemde redenen.

De verzachting of verstrooiing van de bassen is mislukt als de dichtheid van de absorber / diffuser niet geschikt is of als deze is gemaakt van niet-gemeten, niet-getest materiaal of op een verkeerde locatie is geplaatst.

Als de zelfgemaakte oplossing echter “te succesvol” is, d.w.z. de absorber absorbeert de geluidsgolven, maar bepaalde frequenties kunnen overmatig worden gedempt waardoor het luisteren naar muziek of het kijken naar films onaangenaam wordt.

De bovengenoemde gevallen laten zien dat geluiden niet alleen moeten worden geabsorbeerd, maar ook moeten worden verspreid. Om een ​​helder,ruimtelijk geluid zonder echo te krijgen, hebben we ook diffusers nodig.

plaatsing van flexi-akoestische diffusers.

Professionele akoestische meting en ontwerp in plaats van zelfgemaakte oplossingen.

In plaats van zelfgemaakte oplossingen kunnen we tijd en geld besparen als we een professional de behandeling van akoestische problemen toevertrouwen. In het
verloop van de akoestische meting, afhankelijk van de parameters van de kamer, kunnen we specificeren welk type en hoeveel panelen we nodig hebben en waar we ze moeten plaatsen om het gewenste geluid te bereiken.

Hoe werken diffusers?

Je bent zeker het fenomeen tegengekomen dat na het inrichten van een lege ruimte de echo geleidelijk afneemt parallel met de inrichting van de ruimte.

De reden daarvoor is dat de meubilering als diffusor fungeert. In het geval van akoestische diffusors kan diffusieve impact vóór hun
implementatie worden berekend.

Akoestische panelen hebben onregelmatige vormen, zodat ze de geluidsgolven die ze bereiken kunnen afleiden – ze reflecteren de golven in een andere hoek dan de muur – en kunnen ze verstrooien in de kamer. Men kan opmerken dat diffusors bestaan ​​uit eenheden met verschillende diepte.

Ondanks de onregelmatigheid is het oppervlak van diffusers goed ontworpen: zij
reflecteren verschillende frequenties in verschillende richtingen.

Hoe dichter het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, hoe lager de frequentie die ze kunnen reflecteren.

Diffusers filteren frequentiepieken, ze elimineren de ratelende echo’s die voortkomen uit de galm van hoge frequenties. Op basis van akoestische metingen en door ze op de juiste locatie te plaatsen, zullen we het volgende ervaren bij gebruik:

  • directe echo’s zijn verminderd,
  • Verbetering van details en vocale helderheid,
  • aangenaam, natuurlijk geluid kan worden bereikt,
  • ruimtelijkheid neemt toe, zonder een echovrije kamer te creëren.

2 in 1: Akoestish paneel met diffuser

Binnen ons assortiment kunnen we, naast akoestische diffusors, ook akoestische panelen met diffuser aanbieden. Dit zijn akoestische eenheden waarop een diffuserende voorplaat is geïnstalleerd en daardoor een bepaald deel van het frequentiebereik kan absorberen
terwijl het tegelijkertijd andere frequenties kan reflecteren.

Het betekent dat het een reflecterende, verstrooiende impact heeft vergelijkbaar met akoestische diffusers.

In vergelijking met breedbandabsorbers absorbeert het meer lage frequentie – onder 300Hz – maar minder hoge frequentie – boven 600Hz. Op die manier zorgt het ervoor dat hoge frequenties niet worden overgedempt in de kamer.

Perfect Acoustic – uitgebreide akoestische oplossingen met diffusers.

Het beoordelen van de geluidskwaliteit is inderdaad een subjectieve kwestie. Sommige mensen houden van de scherpe hoge tonen, anderen geven de voorkeur aan bastonen of zoemende bas.

Tot welke groep we ook behoren, we kunnen zeker zijn van één ding: als we ons uitsluitend concentreren op audio-apparatuur en kabels om de ideale geluidservaring te bereiken, zullen we teleurgesteld zijn.

In dergelijke gevallen is de oplossing niet om constant nieuwe apparatuur aan te schaffen waarvan wordt aangenomen dat deze beter en van hogere kwaliteit is. We kunnen ons doel bereiken door de vervormingen in de ruimte te elimineren. Door onze geproduceerde akoestische metingen, behandelingen en akoestische artikelen kunnen u daarbij helpen.

Het is waar dat plafonds, muren, ramen … enz. Ook als geluidsreflecterende oppervlakken fungeren, maar door hun vlakke, harde oppervlak wordt alle geluidsenergie in dezelfde richting gereflecteerd, geconcentreerd, zodat het geluid weerkaatst, onaangenaam. Akoestische diffusers, dankzij hun onregelmatige oppervlak met verschillende diepten, stralen de energie van het geluid uit in kleinere delen, waardoor de geluiden gelijkmatiger worden verdeeld, waardoor een meer gebalanceerde, ruimere akoestiek ontstaat.

Het is belangrijk welk materiaal we gebruiken:

Ook het materiaal van diffuse oppervlakken is geen verwaarloosbaar aspect. Hardhout, dat een uitstekende absorptie heeft, wordt over het algemeen gebruikt als grondstof voor geluidsabsorberende en diffuse elementen. Akoestisch katoen, akoestische zijde of kunstleer hebben ook effectieve geluidsabsorberende en verstrooiende eigenschappen. Voor akoestische doeleinden zijn materialen met een hoge dichtheid, maar flexibel en met vezels geschikt. Daarom zijn cellulaire piepschuimelementen of eierdozen niet geschikt voor akoestische behandeling, de laatste zijn alleen goed voor stofvangers.
Het is niet nodig om de volledige wand- of plafondoppervlakken te bedekken, de primaire reflectiepunten moeten bedekt zijn met diffusers. Deze punten kunnen worden bepaald door middel van akoestische metingen.
De roosters kunnen ook aan de muur of het plafond of zelfs op de vloer worden geplaatst. (met inklapbare poten)
U kunt verschillende kleuren, patronen, maten of designs bestellen. Onze diffusers presteren dus niet alleen optimaal op akoestisch gebied, hun esthetische ontwerp maakt ze tot decoratieve decoraties voor elke kamerstijl.

Categorieën: Tutorial