akoestische oplossingen voor thuis

Akoestische standpunten worden over het algemeen het minst overwogen bij het ontwerpen en bouwen van wooncomplexen. Hebben we ooit gedacht dat onze appartementen ook een ‘eigen’ geluid hebben? We denken er misschien niet eens over hoe verre de akoestiek van de kamers de sfeer in ons huis beïnvloedt.

Waarschijnlijk hebben veel ouders al het probleem gehad dat als hun pubersin zijn/haar kamer op vol volume naar hun favoriete muziek luistert, gaat het hele huis weerklinken. Het geluid van motorvoertuigen en treinen belemmert de slaap of het relaxen.

Het kan ook veel conflicten veroorzaken als onze buren luidruchtig zijn en door de muren heen horen we alles wat er met hen gebeurt, zelfs als we dat niet willen. In de architectuur wordt akoestiek door ontwerpers en architecten niet als zeer belangrijk beschouwd, tenzij het gebouwen zijn die locaties bieden voor theatervoorstellingen, concerten of muziekuitvoeringen. Hierdoor blijven akoestische problemen vaak onopgemerkt en onbehandeld in wooncomplexen.

Als we bij het ontwerpen van woningen aandacht besteden aan akoestiek, kunnen we een aangename, rustige en harmonieuze leefruimte creëren. Met behulp van akoestiek-specialisten is het mogelijk om te bepalen wat voor akoestische behandeling de betreffende ruimtes nodig hebben.

luidruchtig huis

 

Hoe gedragen geluiden zich in ons huis?

Klanghall

Geluiden kunnen ook geabsorbeerd, gereflecteerd en verstrooid worden, afhankelijk van het type oppervlak. Geluiden die naar geluidsabsorberende materialen komen, gaan naar andere ruimtes terwijl ze door het oppervlak gaan en worden vervolgens omgezet in warmte-energie, waardoor de geluiden gedempt worden.

Tijdens reflectie weerkaatsen geluiden op harde, vlakke, kale oppervlakken, waardoor een onaangename echo ontstaat. De zogenaamde diffusor-akoestische elementen zijn het meest geschikt voor het gelijkmatig verspreiden van geluiden, aangezien hun onregelmatige oppervlak de geluiden in alle richtingen van de ruimte verstrooit, over de gehele bandbreedte.

Het doel van de akoestische behandeling van kamers en kantoren is om geluidsabsorptie, reflectie en diffusie in evenwicht te brengen en zo een aangenaam geluid te creëren. Overmatige geluidsabsorptie kantot demping leiden. De aldus gevormde “dove kamers” lijken stil, saai en levenloos. In de kamers kunnen vrijwel onbeperkt diffusorelementen geplaatst worden. Akoestische metingen kunnen gebruikt worden om de reflectiepunten vrij nauwkeurig te bepalen, het is zeker aan te raden om er diffusorpanelen op te plaatsen.

Selectie van bouwmaterialen

Een ideaal klinkende leefruimte heeft bijna dezelfde akoestiek als een concertzaal die akoestisch perfect wordt beheerd. De meeste mensen willen een rustig huis, ze willen zo min mogelijk lawaai van buitenaf dat hun leven verstoort. Daarom is het de moeite waard om bij de bouw al rekening te houden met akoestische factoren.

Als we in een lawaaierige, drukke buurt wonen, hoeven we het bereiken van een vredige en rustige leefomgeving toch niet op te geven.

Strikt

Moderne, minimalistische gebouwen zijn meestal ontworpen met veel glazen oppervlakken. Hoewel veel ramen esthetisch en modern zijn en natuurlijk licht doorlaten, moet men zich realiseren dat geluiden door glazen oppervlakken weerkaatst worden en niet echt effectief zijn in het dempen van omgevingsgeluid. Als je toch bij grote ramen blijft, plaats er dan dikke, zware, dicht geweven gordijnen voor, die het binnendringende geluid aanzienlijk verminderen en zelfs de akoestiek verbeteren. We kunnen ook kiezen voor geluidwerende ramen, maar dan moeten we rekening houden met hogere kosten. Als we in plaats van het oude vensterglas geluiddicht glas willen, hangt het ook af van de capaciteit van de kozijnen of dit idee haalbaar is.

Traditionele bouwmaterialen, zoals baksteen, beton of steen, zijn door hun structuur niet in staat tot geluidsabsorptie of geluidsreductie. Laat de muren niet helemaal kaal. Met schilderen, behangen – waarvan er ook bijzonder geluidsisolerende materialen zijn – en met wanddecoraties, planken en gipskartonplaten kunnen we de geluiden dempen. Als het mogelijk, plant dan veel groen rondom het huis, want dit – bomen en struiken – zijn ook uitstekende geluiddempers.

Houd er bij het kiezen van deuren en ramen rekening mee dat glazen ramen en deuren het geluid niet uitsluiten. Schuifdeuren zijn in dit opzicht ook niet echt ideaal.

De keuze van het vloeroppervlak is ook belangrijk. Hardhouten of tegelvloeren zijn duurzaam, esthetisch en gemakkelijk schoon te houden, maar hun akoestische eigenschappen zijn niet gunstig. Ze zenden geluiden uit, reflecteren, waardoor de kamers luidruchtig worden. Hardhouten vloeren kunnen kraken, wat erg oncomfortabel kan zijn in een huis met twee verdiepingen.

Akoestische mat

We kunnen deze problemen verhelpen met dikke, dicht geweven, hoogpolige vloertapijten. Geluidsisolerende vloermatten dempen ook voetstappen, het contactgeluid en het geluid van vallende voorwerpen. U kunt zelfs de hele vloer bedekken met kamerbreed tapijt.

Onze levensstijl en onze omstandigheden

De akoestische omstandigheden van een woning zijn afhankelijk van de grootte, vorm, meubilair, locatie van het gebouw en natuurlijk de levensstijl en behoeften van de mensen die erin wonen.

gehoorproblemen thuis

De woning van een gezin met 2 of meer kinderen heeft ook een privésfeer nodig, niet alleen voor de ouders, maar ook voor de puberende kinderen die van kinds af aan zijn opgegroeid. Het is niet ideaal als alle geluiden en lawaai door de muren hoorbaar is.

Ook de slaap van baby’s en peuters kan door straatlawaai of lawaai van de buren verstoord worden. Probeer indien mogelijk de kinderkamer zo ver mogelijk van de geluidsbron te plaatsen.

Voor tieners kunnen we geluidsabsorberende panelen aan de muur van de kamer plaatsen – deze zijn ook te bestellen met een fotoprint – zodat we de rommelende muziek in hun kamer of het lawaai van vriendenfeestjes kunnen verminderen.

Thuiswerken

Thuiskantoren komen steeds vaker voor en het ‘thuiskantoor’-systeem werd nog belangrijker door het coronavirus-gedoe. Als ons thuiskantoor aan de straatkant ligt of naast een lawaaierige woonkamer, tv-kamer of kinderkamer staat, is het erg moeilijk om te werken. Als u het meeste van uw werk thuis doet, kunt u overwegen uw bureau en laptop naar een stillere, meer afgelegen kamer te verplaatsen.

Audio- en hifi-apparatuur zoals televisies, thuisbiscoopsystemen, luidsprekers… enz. zijn significante bronnen van ruis. De aan de muur gemonteerde televisie tussen de twee kamers is veel luider dan bij vrijstaande of op tv-meubel geplaatste tv’s. Aan de muur gemonteerde tv’s zien er goed uit en besparen ruimte, maar een geluidsbron die direct aan de muur is gemonteerd, versterkt de geluiden. Het door de constructie overgedragen geluid kan de rust van de aangrenzende ruimte sterk verstoren.

Akoestiek in een kamer

De plaatsing van hifi- en audioapparatuur is ook van belang voor de geluidsisolatie van de kamers. Door een speakerkussentje onder en bovenop de speakers te plaatsen, kun je de resonantie van de speakers verminderen. Plaats de luidsprekers niet direct aan de muur.

Nadelen van open ruimtes

Open flats en ruimtes, dus als  woonkamer, eetkamer en keuken zich in één ruimte bevinden, zijn populair. Deze lay-out is comfortabel en ruim, maar het geluid is ongunstig, aangezien er geen obstakels voor de geluiden zijn, zodat ze vrij stromen. Het resultaat is een resonerende, luidruchtige atmosfeer. Dit betekent natuurlijk niet dat we open ruimtes moeten vergeten! We kunnen het geluid met grote tapijten en dikke gordijnen dempen. Als we dit nog steeds niet gepast vinden met het geluid van het appartement, overweeg dan toch om deuren te installeren.

Let op de akoestiek!

Langdurige geluidsoverlast kan tot hoofdpijn en rusteloosheid leiden. Het kan op de lange termijn zelfs ernstige gezondheidseffecten hebben. Wilt u rust in huis, dan kunt u uit verschillende oplossingen kiezen om uw akoestiek te verbeteren.

akoestische problemen en oplossingen

Het is belangrijk om advies te vragen van akoestiek-experten! Voor het verbeteren van de akoestiek worden materialen gebruikt die een effectieve geluidsabsorptie hebben. Deze materialen hebben over het algemeen een hoge dichtheid, zijn poreus of hebben een flexibele structuur.

Geschreven door Róbert Polgár

K.I.

Similar Posts