Akoestische Termen: De Betekenis van Akoestiek Begrijpen

Akoestiek is een wetenschap die zich met geluidsgolven, hun beweging en snelheid bezighoudt. Tijdens de akoestische behandelingen kunnen we concepten tegenkomen die niet door iedereen volledig worden begrepen. We hebben een aantal belangrijke akoestische termen samengesteld om uit te leggen wat het precies betekent. Deze lijst helpt bij het begrijpen van de akoestiek betekenis en hoe deze toegepast kan worden in verschillende omgevingen, van concertzalen tot thuiskantoren. Elk van deze termen draagt bij aan een beter begrip van hoe geluid zich gedraagt en hoe het kan worden beheerd voor een optimale luisterervaring.

1., echo

akoestische echo

Geluid wordt teruggekaatst naar de plaats van herkomst en daar opnieuw waargenomen. Als je op een bepaalde afstand van een muur of punt hard schreeuwt, of een andere geluidsbron gebruikt, zal het geluid naar de muur komen en er vanaf wordt het weer gereflecteerd, zodat het geluid bij de bron weer hoorbaar is.

In grote zalen, kerken, theaters komen vaak echo’s voor (vanwege slechte akoestiek). In kleinere, afgesloten ruimtes keert het geluid dat door de muren wordt weerkaatst zo snel terug naar de geluidsbron dat het het oorspronkelijke geluid versterkt. Als de resulterende resonantie van de muren te sterk is, kan dit de spraak of zang verstoren. Om de door de muren veroorzaakte resonantie te verminderen, kunnen geluidsabsorberende akoestische panelen, akoestische gordijnen en tapijten worden gebruikt.

– Rammelecho

Een reeks opeenvolgende en geleidelijk vervagende echo’s die een ratelend geluidseffect creëren. Het komt voor in een besloten ruimte wanneer de tegenover elkaar liggende wanden in verschillende mate worden akoestisch gedempt. Het veroorzaakt het grootste akoestische probleem voor kleinere, rechthoekige kamers.

2., nagalmtijd:

De nagalmtijd (RT60) is de tijd waarin het geluid in de kamer vervaagt – om precies te zijn, het neemt met 60 decibel af. Echo wordt veroorzaakt door geluidsgolven die door verschillende oppervlakken weerkaatsen, en hoe groter de echo is, hoe langer het geluid hoorbaar blijft. Een kortere nagalmtijd geeft aan dat het geluid door iets geabsorbeerd wordt zonder sterkere reflectie.

Houd bij het akoestisch behandelen van een ruimte rekening met de nagalmtijd mee. Voor het meest nauwkeurige resultaat is het de moeite waard om te meten, maar je kunt ook met je oren horen of de echo hoog of laag, dat wil zeggen de nagalmtijd langer of korter is. In de ruimte met ideale akoestiek is de nagalmtijd bij alle frequenties gelijk.

De ideale nagalmtijd is afhankelijk van de grootte en functie van de ruimte. In grotere ruimtes (theaters, auditoria, zalen etc.) is een nagalmtijd van 1,5 tot 2,5 seconde meestal ideaal, terwijl in kleinere ruimtes, zoals klaslokalen, kantoren, thuisbioscopen en slaap- en woonkamers nagalmtijd van minder dan 1 seconde is het meest optimaal.

Onvoldoende nagalmtijden veroorzaken het grootse probleem in grotere kamers in minimalistische stijl met weinig meubilair ingericht.

In thuisbioscopen is een perfecte geluidsdemping essentieel voor het ideale geluid.

3., Staande golf

Een geluidsfenomeen dat het resultaat is van de interactie van twee geluidsgolven met vergelijkbare trillingsgetallen die in tegenovergestelde richtingen reizen. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van constante, vaste lage- en hogedrukpunten in de klankruimte. In het geval van perfecte reflectie is de intensiteit van het gereflecteerde geluid dezelfde als die van het invallende geluid, en de amplitude is nul op de minimale locaties en verdubbeld op de maximale locaties.

Het wordt voornamelijk gevormd in de hoeken en aan de wanden, als het geluid afkomstig van de geluidsbron en het gereflecteerde geluid elkaar in dezelfde fase ontmoeten en elkaar dus versterken, maar wanneer ze elkaar ontmoeten in de tegenovergestelde fase, verzwakken ze elkaar. Geluiden kaatsen tegelijkertijd terug van de muren in de hoeken. Daarom is het aan te raden om basstraps in de hoeken te plaatsen.

4., Diffusie
Akoestiek-diffusie

Diffusie in de architectuur betekent de gelijkmatige verdeling van geluidsenergie in een bepaalde omgeving. Het perfect diffusie geluidsveld zorgt ervoor dat de nagalmtijd in alle luistersituaties gelijk is. De meeste interieurs zijn niet diffuus; de echo-tijd varieert aanzienlijk in de kamer.

Akoestische diffusors worden gebruikt om echo’s in kamers te behandelen. Het zijn geweldige accessoires voor akoestische panelen die om geluidsabsorptie worden gebruikt, omdat ze geen geluidsenergie verwijderen, maar de diffusers stralen geluidsenergie in vele richtingen uit, waardoor een gelijkmatiger geluidsveld ontstaat. Diffusoren verspreiden reflecties zowel  in tijd als ruimte.

5., Geluidsabsorptie:

Geluidsabsorberende materialen zijn die materialen die geluidsenergie in de lucht absorberen en deze niet door hun structuur laten gaan, dwz het wordt volledig vastgehouden en niet afgestoten. Zo absorberen ze de geluiden.

Het ideale geluidsabsorberende materiaal reflecteert geen geluidsenergie, wat betekent dat geluidsenergie gemakkelijk het materiaal kan binnendringen en passeren. Hiervoor moet het materiaal poreus, los en luchtig zijn. Een geschikt geluidsabsorberend materiaal is meestal vezelig, dicht en heeft een korrelige structuur. Het wordt gekenmerkt door vele onderling verbonden microgaatjes. Dus, wanneer een geluidsgolf het oppervlak van poreuze materialen bereikt, zorgt het ervoor dat lucht in de poriën gaat trillen. Door wrijvingsweerstand, viskeuze weerstand en thermische geleiding wordt een aanzienlijk deel van de geluidsenergie omgezet in thermische energie, wat een geluidsabsorberende rol speelt.

6., Geluidsisolatie

Bij geluidsisolatie absorbeert, weerkaatst en geeft het materiaal geluid deels door en behoudt het zijn structuur.

Geluidsisolerende materialen mogen niet zo poreus, los en luchtig zijn als geluidsabsorberende materialen om de overdracht van geluidsenergie te verminderen en geluidsoverdracht te voorkomen. Integendeel: het materiaal moet zwaar, compact, zonder poriën zijn.

7., Geluidsisolatie

Geluidsisolatie houdt in dat het materiaal het geluid gedeeltelijk overneemt en door zijn structuur doorgeeft. Geluidsisolatie is meestal vereist tussen twee aangrenzende kamers.

8., Frequentie

De toonhoogte wordt bepaald door de frequentie van het geluid (dat wil zeggen, de snelheid van de geluidstrilling): een hoger geluid wordt gedetecteerd bij een hogere frequentie. De numerieke waarde van de frequentie geeft het aantal trillingen per seconde aan. De eenheid van frequentie wordt hertz genoemd en wordt aangegeven met Hz.

9., decibel

Decibel is een meeteenheid die in de akoestiek wordt gebruikt om geluidsniveaus te meten ten opzichte van ongeveer 0 dB.

10., Geluidstypes binnenshuis

geluiden binnen

Luchtgeluid is een vorm van voortplanting waarbij door geluid en lucht de structuur trilt: menselijke spraak, muziek, enzovoort. Dit is inclusief overdracht naar andere ruimtes en nagalm (reflecties) in dezelfde ruimte.

Een kloppend geluid wordt gegenereerd wanneer de bron een dynamische kracht is die de structuur rechtstreeks raakt: een vallend voorwerp, duw van een stoel, het geluid van stappen, een machine, apparatuur, aan de muur gemonteerde luidsprekers, enz. gemonteerd op de muren of vloer.

K.I.

Similar Posts