Apple HomePod-luidsprekerbeoordeling

Apple HomePod-luidsprekers

De fraai vormgegeven Apple HomePod smart speaker is een van Apples grootste innovaties van de afgelopen jaren. Wordt gebruikt om naar muziek te luisteren via de Apple Music-service of om verschillende apparaten te bedienen die kunnen worden bediend via de Apple Home-app.

Ontworpen voor gebruik met andere Apple-producten, zoals de iPhone en Mac-apparaten, werkt de HomePod met Apple Music. De speaker is verkrijgbaar in twee kleuren: wit en grijs.

Er zijn nogal gemengde recensies over de HomePod-luidspreker. Aan de ene kant prezen ze het ontwerp en de geluidskwaliteit in vergelijking met andere luidsprekers, maar kregen ze kritiek vanwege het gebrek aan ondersteuning van derden en de hoge prijs in vergelijking met andere slimme luidsprekers. Ook is gebleken dat de siliconenbasis aan de onderkant van het apparaat soms houten oppervlakken kan beschadigen.

Belangrijkste kenmerken van de Apple HomePod-speaker:

Uitstekende geluidskwaliteit wordt geleverd door de krachtige processor, gemakkelijk muziek afspelen is mogelijk met behulp van Apple Music-service, dankzij Siri, de slimme assistent, kunnen we ook andere elementen van smart home bedienen. WiFi 802.11ac-ondersteuning met MIMO-functie is beschikbaar, HomePod is compatibel met Apple AirPlay 2-technologie.

Geluidskwaliteit

De Apple HomePod draadloze speaker heeft een eenvoudige maar praktische uitstraling. Maar het belangrijkste van een speaker is het geluid. De centrale basdriver wordt aangevuld met zeven tweeterdrivers die logisch op het ronde gedeelte zijn geplaatst om een ​​hoogwaardige weergave te garanderen. Daarnaast heeft elke schijf in de Apple HomePod zijn eigen versterker.

De zes microfoons zorgen voor een helder geluid, dat de positie van de speaker in de kamer meet en het geluid daarop afstemt. Allemaal dankzij de krachtige Apple A8 processor.

De Apple HomePod draadloze speaker gebruikt Siri, de slimme assistent, om te communiceren met de omgeving. Het is niet alleen geschikt voor het afspelen van muziek, het deelt ook actueel nieuws en weerberichten met gebruikers, wisselt uit en berekent wisselkoersen. Dankzij HomeKit-integratie kunnen ook slimme huishoudelijke apparaten worden aangestuurd.

Andere kenmerken van de HomePod

Thuisluidsprekers

De 172 millimeter hoge en 142 millimeter diameter HomePod heeft een enkel snoer, geen optische ingang en een aansluiting die je bijvoorbeeld op rivalen aantreft. Hij heeft ook geen Bluetooth-verbinding, maar wel Bluetooth 5.0, dus je kunt alleen muziek naar je speaker sturen vanaf een Apple-apparaat. De cilindrische behuizing is bedekt met stof. Bovenaan zit een aanraakpaneel, waar je het volume kunt aanpassen, muziek kunt uitzetten of selecteren en Siri kunt activeren.

Aan de bovenkant bevindt zich de A8-processor die de “Hey Siri” uitvoert. Daaronder bevond zich de deep-center radiator. Er zijn 6 microfoons en vervolgens 7 hoge, midden-hoge luidsprekers op de onderste helft van het apparaat. Dankzij moderne technologie detecteert het zijn omgeving en bepaalt het zijn ruimtelijke locatie, de A8-chip stuurt de software aan die verantwoordelijk is voor geluidsstraling en echo-onderdrukking.

De A8-chip kan binnen enkele seconden veranderingen detecteren op basis van de uitgezonden en gereflecteerde geluidsgolven, en het apparaat reageert vrijwel onmiddellijk door golven van verschillende intensiteit te genereren, waardoor overal in de kamer een uitstekende geluidskwaliteit wordt geboden.

De HomePod kan overal worden geplaatst, meet automatisch de ruimte en maakt instellingen om het best mogelijke geluid te krijgen. Verwacht geen breed podiumbeeld van deze speaker, maar hij is in staat tot levendige en heldere geluiden. De muziek vult de ruimte overal gelijkmatig, zodat we de muziek op de verste punten op dezelfde manier horen. Siri kan ons zelfs horen als we ver weg zijn of gewoon hardop naar muziek luisteren.

HomePod-instellingen

De HomePod kan niet worden geïnstalleerd of geconfigureerd zonder een iOS-apparaat. Dit betekent dat je een iPhone of iPad met iOS 11.2.5 of hoger nodig hebt om verbinding te maken met je lokale wifi-netwerk.

Siri

Siri-applicatie

Van de Siri-assistent kan niet worden gezegd dat hij overdreven slim is, zelfs dommer in vergelijking met de iPhone. Zolang we alleen onze muziek of onze HomeKit-apparaten willen bedienen, is er geen probleem

HomeKit

Je kunt de HomePod gebruiken om je HomeKit-apparaten te bedienen, maar deze functie heeft ook zijn beperkingen. Er zijn bijvoorbeeld geen configureerbare routinematige acties zoals bij Amazon.

Geluid

Om de speakers goed te laten klinken, is het essentieel om de akoestiek van de kamers te verbeteren. De HomePod is getest in een kleinere ruimte waar het geluid nog niet echt is. Op de wanden zijn enkele basgeluiddempende wandpaneel met houtmembranen geplaatst, maar voor een perfecte akoestiek zijn nog enkele diffusors nodig. Diffusers moeten op de primaire reflectiepunten worden geplaatst om de geluiden gelijkmatig in alle richtingen in de ruimte te verspreiden. Door alleen te focussen op geluidsabsorptie, kunnen we de ruimte oververzwakken, wat resulteert in een onaangenaam geluid.

In vergelijking met andere luidsprekers van vergelijkbare prijs en categorie, presteert het geluid van de HomePod veel beter dan zijn concurrenten. Het verslaat ook vergelijkbare soorten producten van andere merken in termen van het geluidsbeeld dat de kamer vult. De hoge tonen waren geweldig, de diepe tonen waren intens en luid, krachtig genoeg. Het leverde een realistisch en schoon product op. Het geluid was verrassend rijk aan details, waarbij elk instrument goed gescheiden was.

Helaas heeft de HomePod echter ook zijn nadelen. Een daarvan is het vrij kleine formaat, wat een behoorlijk groot nadeel is in termen van geluid. De jack, optische ingang en Bluetooth-verbinding ontbreken erg, omdat deze niet op een tv of platenspeler kan worden aangesloten. Dit is een ernstige tekortkoming.

Het lijkt een stuk zwaarder dan het lijkt, en dat komt omdat het veel luidsprekers heeft. Het wordt geleverd met 1 subwoofer en 7 tweeters met elk een eigen versterker, en het apparaat is ook uitgerust met zes microfoons.

Zoals eerder vermeld, kan de Apple HomePod een witte vlek achterlaten wanneer deze op duurdere houten oppervlakken wordt geplaatst. Het maakt niet uit waar je de luidspreker plaatst, omdat trillingen bij diepere bas een probleem kunnen zijn tussen de siliconenbasis en het hout. Misschien is het het beste om hem tegen de muur te plaatsen, zodat je kunt genieten van de brede geluidsruimte. Soms leek het geluid een beetje luidruchtig, maar het biedt nog steeds de beste geluiden in vergelijking met vergelijkbare luidsprekers. De Amazon Echo, of Sonos One, is veel gemakkelijker te integreren en in te stellen, maar hun geluid blijft achter bij de Apple HomePod.

De Amazon Echo is duidelijk de zwakste van de drie in termen van geluidskwaliteit, maar het is niet ongehoord. De Sonos One is nu in staat tot een betere geluidskwaliteit, maar het geluidsveld is minder uitgebreid.

Dankzij AirPlay 2 sluit je twee HomePods aan voor stereogeluid of voeg je speakers van andere merken toe. Voorbeelden van AirPlay 2-compatibele luidsprekers zijn Sonos Playbase, Sonos Beam, de Sonos One (deze luidsprekers hebben we eerder getest) en Sonos Play: 5, evenals Bang & Olufsen-, Libratone- en Naim-luidsprekers.

Conclusie

Onder de slimme speakers valt deze speaker op qua geluidskwaliteit. We hadden verrassende details, krachtige bas en heldere, levendige hoge tonen. Het vult de kamer mooi. Helaas heeft Apple het gebruik ervan beperkt en werkt het alleen met iOS. Hij kan niet worden aangesloten op een tv of muziekspeler. Het stereogeluid was ook niet goed, en de HomePod viel op dit gebied tegen. We ondervonden een vertraging tussen de geluiden van de 2 speakers, waardoor het toestel weer een paar keer moest worden gestopt en opnieuw opgestart.

Geschreven door Robert Polgár