ARCAM AV40 Home Cinema-processortest

Wat is de Arcam AV40?

De Arcam AV40 is de nieuwste state-of-the-art AV-processor van de Britse audiofabrikant, met 16-kanaals surround sound-verwerking met behulp van de nieuwste codecs, evenals Dirac Live 16-kanaals kameroptimalisatie. De nieuwe processor maakt deel uit van een reeks instapmodellen AVR10, midrange AVR20 en AVR30 AV-receivers. Zoals je zou verwachten van een meerkanaals productlijn, kan de AV40 de formaten Dolby Atmos, DTS:X, IMAX Enhanced en Auro-3D decoderen, maar DTS:X Pro is momenteel niet beschikbaar.
verwerken. De nieuwste versie van Dirac Live 3.0 kamercorrectiesoftware is ook beschikbaar, inclusief extra ondersteuning voor optioneel Bass Management. Andere meerkanaalsformaten worden ook ondersteund, zoals Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus en Dolby Digital; en DTS-HD Master Audio, DTS-ES 6.1 Discrete/Matrix, DTS 96/24, DTS 5.1 en DTS Virtual:X.
De AV40 kan 4K/60p 4:4:4-signalen aan met ondersteuning voor HDR-formaat, waardoor HDR10, Hybrid Log-Gamma (HLG), HDR10+ en Dolby Vision beschikbaar zijn.

Er zijn zeven HDMI 2.0b-ingangen en drie uitgangen aan de achterkant van het apparaat. De enige teleurstelling was het ontbreken van HDMI 2.1-ingangen en -functies, hoewel de AV40 eARC aankan, dus het is niet zo’n groot probleem, maar voor een nieuwe markt
In het geval van een product dat kan worden omzeild, kan het ontbreken van moderne gamefuncties op HDMI 2.1 veel gebruikers ervan weerhouden het product te kopen.

Belangrijkste productkenmerken

Onderzoek van de Arcam AV40-ontvanger

 • Dolby Atmos, Auro-3D, IMAX Enhanced & DTS: X 9.1.6-decodering
 • 4K (UHD) HDMI2.0b met HDCP2.2-ondersteuning
 •  7 HDMI-ingangen, 3 HDMI-uitgangen, eARC-compatibiliteit
 •  Dirac Live® voor Arcam-kamerakoestiekcorrectie
 •  ESS 9026PRO audiofiele DAC
 •  16-kanaals professionele XLR-uitgangen
 •  16-kanaals RCA-uitgangen
 • Elk van de PA240, PA720 of PA410 eindversterkers kan worden gemonteerd
 • Ethernet, Wi-Fi en RS232 evenals IP-gebaseerde besturing
 • Google Cast / UPnP-compatibiliteit voor toegang tot muziekproviders
 • Bluetooth
 • Gratis MusicLife voor iOS en Android UPnP resp. controle applicatie

Ontwerp, verbindingen

Het uiterlijk is eenvoudig en minimalistisch, niet echt anders dan andere Arcam-versterkers. Het voorpaneel is voorzien van twee 3,5 mm jack-koptelefoons en een Aux-ingang en een hoogwaardige geborsteld zilveren volumeknop. Het grote, gemakkelijk af te lezen kleurendisplay heeft andere menuselectie- en bedieningsknoppen, evenals een aan / uit-knop. Op de donkergrijze behuizing, de bedieningselementen en
knoppen zijn zilver, dus er is een aanzienlijk verschil tussen allemaal.
De boven- en zijkanten van de ontvanger zijn gemaakt van massief aluminium zonder ventilatieopeningen (AVR’s hebben ventilatieopeningen aan de bovenzijde waardoor de versterkers kunnen afkoelen), de afwerking is van hoge kwaliteit, er zijn dure en hoogwaardige componenten gebruikt bij de fabricage. De aansluitingen bevinden zich aan de achterzijde.
Het achterpaneel is logisch ingedeeld, met 7 HDMI 2.0b-ingangen en 3 uitgangen aan de bovenzijde van het apparaat. Het heeft ook twee Wi-Fi- en een Bluetooth-antenne, evenals een LAN- en USB-poort. De ontvanger was ook uitgerust met 6 RCA-audio-ingangen, lineout en Zone out, evenals vier coaxiale digitale audio-ingangen, twee optische digitale audio-ingangen en één optische digitale audio-uitgang. Op de processor werden ook twee zone-uitgangen en een RS-232-besturingspoort ontdekt.

Alle HDMI-ingangen en -uitgangen zijn HDMI 2.0b, niet HDMI 2.1, wat een beetje raar is voor een nieuwe processor waarvan we denken dat het de komende 4-5 jaar nog steeds een nieuw apparaat zal zijn. Arcam beloofde geen upgrades naar HDMI 2.1, dus als iemand nieuwere gameconsoles wil gebruiken, is deze processor waarschijnlijk niet de beste keuze. De eARC-functie
hoewel het kan helpen bij het oplossen van de meeste problemen die zich voordoen, lost het niet het probleem van spelers op.

De HDMI poorten ondersteunen HDCP 2.2 en 4K 4:4:4 60p video’s met HDR10, HLG (Hybrid Log-Gamma), HDR10+ en Dolby Vision HDR formaten.

De meegeleverde grote plastic afstandsbediening heeft goed geplaatste knoppen en een elegant ontwerp dat past bij de buitenkant van de processor, en is ook verlicht voor gebruik in speciale bioscopen. We ontdekten dat het gebruik van de afstandsbediening niet altijd soepel verliep omdat het gebeurde dat de afstandsbediening helemaal niet werkte wanneer de processor aan stond of tijdens het instellen.
Als je een mobiele telefoon of tablet wilt gebruiken om de AV40 te bedienen, kun je Arcam Control gebruiken, waarmee je toegang hebt tot processor- en zone-instellingen, of je kunt zelfs MusicLife kiezen. Ik herhaal, het gebruik van deze applicaties verliep in de meeste gevallen soepel, maar er waren enkele problemen op momenten dat ik niet kon communiceren of de AV-processor op het netwerk niet kon vinden. Besturing en instellingen op laptop of het kan op een computer en natuurlijk kan het menusysteem op het display ook door de processor worden gebruikt.

Arcam AV40 testen

De testen zijn uitgevoerd in een kleinere bioscoopzaal, waar de eigenaar na de akoestische meting door ons bedrijf al was begonnen met de akoestische behandeling van de ruimte. Op de wanden en het plafond werden diepe geluidsabsorberende membraanpanelen en diffusorfrontpanelen geplaatst. Voor een zachter geluid heb je ook een paar houten kubusdiffusors nodig en akoestische gordijnen voor de ramen. Arcam AV40 is eenvoudig te installeren en vereist niet veel inspanning. We associeerden de AV40 met de Arcam PA720 met zevenkanaals ontvanger. We hebben de versterker getest samen met de Klipsch Forte III speakers en de Polk Audio PSW10 subwoofer.
De Dirac Live-software heeft een microfoon en kabel, maar je moet het EQ-filterbestand voor de microfoon downloaden van Arcam en de Harman-filters kunnen ook worden gedownload.

De prestaties van Arcam zijn altijd stabiel en adequaat geweest. De AV40 produceerde een nauwkeurige en verbluffende uitvoering, variërend van elektronische, klassieke orkestmuziek tot klassieke pop- en rockmuziek. Dankzij de precieze filtering door Dirac zijn we erin geslaagd om een ​​echt optimaal geluid te creëren. Equalizer kamercorrectieprogramma’s zijn niet voldoende om het geluid perfect te maken. De ruimteakoestiek heeft een grote invloed op het geluid van audio- en hifi-apparaten. Maar de Arcam AV40 presteerde niet alleen goed in muziek. De films en tv-shows klonken ook geweldig, de surround sound, dynamiek en detail waren ook uitstekend. De AV40 is in staat om een ​​groot en uitgebreid geluidsveld te creëren dat de kamer vult. Er werd geen vervorming waargenomen. We hoorden een krachtig, uitgebreid middenbereik en intense diepten. Als tweekanaals en meerkanaals apparaat leverde het een indrukwekkend, nauwkeurig, scherp, gedetailleerd en genuanceerd product op zonder vervorming.

Vonnis

De AV40 biedt gebalanceerde XLR-uitgangen voor alle kanalen en biedt het hoogste niveau van analoge connectiviteit met versterkers. Het is in staat tot gedetailleerde, krachtige en heldere geluiden
ontvanger. Het vult de ruimte, het presteerde geweldig in muziek en tijdens het kijken naar films.
Wat ik niet zo leuk vond, is dat er geen HDMI 2.1-ingang is, en met DTS: X Pro is het niet erg gunstig voor gebruikers van gameconsoles. De afstandsbediening werkte niet altijd naar behoren, maar heeft wel achtergrondverlichting. Maar afgezien van deze niet-zo-ernstige tekortkomingen, is het een ideale koop voor iedereen die de Arcam-ontvanger kan zijn.

Geschreven door Robert Polgár