Arcam SA30 geïntegreerde thuisbioscoopversterker testen

De geïntegreerde versterker van Arcam heeft een uitgangsvermogen van 220 watt. Hij is ook uitgerust met 3 RCA-, 2 optische, 2 coaxiale, MC- en MM-telefooningangen, een USB-aansluiting en een hoofdtelefoonaansluiting van 3,5 mm.

Arcam Klasse G-technologie

Deze versterker is klasse “G”, wat betekent dat hij de eindtrap verdubbelt om dwarse vervormingen in de uitgangsschakeling te elimineren. In de praktijk combineert klasse “G” de voordelen van klasse “A”. Arcam gebruikt “G” klasse versterking op zijn duurdere, premium apparaten.

SA30-modelkenmerken

Arcam SA30 versterker voorpaneel

De versterker heeft geen HDMI-ingangen, maar biedt in plaats daarvan eARC, HDMI-connectiviteit, wat aansluiting op een tv vereenvoudigt. Google Chromecast, Airplay2, UPNP, Roon endpoint, Spotify Connect, Tidal Connect (de laatste met MQA-ondersteuning) en Tuneln-radiofuncties zijn ook beschikbaar op de versterker. Natuurlijk zijn er ook Wi-Fi- en Ethernet-verbindingen op het apparaat. Dankzij UPNP-streaming is high-definition netwerkmuziek ook beschikbaar via de speciale MusicLife-app van Arcam, of met de UPNP-controle-app (mConnect Bubble UPNP) of met Roon-apps met een abonnement. Deze applicaties zijn stabieler gebleken dan de eigen software van Arcam. De RS232-verbinding maakt integratie in een intelligent domoticasysteem mogelijk.

Dirac Live corrigeert reflectie- en akoestische problemen via Windows of Mac. Er wordt een microfoon meegeleverd, de software meet, berekent en corrigeert de fouten, waarbij de analoge signalen worden omgezet in digitale signalen. Er zijn 7 digitale filters beschikbaar voor fijnafstelling (Minimum Phase Fast Roll off, Linear Phase Slow Roll off). Hiervan werkte de standaard Apodizing-modus het beste voor ons tijdens de proefperiode. De Arcam Control-applicatie kan ook worden aangestuurd via iOs.

Exterieur design

SA30 afstandsbediening inbegrepen in het pakket

5 stuks, 4 mm luidsprekerkabels worden ook bij het apparaat geleverd. De buitenkant van de Arcam-versterker wordt gekenmerkt door een modern, eenvoudig, functioneel ontwerp. De grijze behuizing heeft een compact zwart-wit display en ronde volume- en aan / uit-knoppen op het voorpaneel. Het relatief kleine LED-scherm kan de bijschriften beter leesbaar maken en de letters verschijnen wat traag. Onder het scherm bevinden zich de menu-, ingangskeuzeschakelaar, dempen en balansknoppen. Voor velen ziet de versterker er misschien wat saai en eentonig uit, maar voor degenen die de voorkeur geven aan schone en eenvoudige, praktische audio- en hifi-apparatuur, is de Arcam SA30 misschien een ideale keuze.

Hij is niet heel groot van formaat, in totaal 12 kg, dus vrij gemakkelijk te verplaatsen en gemakkelijk te plaatsen. De aanraakgevoelige afstandsbediening heeft achtergrondverlichting en een eenvoudige en praktische lay-out die past bij het uiterlijk van de versterker.

We hebben de versterker getest

De tests werden uitgevoerd in een thuistheaterkamer in combinatie met een Focal Chora 816 home cinema-luidsprekerset. De akoestiek van de bioscoop was op basis van onze metingen ideaal. Op de wanden en het plafond zijn geluidsabsorberende panelen en diffusorpanelen geplaatst om een goede akoestiek te garanderen. Voor de relatief grote raampartijen en de patiodeur zijn dikke verduisterende, akoestische gordijnen geplaatst, die niet alleen het uitstekende geluid van de kamer garanderen, maar ook de volledige verduistering kunnen oplossen, wat een essentieel aspect is van een bioscoopzaal . Op de vloer is een vloermat gelegd, die ook helpt om ongewenste geluiden te dempen.

SA30 versterker testschema

Om te beginnen keken we naar de actiefilm Transformers- The Last Knight, die in 2017 in de bioscoop te zien was. De Arcam-versterker produceerde een zeer intense, duidelijke bas. We ervaren een verrassend breed podiumbeeld en ideale midden- en hoge tonen. We bleven de versterker testen met de muzikale komedie Rock of Ages, en we waren al benieuwd naar de muzikaliteit in deze film. Samen met de hoogwaardige speakerset en versterker hoorden we een zeer gedetailleerd, gebalanceerd geluid.

Voor de muzikale test kozen we zijn hit Sting: Desert Rose. Het stereogeluid was onberispelijk, de bas klonk helder en gespierd, zelfs bij hogere volumes. Het produceerde een helder, zacht geluid, krachtige, strakke bassen en de versterker produceerde helemaal geen opdringerige, aangename hoge tonen en een uitgesproken middenbereik. Het ritme en het momentum leken ons echter weinig, er was nog ruimte voor de versterker om te verbeteren.

Overzicht

Het Dirac-programma is complexer en complexer in vergelijking met andere versterkersoftware, maar het stelt je in staat om betere, betrouwbaardere en nauwkeurigere instellingen te maken. Maar niet perfect. Sommige updates ontbreken nog, het duurde even voordat het apparaat opstartte na de installatie en er ontbrak een Bluetooth-verbinding, maar dat is niet per se een groot probleem.

We vonden de basissoftware soms onstabiel, dus het is beter om in plaats daarvan UPNP-streamingmodi te kiezen. Dirac kamer-akoestische correctiesoftware is, in tegenstelling tot andere vergelijkbare software, in staat om veel nauwkeurigere en betere instellingen te maken, maar het heeft nog steeds zijn gebreken. Dit programma is vrij gecompliceerd en complex, maar als we niet opgeven en de nodige metingen en aanpassingen doen, zullen we verrassend nauwkeurige resultaten krijgen. Het is duidelijk dat kamercorrectiesoftware alleen de akoestische problemen van de kamer, zoals echo of ongunstige nagalmtijd, niet zal oplossen. Voor deze defecten kan alleen een akoestische behandeling een echt effectieve oplossing bieden.

Bedieningsknop SA30 versterker

De SA30-versterker brengt geen enkele innovatie in zijn uiterlijk, de functionaliteit en bruikbaarheid waren duidelijk het doel van de ontwerpers toen deze versterker werd vervaardigd. De versterker zit niet in de goedkoopste prijsklasse, maar als het niet de buitenkant is die er toe doet, maar het premium geluid, wil je misschien dit toestel kiezen voor je thuistheatersysteem, hoewel je andere merken versterkers kunt kopen met vergelijkbare functies en functioneert voor een betere prijs, en heeft zelfs meer. het is ook een concurrent van Arcam die nog meer features heeft.

Geschreven door Róbert Polgár