BenQ MH530 projector review

BenQ is een Taiwanese multinational die elektronica, computer- en communicatieapparatuur produceert. Het merk werd opgericht in 1984 en is aanwezig in meer dan 100 landen. De BenQ MH530 is een compacte DLP-projector met één chip die kleur, scherpe en gedetailleerde Full HD-beelden kan projecteren. Native contrast en zwartniveaus zijn gemiddeld. Het heeft voldoende helderheid om goed te gebruiken bij daglicht of lamplicht.

Ontwerp

BenQ-Mh530-Projector-1.

Deze kleine DLP-projector met één chip presteert het beste op grafieken en cirkeldiagrammen en is ook een perfecte metgezel voor Blu-ray-spelers en gameconsoles. Als je veel reist, kan je hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen, met afmetingen van 283 x 95 x 222 mm en een gewicht van 5 kg. Elegant wit ontwerp, elegant, mooi uiterlijk. Helaas heeft het maar één HDMI-ingang, hoewel er minimaal 2 HDMI-ingangen nodig zijn.

MH530 achterpaneel

Het achterpaneel heeft audio-ingangen en -uitgangen, evenals een mini-USB-poort voor software-upgrades en een RS232-poort.

Dankzij een enkele HDMI-ingang, Full HD-resolutie en BrilliantColor-verwerking is hij in staat tot uitstekende HD-beelden van een Blu-ray-speler of gameconsole. Hij heeft ook een ingebouwde luidspreker, maar de prestatie van de luidspreker is vrij matig, geschikt voor incidenteel gebruik, zoals een presentatie. De MH530 is ook in staat tot 3D, al wordt er geen 3D-bril meegeleverd.

Instellingen

MH530 instellingenmenu

De MH530 heeft keystone-correctie, maar veroorzaakt helaas beeldvervorming. Het gebruik van de MH530 is echter heel eenvoudig – u hoeft alleen maar op de knoppen op de afstandsbediening te drukken en het beeld zal omhoog of omlaag gaan. Hetzelfde geldt voor de linker- en rechtervolumeknoppen op de ingebouwde luidspreker.

Bioscoop- of sRGB-presets zijn geschikt voor het bekijken van elke video. Er zijn enkele energiebesparende modi, waaronder SmartEco, en de BrilliantColor-functie van BenQ verhoogt de kleurverzadiging en het contrast zonder enige kleurvervorming.

Energiebesparende modi

De SmartEco-technologie van BenQ biedt lage bedrijfskosten, ongeëvenaarde helderheid, uitstekende beeldkwaliteit en geoptimaliseerde levensduur van de lamp. Met deze speciale functie kunnen tot 70% energiebesparingen en lagere bedrijfskosten worden bereikt terwijl u geniet van een zeer levendige beeldkwaliteit.

SmartEco-modus

Met de SmartEco-modus gebruikt de projector precies zoveel lampvermogen als nodig is om de beste contrastverhouding te bereiken.

Lampbesparende modus

Dankzij de lampbesparende modus verandert het lampvermogen afhankelijk van de inhoud die moet worden weergegeven, dus de gewijzigde helderheid kan de levensduur van de lamp tot 50% verlengen, waardoor de levensduur van de lamp wordt verlengd.

Eco-blanco-modus

Met de Eco Blank-modus kunt u het scherm donkerder maken wanneer de projector niet in gebruik is. Indien ingeschakeld, vermindert deze speciale functie het totale energieverbruik met 70% en vermindert de helderheid van de lamp.

De projector schakelt automatisch over naar de Eco Blank-modus als er geen invoerbron wordt gedetecteerd, zelfs niet drie minuten nadat deze is ingeschakeld. Deze conversie voorkomt energieverspilling en verlengt de levensduur van de lamp. Het stroomverbruik in stand-by is minder dan 0,5 W.

Blu-ray Full HD 3D-ondersteuning

Full HD-beeld van de MH530

De nieuwste DLP®-technologie van de BenQ MH530 ondersteunt 3D-weergave en 3D-scènes kunnen worden bekeken met een 3D-bril.

Digital Light Processing (DLP)-technologie wordt ook gebruikt door de meeste digitale bioscoopsystemen en IMAX-bioscopen. DLP is ook een veelgebruikte technologie in projectoren.

Met een ongelooflijk lange levensduur van micro-formaat spiegel op de DMD-chip en een volledig geïsoleerde behuizing op de DLP-engine, zijn BenQ DLP-projectoren in staat om te presteren zonder de beeldkwaliteit te verslechteren. BenQ-projectoren zijn ook bestand tegen vuil en hoge temperaturen.

Het geluidsniveau is 33/28 dB, de beeldverhouding is 16: 9, het lampvermogen is 270 W en de levensduur van de lamp is 4.000 uur.

BenQ MH530-prestaties

De MH530 is overdag goed te gebruiken, de helderheid van 3200 ANSI lumen is een enorm pluspunt en het is geen probleem om de projector binnenshuis te gebruiken op een heldere, zonnige dag, je moet natuurlijk de hoogste lampstand gebruiken. Het nadeel hiervan is dat bij weinig licht er slechts een gemiddeld contrast is. Overschakelen naar SmartEco verbetert dit, maar de BrilliantColor-functie helpt ook. Donkere gebieden in afbeeldingen kunnen een beetje korrelig lijken – een veelvoorkomend probleem bij DLP-projectoren met één chip – maar de afbeeldingen zijn behoorlijk gedetailleerd. De ontwerpresolutie was indrukwekkend. Ondanks zijn uitstekende beeldprestaties, zit er één ernstige tekortkoming in de MH530-projector, het “regenboogeffect”.

De MH530 is een veelzijdige projector: de oorspronkelijke beeldverhouding is 16: 9, waardoor hij ook perfect is voor films en tv-shows. Met 3200 ANSI-lumen aan helderheid en een contrastverhouding van 10.000: 1 presteert de MH530 ook goed bij het kijken naar films, al blijven de kleuren en het contrast achter bij de verwachtingen.

De MH530 heeft 3D-kleurbeheerinstellingen (tint, verzadiging en versterking), evenals enkele interessante lampmodi die echt helpen – vooral de SmartEco-modus, die het stroomverbruik met 70% vermindert.

Het ontbreken van lensverschuiving is een ernstig nadeel, evenals het vreemde ontwerp van het focuswiel over de lens; om de een of andere reden straalt er blauw licht uit, waardoor een ongewenst visueel effect ontstaat.

We maten een constant ventilatorgeluid van 58 decibel tijdens het gebruik van de MH530, maar in de praktijk merkten we het nauwelijks tijdens het kijken naar de film (hoewel dit grotendeels te danken is aan het degelijke, aparte geluidssysteem). Bij het ontwerpen van een thuisbioscoopsysteem is het belangrijk om het juiste geluidssysteem te bouwen en de juiste thuisbioscoopversterker te kiezen. Het is een goed idee om ten minste een 5.1-geluidssysteem te hebben als je een echte filmische ervaring wilt. Het verkrijgen van de perfecte luidsprekers is echter nog geen garantie voor een optimale akoestiek. Het is zeker aan te raden om geluidsabsorberende en diffusorpanelen op zowel de muren als het plafond te plaatsen om basgeluiden en reflecties te helpen beheersen.

Vonnis
professionele projector mh530

Deze projector is klein, compact en in staat om plezierige beelden vast te leggen in allerlei omgevingslicht, hoewel het contrast en zwartniveau verre van perfect zijn. Door het constante “regenboogeffect” is deze projector niet onze favoriet. Vanwege zijn draagbaarheid, betaalbare prijs en veelzijdige toepassingen is het echter een ideale keuze voor diegenen die het niet alleen willen gebruiken voor het bekijken van films, maar ook voor presentaties.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts