We hebben de Dali Oberon 5 vloerstaande speaker getest!

Peter Lyngdorf richtte in 1983 het Deense bedrijf Audiophile Loudspeaker Industries op. Het hoofdkantoor van DALI is gevestigd in Nørager, Denemarken. De Oberon-serie werd al snel populair bij gebruikers dankzij de lage prijs en geavanceerde technologie.

Dali Oberon 5

Specificaties:

Frequentiebereik (± 3 dB): 39 – 26.000 Hz, gevoeligheid (2,83V / 1m): 88 dB, nominale impedantie: 6 Ohm, maximale SPL: 108 dB, aanbevolen ontvangervermogen: 30 – 150 W, crossover-frequentie: 2.400 Hz , tweeter: 1x 29 mm softdome, subwoofer / midrange luidspreker: 2 x 5¼”, basreflex afstemfrequentie: 43 Hz.

oberon-5-kleuren

De compacte, staande luidsprekers van de Oberon 5 zijn slechts 83 cm hoog en iets meer dan 16 cm breed en wegen 10,8 kg. Door deze afmetingen passen ze goed in de meeste kamers zonder visueel overheerst te worden zoals grotere luidsprekers. De speakerbehuizing is gemaakt van MDF-platen en je kunt kiezen uit vier looks: zwart essen, wit, donker walnoot en licht eiken. Deze constructie resulteerde in een zeer stijve luidsprekerbox met stevige dwarsversteviging. Een verwijderbare grille siert de voorkant en een paar stropdassen aan de achterkant. Ze zijn prachtig en zorgvuldig ontworpen en vervaardigd, maar voor deze prijs krijgen we alleen een vinyloppervlak, geen echt hout.

oberon-5-de

De Oberon 5 heeft een paar 13 cm midden/diepe luidsprekers en een grotere dan gebruikelijke 29 mm zachte dome-tweeter. Volgens Dali is dit efficiënter en vereist het minder beweging naar een bepaald geluidsdrukniveau – waardoor vervorming in de geluidsspoel wordt verminderd. Het heeft ferrofluid koeling en is gemaakt met een membraan gemaakt van ultralicht geweven stof. Voor mid / subwoofers wordt de merkspecifieke houtvezel / fijnkorrelige pulpconus gebruikt, waarvan wordt gezegd dat deze een hoge stijfheid en lage resonantie biedt. Ontwerpingenieurs hebben de aandrijving en ophanging verder verbeterd om details, helderheid en dynamiek te optimaliseren. De drie aandrijfunits zijn verbonden via een enkeldraads bidirectionele crossover, wat resulteert in een gevoeligheid van 88 dB/W/m en een nominale impedantie van 6 ohm.

Qua plaatsing plaatsen we de Oberon 5 speakers het liefst wat verder van de achterwand. DALI raadt aan om de luidspreker op een afstand van 15 cm tot 80 cm van de muur te plaatsen en het luidsprekerrooster op zijn plaats te laten. De afstand van de speaker tot de muur bepaalt het geluid, hoe meer bas we krijgen; in een grotere kamer klonk het het beste rond de 50 cm en in de kleinere was de ideale afstand 30 cm. De luidsprekers worden ook geleverd met spikes en rubberen bumpers om de luidsprekers van de vloer te scheiden om trillingen te minimaliseren.

De Oberon heeft 5 klassieke basreflexontwerpen met een poort die aan de achterkant opengaat. De geclaimde gevoeligheid ligt tussen 88 dB, 39 Hz en 26 kHz. Volgens de fabrikant is het kruispunt afgestemd op 2,4 kHz en de bassport op 43 Hz. Met voldoende gevoeligheid en een nominale impedantie van 6 ohm is het voor de meeste versterkers niet moeilijk om een ​​Oberon 5 speaker aan te sturen, de fabrikant adviseert een vermogen tussen 30W en 150W.

Bij de productie van Oberon wordt de gepatenteerde SMC magnetische technologie van het bedrijf gebruikt; dit werd voorheen alleen gebruikt voor duurdere speakers. Het gebruik van geavanceerde zachte magnetische technologie zou vervormingen elimineren. De center/subwoofer heeft een vierlaagse geluidsspoel bestaande uit een aluminium kern en een dunwandige buitenste koperen buis, waardoor hij licht en krachtig is.

Geluid

DALI Oberon testrapport 5

We hebben de Oberon 5 getest in een kleinere woonkamer met ideale akoestiek, we gebruikten het luidsprekerpaar met een Marantz SR6015 AV-versterker. Dankzij eerdere kamerakoestische behandeling vonden we geen bezwaar tegen de surround sound. In de hoeken werden hoekbastraps geplaatst en op de wanden bedrukte akoestische panelen en Art-houtdiffusors, waardoor een evenwichtige, harmonieuze akoestiek werd gecreëerd.

We hebben de speakers eerst getest op het gebied van muziek. Terwijl we naar Tsjaikovski’s Symfonie in 5 mineur luisterden, hadden we het gevoel alsof het orkest dit prachtige muziekstuk recht voor ons speelde. Deze luidsprekers zijn gevoelig, hun muziek is ook prachtig, ze klinken aangenaam. De Oberons brachten geluiden met dynamische subtiliteit, ritmische nauwkeurigheid en helderheid over. We kregen uitgebreide, duidelijke en volle geluiden.

We vervolgden de muziektest met Goodboys’ nieuwe hit Cha Cha, gevolgd door een film kijken. We hebben de film The Favorite uit 2019 bekeken. We hadden een gedetailleerd optreden, de instrumenten en de zang waren goed gescheiden bij het luisteren naar muziek, en de dialogen werden goed begrepen tijdens het kijken naar de films.

De gedurfde maar uitgebalanceerde hoge geluidskwaliteit is in perfecte harmonie met de mid-range prestaties van de luidspreker.

De Dali Oberon 5 gaat ook goed om met low level shifts, de bas klinkt sterk genoeg en de subtiele dynamiek zorgt voor een prettig geluid. Ondanks zijn compacte formaat is hij in staat tot voldoende volume. De bassen waren soms een beetje te dominant, de anders levendige, duidelijke hoge tonen werden enigszins onderdrukt.

samengevat

De Deense vloerstaande speaker is klein van formaat maar heeft toch een geweldig geluid. Slank en aantrekkelijk van uiterlijk, dankzij zorgvuldig ontwerp en constructie, past het gemakkelijk in elke maat en stijl van kamer, wordt niet te opdringerig, domineert de ruimte niet. Qua klank kenmerkt het zich door een ruimtelijk podiumbeeld, dynamiek en lichamelijkheid. De speaker zendt elk type muziek superieur en natuurgetrouw uit en je kunt er uren naar luisteren zonder te horen. De bassen voelden soms te dominant aan, de hoge tonen waren levendig en ook de middentonen klonken ideaal. Het had iets luchtiger, lichter geluid kunnen zijn, maar dat hangt af van je smaak. Dankzij de betaalbare prijs kunnen nog meer gebruikers deze geweldige luidspreker kopen.

Geschreven door Robert Polgár