We hebben de Dali Rubicon 6 vloerstaande speaker getest!

Dali’s hifi-producten zijn van hoge kwaliteit, de belangrijkste dingen voor de fabrikant zijn duurzaamheid, het gebruik van premium onderdelen en een perfect geluid. Het bedrijf werd in 1983 opgericht door Peter Lyngdorf en hun producten worden in Denemarken vervaardigd.

Exterieur design

Rubicon 6 kleuren

De Rubicon 6, een passieve, vloerstaande speaker weegt 20,2 kg en meet 1001 x 195 x 330 mm, is verkrijgbaar in 4 kleuren: zwart, wit, licht walnoot en mahonie. Het uiterlijk van de luidspreker is extreem veeleisend en onthult eersteklas kwaliteit. De 6-laags MDF-behuizing is gepolijst, over het design valt niet te klagen, de Rubicon 6 speaker is echt geweldig. De glanzende, gelakte voorkant is voorzien van een stoffen rooster om de luidspreker te beschermen en het Dali-merklogo is aan de onderkant zichtbaar. De ronde vorm voorkomt de vorming van staande golven.

Kenmerken

Luidsprekers Dali.-Rub.-6

De 3-weg luidspreker heeft een crossover-frequentie van 2600 en 14000 Hz, een impedantie van 4 Ohm, een frequentierespons van 38 en 34900 Hz en een gevoeligheid van 88,5 decibel. Dankzij de hoge gevoeligheid werkt hij ook goed met versterkers met een lager vermogen. Het heeft twee conuswoofers, één in het frequentiebereik van 800 Hz en de andere in het bereik van 800 tot 2600 Hz. De soft dome tweeter van 2600 Hertz en de ribbon tweeter van 14400 Hz zorgen voor het ideale geluid voor hoge tonen.

De Rubicon 6 speaker heeft een SMC, of ​​Soft Magnetic Compound drive, die vervorming vrijwel volledig reduceert. De dome-tweeters zijn ontworpen door Dali, maar vervaardigd door Scan Speak.

Extreem brede speaker

De bredere frequentie en bandbreedte wordt geleverd door de lichte en flexibele geluidsspoel. Deze geluidsspoel is in een sterke ferrietmagneet geplaatst, die zijn beweging regelt. De ribbon-tweeter draait, samen met de zachte stof, al op 2,5 kHz. Ook kregen de center en subwoofers een aparte ruimte. De basreflexpoort bevindt zich achter de speakers, waardoor de timing tussen de subwoofer en de baspoort ideaal is.

De vergulde metalen connectoren aan de achterkant bieden een uiterst stabiele verbinding. Ook vervangen door een dubbele basreflexpoort aan de achterkant, die een zeer respectabel vermogen belooft, daarom raadt de fabrikant aan om de luidspreker op een minimale afstand van 20 tot 100 cm van de muren te plaatsen voor optimale prestaties en geluid.

Houd er bij het plaatsen van de Rubicon 6 speaker rekening mee dat deze relatief veel ruimte in beslag neemt. Er is luchtruimte eromheen nodig voor een optimale prestatie. Er worden ook 4 verstelbare pinnen en rubberen voetjes bij de luidspreker geleverd. De pinnen dienen zelf gemonteerd te worden, wat zeker een aanrader is aangezien de speaker vrij onstabiel op de rubberen voetjes staat. De luidsprekerbehuizing uit MDF-houtvezel garandeert een lage resonantie- en trillingsbestendigheid. En de unieke tweeter-instelling vermindert ook resonanties en resulteert in langer geluid.

Dali Rubicon 6 grote torenluidspreker
Geluid

De Dali Rubicon 6 vloerstaande luidsprekers zijn getest in een thuistheater waar de wanden en het plafond al akoestisch behandeld waren. We hebben de monitoren getest met een Pioneer SC-LX801 versterker en een Marantz PM7005 stereoversterker. We hebben eerst een film gekeken, we zijn begonnen met testen met de sciencefiction-, avonturenfilm Ad Astra uit 2019, die is geproduceerd en, trouwens, met in de hoofdrol Brad Pitt. Het 3D-geluid was buitengewoon, we kregen een echt breed, realistisch podiumbeeld, het geluid was vloeiend en helder. We kregen een gedetailleerde en goede dynamiek tijdens het kijken naar de film.

Daarna hebben we ook de speakers met muziek getest. We hebben geluisterd naar het huidige succesnummer van Tiesto, Business. Zuiverheid, uitgebalanceerde middentonen – de kracht van het merk is de onberispelijke middenklasse – scherpe, heldere hoge tonen kenmerkten Dali’s productie. De bas was ook goed, maar naar onze smaak kan het geen kwaad om een ​​subwoofer te gebruiken voor iemand die hunkert naar echt percussieve, muurverlammende diepe geluiden. Zelfs bij een hoog volume bleef de balans van de bereiken behouden en waren de hoge geluiden weer ongelooflijk helder en scherp.

Overzicht

We hoefden niet teleurgesteld te zijn over het geluid van het Rubicon 6 speakermodel. Het wordt gekenmerkt door verbazingwekkende helderheid, detail, levendige hoge tonen, perfecte middentonen. De bas leek ook sterk genoeg, al konden we naar onze mening nog meer percussieve bas krijgen met een subwoofer. Het exterieurontwerp is elegant en mooi. Deze luidsprekers kunnen de decoraties van onze kamer worden. Bij de fabricage werden hoogwaardige grondstoffen en componenten gebruikt. (Dali-producten worden gemaakt in Denemarken, wat belangrijk is voor de kwaliteit, aangezien verschillende concurrerende merken luidsprekers in China maken, waarbij vaak goedkopere onderdelen worden gebruikt.) Wat een nadeel kan zijn, is de hoge prijs en de relatief grote benodigde ruimte en het feit dat een rooster vastgezet met schroeven bedekt de luidsprekers, wat niet zo comfortabel en esthetisch is. Maar afgezien daarvan kan iedereen die voor dit type kiest maximaal tevreden zijn met het geluid.

De plaatsing van de luidsprekers vereist speciale aandacht om het ideale geluid te bereiken. Denk goed na over het type, de grootte en het doel van de luidspreker. En in het geval van Rubicon 6 is het vooral belangrijk om deze niet direct tegen de muur te plaatsen!

Akoestische behandeling moet ook in de kamer worden overwogen, omdat zelfs de beste audio- en hifi-apparaten die het beste geluid produceren, niet het verwachte geluid kunnen produceren, zelfs als de muren, het plafond en andere grote lege oppervlakken van de kamer of studio dat niet zijn. correct behandeld. Reflecties, onvoldoende nagalmtijd, onevenredige bassen leiden allemaal tot een verslechtering van het geluid.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts