Dali Spektor 2 boekenplank luidspreker review

Dankzij de lage prijs en het prettige, strakke uiterlijk is de Dali tripod speaker uitstekend geschikt voor een instapspeaker, maar kan hij ook gebruikt worden voor een home theater systeem. We raden hem vooral aan voor kleinere kamers vanwege het compacte formaat, want hij is slechts 29 cm hoog en 4,2 kg. Verkrijgbaar in walnoot, wit of zwart, het past gemakkelijk in verschillende interieurs. We hebben al eerder de kans gehad om Dali-luidsprekers te testen en tot nu toe hebben we alleen maar positieve ervaringen met dit merk.

De belangrijkste kenmerken van Dali Spektor 2

Dali Spektor 2 luidsprekertest

Een van de leden van de Spektor-serie van het Deense luidsprekerbedrijf DALI, de Spektor 6 staande luidspreker won de 2017 EISA-prijs van de European Audiovisual Association en de Spektor 2 won de Britse What Hi-Fi jaarlijkse prijs. Een van de beste speakers in deze prijsklasse.

De leden van de Spektor-serie kunnen met bijna elke versterker worden gecombineerd en produceren nog steeds een geweldig geluid. Het is eenvoudig van uiterlijk en schoon. Het ontwerp wordt opgeworpen door glanzende hoepels op het voorpaneel, de beschermende zijde op het voorpaneel is niet magnetisch, het is bevestigd met schroeven en niet alleen kan de luidspreker op een standaard of plank worden geplaatst, maar we kunnen dit ook plaatsen luidspreker aan de muur. Dankzij de speciaal afgestemde luidspreker is het niet nodig om de crossover-frequentie aan te passen.

spectrum-2-nah

De voordelen van het rode houtvezelmembraan van het merk en de sterke magnetische aandrijving worden weerspiegeld in de geluidskwaliteit, zodat het signaalverlies bijna nul is. De soft dome tweeter is erg licht, de trechtervormige golfgeleider eromheen fungeert meer als design element. De Spektor 2 kan ook worden gebruikt als stereo- of achtergrondluidspreker. De tweeter zendt het frequentiebereik uit van 2,6 kHz tot 26 kHz en de middenluidspreker zorgt voor het frequentiebereik van 2,6 kHz tot 54 Hz.

specktor-2 achterwand

De frequentierespons van Spector 2 ligt tussen 54 Hz en 26 kHz. De basreflexopening op het achterpaneel versterkt het geluid nog meer, maar moet op een afstand van minimaal 50 cm van de muur worden geplaatst. De luidsprekeringangen kunnen ook worden gebruikt met Y- en banaanstekkers.

De middenluidspreker, met zijn niet-grote, exclusieve houtvezelmembraan, zorgt voor een zuivere en intense laagfrequente dynamiek.

Bij de productie van de Dali Spektor 2 speaker is voor de tweeter een zijden membraan gebruikt. In het algemeen geldt dat als het membraan stijver en lichter is, de reproduceerbare frequentie hoger zal zijn. De optimale kwaliteit van het subwoofermembraan en het minimaliseren van resonantie worden verzekerd door de combinatie van een papieren kegel en een bepaalde hoeveelheid vezels. De speakers geven geluid op oorhoogte om de best mogelijke luisterpositie te creëren.

De Spektor 2 kan worden gebruikt als een tweekanaals luidsprekersysteem en kan zelfs worden gebruikt om een ​​meerkanaals thuisbioscoopsysteem te creëren.

Specificaties:

Het frequentiebereik is 54 tot 26.000 Hz, de gevoeligheid is 84,5 dB, de nominale impedantie is 6 ohm, de maximale geluidsdruk (SPL) is 105 dB, het aanbevolen versterkervermogen is 25 tot 100 W en de kruisingsfrequentie is 2600 Hz .

Geluidsprestaties

Qua muzikale uitvoering zorgde Spektor 2 voor een uitstekende productie. De gevoeligheid van Spektor 2 is iets lager dan verwacht (84,5dB) maar verrassend goed. Tijdens het testen hebben we de Spektor 2 getest in een kleinere ruimte, waarbij we de kleine speakers associeerden met een Marantz SR6015 AV-receiver.

De akoestiek van de ruimte was nog niet echt ideaal, op basis van onze akoestische metingen hadden we ook geluidsabsorberende en diffusor akoestische panelen op de wanden en plafonds nodig en op de harde tegelvloer adviseerden we een dik, dicht geweven akoestisch tapijt.

De Dali Spektor 2 heeft een zeer goede geluidsdiffusie, het geluid was gedetailleerd en vulde de ruimte goed, hoewel we een beetje luchtigheid misten. We ervaarden een dynamisch en energiek geluid. Het presteerde op een evenwichtige manier in alle frequentiebereiken. In onze eerdere tests ontdekten we vaak dat luidsprekers in een vergelijkbare categorie de nadruk leggen op lage, hoge of middenfrequenties, dus de prestaties van de Spektor 2 waren echt overtuigend. We kregen ook gedetailleerde en vloeiende geluiden tijdens het kijken naar films en het luisteren naar muziek, het surroundgeluid was oké, hoewel het niet overeenkwam met de geluidskwaliteit van de duurdere luidsprekers, maar we hadden niet meer kunnen verwachten voor deze prijs. Soms was de bas wat zwakker dan nodig was, maar over het algemeen was de bas ook optimaal.

Gevolgtrekking

Deze boekenplankluidspreker van het basreflextype onderscheidt zich van vergelijkbare luidsprekers door zijn evenwichtige, stabiele prestaties, uitstekende muziek, prima geluid en betaalbare prijs. Een van de belangrijkste voordelen is dat het een helder, dynamisch geluid behoudt wanneer het wordt gebruikt met een ontvanger van elk merk en elke kwaliteit.

Een aanrader voor wie op zoek is naar betaalbare speakers die goed kunnen klinken, of voor wie een kleine ruimte heeft, dit is een ideale instapspeaker die dankzij zijn compacte formaat gemakkelijk in kleinere ruimtes geplaatst kan worden. Het diffusievermogen van Spektor 2 is erg goed, wat ook een pluspunt is. In grotere kamers zou het echter moeilijker zijn voor deze tweeweg speaker, dus voor grotere kamers is het beter om grotere en krachtigere speakers te kiezen.

Geschreven door Robert Polgár