Soms is een kleine retraite en stilte ook belangrijk voor degenen die niet alleen wonen maar hun huis met huisgenoten of familieleden delen. Iedereen heeft behoefte aan eenzaamheid en vrede. Hoe zorg je voor rust en stilte? Door behalve de muren, ook de deuren en ramen geluiddicht te maken.

Effectieve geluidsisolatie is afhankelijk van de geluidsbron en het geluidsniveau

Het stille bereik omvat bijvoorbeeld het tikken van de klokken, het normale bereik om naar de radio te luisteren of tv te kijken op normaal volume. Het geluid van een stofzuiger of een lawaaierige straat kan hinderlijk zijn, en het geluid van bijvoorbeeld een cirkelzaag schadelijk. Activiteiten die we als hinderlijk ervaren, worden vooral als bron van frustratie beschouwd als iemand in de andere kamer juist wil ontspannen, of midden in een online vergadering zit. Als u geen drukte wilt, is het gemakkelijker om de gewenste rust en stilte te garanderen als zowel uw deuren als ramen geluiddicht zijn. Veel mensen denken dat als alleen de muren een geluidsisolatie hebben dan is het voldoende, maar dit is verre van de waarheid.

glas-3 lagen-560x356-1-300x191

Om echte stilte in de kamer te verzekeren, moet men speciale aandacht aan de geluidsisolatie van de deuren en ramen besteden: Het geluid kan namelijk makkelijker door deze binnenkomen dan door de muren – natuurlijk alleen als de muren niet geluiddicht zijn. Effectieve geluidsisolatie is afhankelijk van de geluidsbron en het geluidsniveau.

Geluidsisolatie is een sleutelvraag op drukke plaatsen

Zoals eerder vermeld, vergeet naast het geluiddicht maken van de muuroppervlakken van de kamer ook de deuren en ramen niet. Deze laatste dienen apart geluiddicht gemaakt te worden om een ​​echt ideaal eindresultaat te krijgen. Bij deuren moet ook een geluidsisolatie aangebracht worden behalve het deurblad ook op het punt(en) waar de deur aan de deurkozijn passeert. Ramen kunnen ook achteraf worden voorzien van glas. Geluidsisolatie van ramen is vooral nodig als uw pand zich op een zeer drukke locatie bevindt, zoals naast een spoor- of hoofdweg. In het geval van een appartement in de binnenstad kan het zomaar gebeuren dat auto’s en openbaar vervoer voor het raam rijden. Dit maakt het natuurlijk aanzienlijk moeilijker om te ontspannen zonder een geluiddicht raam. Voortdurende blootstelling aan lawaai heeft op de lange termijn een negatief effect op de gezondheid, omdat het de slaapkwaliteit aanzienlijk beschadigt. Een omgeving vrij van lawaai, echo’s en trillingen heeft ​​niet alleen bij ontspanning maar ook aan efficiënt werk een bijdrage. Geluiddichte deuren en ramen helpen dus om geluidsproblemen te overwinnen.

Het is ook de moeite waard met de akoestiek van de kamer om te gaan

Geluiddichte rubber-300x300Om het binnenkomen van geluid te verminderen moet ook het sluiten van de deuren/ramen, en de staat van de afdichtingsrubbers door een specialist gecontroleerd worden. De afdichting wordt als voldoende beschouwd als deze  flexibel genoeg is en volledig rond de deuren en ramen loopt. Daarnaast is het aan te raden om met de akoestiek van de ruimte om te gaan, aangezien audioapparatuur alleen het beste geluid kan geven als de akoestiek van de ruimte adequaat is. Dit is vooral belangrijk voor zowel de bioscoopzaal als de woonkamer en studioruimte. Als eerste stap altijd metingen uitvoeren, pas daarna de benodigde akoestische panelen selecteren en plaatsen. Hierdoor kan het geluid in de ruimte aanzienlijk verbeterd worden. Als men de juiste akoestische panelen toch niet plaatst, kan dat tot problemen leiden zoals galm, echo en demping van hoge tonen. Akoestische panelen zijn nu verkrijgbaar met verschillende patronen en kleuren, zodat ze gemakkelijk aangepast kunnen worden aan de stijl van uw woonomgeving.

K.I.

Similar Posts