Denon AVC-X8500H Home Cinema-versterker test

Denon-AVC-X8500H

De thuisbioscoopversterker met 13.2 kanalen is een werkelijk verbluffend model dankzij zijn 13 vermogensniveaus. Qua uitstraling biedt het een modern en sfeervol zicht. Met een gewicht van 23,3 kg laten de rechthoekige, oerdegelijke, stabiele behuizing, de stevige zij- en dakwanden en de dikke bodem er geen twijfel over bestaan dat er bij de fabricage van de versterker geen spijt van heeft gehad van het materiaal. Het scharnierende deksel aan het aluminium front is ook gemaakt van sterk, duurzaam materiaal. Er zijn 2 kronkelende heuvels op het voorpaneel. Het achterpaneel is bekleed met vergulde, transparant geplaatste connectoren. We hebben 30 sprinklerkabelbussen ontdekt! De Denon AVC-X8500H heeft 8 HDMI-ingangen en 3 HDMI-uitgangen. De afstandsbediening heeft achtergrondverlichting, wat erg handig is bij gebruik in een donkere filmkamer.

Denon AVC afstandsbediening

Op de afstandsbediening is ook een slaaptimer-knop geplaatst. De afstandsbediening reageert op beweging, is overgevoelig, misschien te veel, omdat hij bij beweging op nog grotere afstanden is geactiveerd. De letters zijn zo klein dat sommige gebruikers waarschijnlijk een bril of vergrootglas nodig hebben om de bijschriften op de afstandsbediening te lezen.

Topmodel – met superkracht

Denon AVC-X8500H achterzijde

Een HDCPP2.2. en 4K Ultra HD 60 Hz-video wordt ook ondersteund. De versterker kan ook het HEOS Multiroom-systeem aan en ondersteunt de formaten Amazon Alexa, Auro 3D en Dolby Vision, evenals HDR-videoformaten (High Dynamic Range). Er is ook een eARC-update beschikbaar. In plaats van een ringkerntransformator neemt een ijzeren kerntransformator met een gewicht van meer dan 8 kg, misschien iets te groot, ruimte in het apparaat in beslag. Eromheen zijn aluminium ribben gelegeerd met een dunne koperen plaat, en de versterkermodules zijn eraan bevestigd. De koeling is opgelost met ventilatoren. Het maximale stroomverbruik is 900 Watt. Hij heeft een vermogen van 140 watt per kanaal. Het besturen van 13 kanalen vereist veel kracht.

Denon-AVC-X8500H vanaf hier

En dat is niet alles!

Een DSP-geluidsverwerkingssysteem en 2 krachtige SHARC DSP Griffin Lite dual-core processors maken ook deel uit van het apparaat. Ook de Phono MM, 12 V trigger, IR, RS232 ingangen werden niet vergeten. U kunt er ook naar internetradio luisteren en uw favoriete muziek of video’s streamen vanaf verschillende services vanaf uw iPhone, iPad, Mac of Apple TV. (Apple Music, Spotify, Tidal, Deezer, Youtube, Netflix…, enz.) Dankzij Apple AirPlay heb je ook toegang tot draadloze audiocontent met iOs, iPhones, iPads. Uiteraard is de versterker ook voorzien van bluetooth en wifi connectiviteit.

Kamercorrectiesysteem

Audyssey Room Equalizer

Het Audyssey MultiEQ-systeem gebruikt de meegeleverde meetmicrofoon om de luidsprekeruitvoer op 8 meetpunten te meten. Audyssey MultiEQ Editor kan ook worden gedownload voor mobiele apparaten, hoewel het niet gratis is. Hoe nuttig een ruimtecorrectiesysteem ook is, vertrouw er niet alleen op als u een ruimteakoestiek wilt corrigeren.

Sistema Audyssey-MultEq

AVR of AVC? Wat is het verschil?

Velen zullen misschien verrast zijn door de naam AVC naast de naam van de versterker in plaats van de gebruikelijke AVR. Dit is geen spelfout, geen vergissing. AVR staat voor AV Receiver, een audioapparaat met ingebouwde FM-tuner. Een AVC is een AV-versterker die wel een radio-ingang heeft maar geen FM-tuner. (De Amerikaanse versie van de Denon AVC-X8500H-versterker wordt AVR genoemd omdat deze in Amerika een FM-tunermodel heeft.)

Denon AVC-X8500H luistertest

Ons bedrijf was uitgenodigd in een nieuw gebouwde gezinswoning in het 1e district van Boedapest, waar we het nieuwste lid van het nieuw ontwikkelde homecinemasysteem, de Denon AVC-X8500H-versterker, hebben getest. De ruimte is akoestisch nog niet perfect, het is nog steeds nodig om akoestische panelen op de plafonds te plaatsen om een onberispelijke surround sound te bekomen.

Assassin's Creed filmposter

We begonnen met filmen met de actiefilm Assassin’s Creed. In de film, gebaseerd op de populaire videogame, speelt Michael Fassbender het titelpersonage, dat aan de executie ontsnapt en op missie gaat. Denon presteerde fantastisch. We kregen gedetailleerd, luchtig en ruimtelijk geluid, de geluiden van de vechtscènes leken zo levensecht dat we bijna toeschouwers werden in het verhaal. We hadden een echte surround-ervaring.

Horrorfilm was ons volgende proefpersoon. De griezelige clown verschijnt weer in deel 2 van “It” en blijft de arme hoofdrolspelers bang maken. Onder invloed van echte, natuurlijke geluiden, enge effecten, drongen we vaak tot ons hart bij het zien van een griezelig stuk. Daarna, na de bloedstollende film, vonden we dat het geen kwaad zou kunnen om een ​​beetje te ontspannen, dus schakelden we over op de ritmes van Dirty Dancing. De muziek en dialogen waren beslist te scheiden, alle provincies klonken mooi en duidelijk. Denon blonk ook uit in muziek. Hij was omringd door muziek, zacht stromend en boeiend.

Thuisbioscoopversterkers worden niet alleen gekocht om films te kijken, muziekgeluid is ook belangrijk voor fans. Daarom luisterden we eerst naar een paar nummers van het album van George Michael: Ladies and Gentlemen. Intense bassen, mooie en smetteloze hoge en middentonen zijn te melden. We hoorden perfect stereogeluid, natuurlijke en uitgebalanceerde ritmes. Grammy Award-winnende jazz-zanger en acteur Michael Bublé’s enorm succesvolle nummer, It’s Beautiful Day, was de finalist van de test. Verbluffende muziek, fantastische zang typeren de Canadees-Italiaanse zangeres. Denon heeft het allemaal getrouw gereproduceerd, natuurlijk in combinatie met luidsprekers van hoge kwaliteit.

Raden we de Denon 13.2 kanaals versterker aan?

We waren gefascineerd, betoverd en onder de indruk van deze tool! Je kunt een gedetailleerd, ruimtelijk, luchtig, levensecht en natuurlijk, begrijpelijk geluid verwachten wie voor dit apparaat kiest.

Pluspunten:

-realistisch surround-geluid,

gedetailleerdheid,

– stevige apparaatbehuizing,

-spierprestaties,

– kamercorrectiesysteem,

-13 eindtrappen,

-kan de ruimte zelfs in grotere kamers vullen.

Minpunten:

-kan het geluid dynamischer en nauwkeuriger zijn,

-het apparaat heeft een beetje overgewicht,

-de letters op de afstandsbediening zijn te klein en te bewegingsgevoelig

– we hebben de diepten van “haaruitval” een beetje gemist.