We hebben de Denon AVR-S650H AV-receiver getest!

Denon AVR-S650H receiver

Het merk Denon is ons al bekend en de populariteit van hun audioapparaten is te danken aan hun hoge kwaliteit. De AVR-S650H is het kleinste (7,8 kg) goedkoopste instapmodel uit de AVR S-serie.

Belangrijkste kenmerken van de Denon AVR-S650H

De buitenkant van het 5.2-kanaals apparaat heeft een minimalistische, strakke stijl met rechte randen.

Denon-S650H-gevel

Het frontpaneel heeft de gebruikelijke volume- en ingangskeuzetoetsen, koptelefoon-, USB- en meetmicrofoonaansluitingen. Het display is vrij groot, de ondertitels zijn op afstand af te lezen. De HDMI-connector op het voorpaneel ontbreekt, wat een beetje tegenviel. De versterker was uitgerust met een 192 kHz / 32-bit DAC-module.

S650H-ingang

Het heeft ook Bluetooth-connectiviteit, hoofdtelefoon / oortelefoon, Enhanced Audio Return Channel (eARC), HDCP 2.3 kopieerbeveiliging, Auto Delay Mode (ALLM) 4K Ultra HD / 60Hz signaaloverdracht en 4K video upscaling functies. Dankzij de USB-poort op het frontpaneel kunnen de 24 BIT / 192 Khz en PCM DSD ook 2,8 MHz en 5,6 MHz signalen verwerken. Een meerkanaals stereofunctie en een digitale converter (32-bit AKM DAC) zijn ook opgenomen in de versterker. 75 watt uitgangsvermogen voor 2 kanalen.

Denon S650 achterpaneel

Het achterpaneel lijkt bijna leeg vergeleken met het aantal legeraansluitingen en ingangen van de eerder geteste versterkers. 2 analoge RCA, 1 Phono MM, 2 optische digitale ingangen bevinden zich op het achterpaneel. Bluetooth, wifi en AirPlay2 draadloze verbindingen zijn ook beschikbaar. Daarnaast ontdek je een LAN Ethernet-aansluiting op het apparaat, 2 analoge uitgangen voor subwoofers, 5 HDMI-ingangen en 1 HDMI-uitgang, 2 composiet video-ingangen en uitgangen en luidsprekeraansluitingen.

Andere nuttige informatie:

-HDR10, Dolby Vision Hybrid Log Gamma, HEOS multiroom, Amazon Alexa, Apple Siri, Google Voice Assistant-ondersteuning

-Streaming-platforms: Amazon prime, Spotify, TIDAL, Tuneln, Deezer, Napster, internetradio

Da S650H

De Denon Setup Assistant helpt je de versterker snel en soepel op te zetten. Het Audyssey MultiEQ ruimtecorrectiesysteem meet de transmissieparameters. Kamercorrectieprogramma’s doen het heel goed, maar tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat deze software de geluidsdruk meet en aanpast, meer geavanceerde DRC-programma’s zijn al in staat om pulsoverdracht en fase te kalibreren. De meeste problemen worden echter veroorzaakt door weerkaatsingen, reflecties en interferenties. Kamercorrectieprogramma’s behandelen deze fouten ook als een geluidsdrukprobleem en proberen dit te compenseren door de geluidsdruk te verminderen, wat resulteert in een verwarrend, slecht geluid. DCR-software verbetert de helderheid en dynamiek van het geluid door de fase- en pulstransmissie te kalibreren. In een slechte akoestische omgeving kan EQ-software problemen als gevolg van nagalmtijd of geluidsreflecties niet corrigeren. In akoestisch goed behandelde kamers wordt het echter aanbevolen om het EQ-programma te gebruiken, aangezien de minimale correctie het geluid verder verbetert.

Denon S650 afstandsbediening

Uiteraard wordt er ook een afstandsbediening bij het toestel geleverd, al heeft deze helaas geen achtergrondverlichting.

Film en muziek

We hebben de versterker getest in een appartement in het 6e district van Boedapest. De bioscoopzaal van ongeveer 15 vierkante meter had een zeer goede akoestiek, de eigenaar had eerder een akoestische meting gedaan en bestelde de akoestische panelen die nodig waren voor de kamer op basis van de resultaten van de metingen. De wanden zijn voorzien van decoratieve diffusers in moderne stijl en geluidsabsorberende panelen. Bij diffusorelementen is het goed om te weten dat alleen de reflectiepunten ermee bedekt hoeven te worden. Deze punten kunnen ook worden bepaald door akoestische metingen ter plaatse of online. In een relatief kleine ruimte zijn dichte muren en hoeken het grootste probleem vanuit akoestisch oogpunt, daarom zijn in twee hoeken hoek-bass trap-elementen geplaatst. Voor de akoestische behandeling van de vloer werd het traditionele tapijt vervangen door een geluiddicht tapijt. Het belang van akoestiek kan niet genoeg worden benadrukt! Hoeveel geld we ook uitgeven aan beter dan goede audioapparaten bij het ontwerpen van een thuistheatersysteem, als we geen aandacht besteden aan de akoestische behandeling van de kamer, zullen we niet blij zijn met het geluid. We hebben de proefpersoon gekoppeld aan Dali Epicon 8-luidsprekers.

De test werd gelanceerd met de film uit 2008 met een oorlogsthema, “Valkyrie”, in Blu-Ray-kwaliteit. De sfeer van een spannend verhaal met Tom Cruise in de hoofdrol werd effectief hersteld door de Denon-versterker. De dialogen waren natuurlijk, begrijpelijk en de geluidseffecten leken echt en ruimtelijk. We ondervonden geen grote problemen, zelfs niet bij hogere volumes, we konden een vol, gebalanceerd geluid horen. We waren niet helemaal tevreden over de transparantie, wie heeft hier teveel last van, kies voor een versterker in een duurdere prijsklasse.

In 2011 werd de thriller “Contagion” geïntroduceerd, waarvan het thema de laatste tijd helaas zeer actueel is geworden. Ondanks het kleinere formaat van de Denon, kregen we een percussieve, muurverlammende bas en scherpe, heldere hoge tonen, zelfs zonder een subwoofer.

Terwijl we luisterden naar Depeche Mode: Spirits in the Forest, opgenomen in Berlijn in 2019, hadden we het gevoel dat de band tegenover ons stond, de geluiden waren omringd, de instrumenten en zang vielen mooi op, we hadden een begrijpelijke, realistische ervaring. Het toneelbeeld maakte een gelijkmatige, prettige indruk. De transparantie is nog voor verbetering vatbaar, maar voor een instapversterker is dit in deze prijsklasse nauwelijks noemenswaardig. De laagste bassen leken iets zwakker dan in de films. We waren ook niet onder de indruk van de dynamiek.

Gevolgtrekking

De AVR-S650H home cinema-versterker is misschien wel een podium onder de instapaudioapparaten. De betaalbare prijs lijkt nog veelbelovender gezien de vele functies. Het wordt gekenmerkt door een uniform podiumbeeld, aangenaam, ruimtelijk, luchtig geluid. Voor degenen die houden van intensere bassen en transparante, kristalheldere audiogeluiden, en het zich kunnen veroorloven om te kiezen uit een duurdere categorie, koop dan niet Denons kleinste ‘koper’. De dynamiek zou ook wat beter kunnen, en we missen de HDMI-ingang op het voorpaneel. Een ander nadeel is dat het alleen in het zwart verkrijgbaar is. We kunnen gerust stellen dat dit stuk van het merk ook niet teleurstelt, of we het nu gebruiken om films te kijken of naar muziek te luisteren. De nieuwste videotechnieken en veel functies voor deze prijs zijn echt aantrekkelijk.