We hebben de Denon AVR-X540BT av-receiver getest!

Het merk Denon is ons niet onbekend, we hebben al meerdere typen AV-receivers getest. Denon-producten zijn verkrijgbaar voor een relatief hogere prijs, maar we hebben nu een model geprobeerd in een betaalbare prijsklasse. Direct aan het begin van ons artikel moet worden vermeld dat de AVR-X540BT alle basisapparatuur heeft die nodig is om 5.2 te bedienen – maar niets anders. Alleen Bluetooth is beschikbaar voor multimedia / streaming, geen Ethernet-verbinding of WLAN-module. DTS-HD en Dolby True HD decoders zijn aanwezig, maar DTS:X en Dolby Atmos decoders ontbreken.

Laten we kijken!

Denon AVR-X540BT AV-ontvanger

Het uiterlijk van de voorkant van het toestel kenmerkt zich door het bekende Denon-design, dat wel iets verfijnd is maar niet wezenlijk veranderd. Gemaakt van goede kwaliteit kunststof. De draaiknop op de bronkiezer is enigszins stijf, terwijl de volumeregeling goed is ontworpen. Er is een grote hoofdtelefoonuitgang van 6,25 mm op het voorpaneel en een aansluiting voor de microfoon voor het instellen van het luidsprekerkalibratiesysteem en een USB-poort aan de voorzijde.

Het display met één regel aan de voorkant geeft informatie weer in dot-matrix-resolutie en de USB-poort aan de voorkant maakt het mogelijk om basis multimedia af te spelen. Via deze aansluiting kunnen veel audiobestandsformaten zoals MP3, WMA, FLAC en MPEG-4/AAC worden afgespeeld. De AVR-X540BT is ook compatibel met de HEOS-link. De helderheid van het display kan worden aangepast of uitgeschakeld.

Achterkant van de AVR-X540BT receiver

Denon heeft de AV-receiver voorzien van voldoende HDMI-aansluitingen. Het heeft vijf uitgangen en drie ingangen – “Blu-ray”, “CBL / SAT” en “Game” – compatibel met 4K Ultra HD, HDCP 2.2, HDR, BT.2020, Wideo Color Gamut, 4: 4: 4 Pure Color subsamples en kan ook 21:9-video converteren.

Daarnaast zijn er 2 optische ingangen, 2 FBAS cinch/audio cinch ingangen op de receiver en minimaal 2 voorversterkeruitgangen op het achterpaneel voor het aansluiten van actieve subwoofers.

Voor een gemakkelijke aansluiting is de AVR-X540BT uitgerust met kleurgecodeerde luidsprekeraansluitingen, en de luidsprekerkabels zijn dienovereenkomstig gelabeld. Helaas is het aansluitgedeelte van de speakerkabel van niet al te beste kwaliteit, de kabels zijn goedkoop en hebben een matig design.

De voorkant van de AVR-X540BT heeft vier sneltoetsen om te schakelen tussen de meest gebruikte ingangsbronnen. Deze snelkeuzetoetsen zijn ook terug te vinden op de afstandsbediening.

Andere kenmerken van de Denon AVR-X540BT

Het uitgangsvermogen (8 ohm, 20 Hz tot 20 kHz, 0,08% THD, 2-kanaals werking) is 70 watt. 6 ohm, 1 kHz, 0,7% THD, 90 watt vermogen voor 2-kanaals gebruik.

Van zo’n goedkope AV-receiver kun je natuurlijk niet de beste kwaliteit onderdelen verwachten.

De AVR-X540BT is uitgerust met een meetmicrofoon waarmee u de basissysteemparameters automatisch kunt aanpassen aan het luidsprekersysteem dat u gebruikt en de ruimte. Het kalibratieproces is ingebouwd in de installatiewizard en de zeer eenvoudige resolutie van de lettertypen laat ook zien dat de 540 een heel ander OSD heeft dan de duurdere Denon AVR-X-modellen.

De installatiewizard is duidelijk en gemakkelijk te begrijpen, leidt de gebruiker snel en gemakkelijk door het installatieproces en maakt basissysteeminstellingen. De meegeleverde afstandsbediening geeft visueel of praktisch weinig reden tot klagen. Het is van relatief hoge kwaliteit en tegelijkertijd logisch ingedeeld. Als alternatief kan de AVR-X540BT worden bediend met de Denon Bluetooth Remote Control-applicatie. Om te koppelen, drukt u drie seconden op de Bluetooth-knop op de afstandsbediening en volgt u de instructies op het aanraakscherm van de smartphone en de 540-display. Functies die werken met de Bluetooth Remote App: aan/uit, volumeregeling, mute en bronselectie. De app is beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten. Dankzij de functies HDR (High Dynamic Range) en ARC (Audio Return Channel) wordt ook de perfecte thuistheaterervaring bereikt.

Eco-modus

Eco-modus past het vermogen van de versterker aan het volume aan, waardoor het stroomverbruik wordt verminderd.

Makkelijk op te zetten

Met de Denon Setup Assistant en de Quick Start Guide stel je de versterker eenvoudig in.

HEOS Link-compatibiliteit

HEOS-App-denon

Dankzij de optionele HEOS Link kan de AVR-X540BT bijna elk aantal online muziekbronnen afspelen, zoals internetradio’s, en bekende muziekstreamingproviders, b.v. Spotify, Deezer of TIDAL. Bovendien kun je met de gratis HEOS-applicatie, eenmaal verbonden met HEOS Link, bepaalde functies van de versterker bedienen.

Op de USB-poort kan de X540BT overweg met massaopslagapparaten met FAT16- of FAT32-bestandssysteem tot respectievelijk 2 GB en 2 TB. Hoewel 2 TB genoeg zou zijn voor veel nummers, maar helaas slechts max. De versterker vindt 999 bestanden, max. Geordend in 99 mappen.

Hoewel de AVR-X540BT niet kan worden aangesloten op ons computernetwerk, kunt u met de Bluetooth-functie vrijwel elke hoeveelheid muziek afspelen vanaf een Synology NAS met een Bluetooth-adapter. (als de NAS en Denon dicht bij elkaar staan)

De functie Compressed Audio Restorer zorgt voor verliesloze weergave van gecomprimeerde audioformaten (WMA, ACC, MP3). Het apparaat is ook uitgerust met een sleeptimer. De frequentietransmissie is 20 Hz tot 20 kHz. Het meet 434 × 151 × 319 mm en weegt 7,5 kg. Het heeft ook een AM / FM-radioantenne.

Geluid

De Denon versterker is getest met Monitor Audio Silver 200 speakers in een vrij kleine ruimte. De akoestiek van de audio- en hifi-ruimte die vanuit de logeerkamer werd gecreëerd, was nog niet voldoende, aangezien de echo door de dichte muren voor ernstige problemen zorgde. Tijdens de akoestische meting hebben we bepaald waar, welk type akoestische panelen nodig zijn voor het ideale geluid. Breedband- en lederen membraanpanelen en diffusors van 60 x 60 cm moeten op de wanden worden geplaatst, en akoestische diffusorpanelen aan het plafond. Het is raadzaam om de tegelvloer af te dekken met een akoestisch tapijt. Hoewel bijna alle versterkers een automatisch kamerkalibratieprogramma hebben, is dergelijke software alleen niet voldoende om kamers optimaal te laten klinken. Ruimtecorrectieprogramma’s zijn alleen nuttig als de ruimteakoestiek al is behandeld met de daarvoor ontwikkelde akoestische panelen, omdat er dan slechts minimale aanpassingen nodig zijn, wat kan worden gedaan met de ruimtekalibratiefunctie van de versterker.

We luisterden eerst naar het Requiem van Mozart en keken daarna naar de Amerikaanse oorlogsfilm The Wall uit 2017 om ook de test in muziek en film af te leggen.

Er valt niet veel te zeggen voor het geluid van de av-receiver, hoewel het geluidskwaliteit mist in vergelijking met de duurdere Denon-modellen, vooral in het basbereik, maar het is een compromis in deze prijsklasse.

Vonnis

Dit apparaat is beschikbaar tegen een zeer betaalbare prijs en levert eerlijke prestaties. Hoewel hij niet in staat is om DTS:X en Dolby Atmos te decoderen, is hij goed uitgerust met HDMI-aansluitingen. Het biedt geen verbinding met het netwerk internet, maar je kunt muziek afspelen en streamen via Bluetooth. Het is gemakkelijk op te zetten. Als je tevreden bent met de functies die de Denon AVR-X540BT biedt, kun je een geweldig apparaat krijgen voor een betaalbare prijs.

Geschreven door Robert Polgár