Wij hebben de Denon HEOS multiroom app getest!

Het merk Denon is vooral bekend om zijn bekroonde AV-receivers en versterkers, maar dat is niet alles.

Het bedrijf biedt een breed scala aan producten – van luidsprekers tot subwoofers, versterkers tot draadloze luidsprekers – die allemaal kunnen worden aangesloten op het HEOS-multiroomsysteem.

HEOS-app

Denon Heosa vogel

HEOS (Home Entertainment Operating System) is een draadloos multiroom-geluidssysteem van Denon dat te vinden is op draadloze luidsprekers, ontvangers/versterkers en andere audioproducten van Denon en Marantz. HEOS heeft een wifi-thuisnetwerk nodig om te werken. Het is gratis te downloaden en compatibel met slimme iOS- en Android-apparaten.

Het kan worden gebruikt om muziek te streamen van de volgende diensten: Amazon Music, Deezer, iHeart Radio, Pandora, Mood Mix, Napster, Sirius / XM, SoundCloud, Spotify, TIDAL.

Bluetooth en Wi-Fi zijn ook beschikbaar, maar met behulp van Wi-Fi kunt u ook ongecomprimeerde muziekbestanden overbrengen, wat van betere kwaliteit is dan muziek die via Bluetooth wordt gestreamd. Ondersteunde bestandsindelingen voor digitale muziek: MP3, AAC, Apple, DSD, Flac, wav, WMA.

HEOS kan niet alleen online muziekservices en digitale muziekbestanden afspelen, als u een HEOS-compatibele thuisbioscoopversterker hebt, zal hij ook muziek afspelen en streamen van aangesloten bronnen (cd-speler, platenspeler, enz.) naar elke draadloze HEOS spreker.

HEOS-stereo

Ook met een paar stereo speakers presteert de HEOS erg goed. Voor de beste geluidskwaliteit moet u ervoor zorgen dat beide luidsprekers van hetzelfde merk en dezelfde prestaties zijn.

HEOS en surroundgeluid

De HEOS is ook geschikt voor draadloze surround sound transmissie als je een compatibele speaker of home theater receiver hebt. Elke twee HEOS-compatibele draadloze luidsprekers kunnen in het systeem worden geïntegreerd, zodat DTS- en Dolby Digital Surround-signalen naar deze luidsprekers kunnen worden gestuurd.

Nadat u de HEOS-applicatie op uw smartphone hebt geïnstalleerd, klikt u op de knop Nu instellen om de applicatie te vinden en verbinding te maken met alle HEOS-compatibele apparaten.

Muziek streamen met het HEOS Multiroom-systeem

Na installatie kun je muziek rechtstreeks streamen naar compatibele HEOS-apparaten via Wi-Fi of Bluetooth, waar je ook bent in huis. De HEOS-applicatie kan ook rechtstreeks muziek naar de receiver streamen, zodat je via je home cinema-systeem naar muziek kunt luisteren.

Een HEOS-link

Een andere manier om HEOS te gebruiken is met HEOS Link. De HEOS Link is een voorversterker die specifiek compatibel is met het HEOS-systeem en die kan worden aangesloten op elke bestaande stereo-/thuisbioscoopontvanger of luidspreker met analoge of digitale audio-ingangen, zelfs als deze geen ingebouwde HEOS-toepassing hebben.

HEOS en Alexa

HEOS-apparaten kunnen worden bediend met behulp van de Alexa-spraakassistent onmiddellijk nadat de Alexa-applicatie op de smartphone is verbonden met compatibele HEOS-apparaten. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, kunnen HEOS-compatibele draadloze luidsprekers of een Alexa-compatibele thuisbioscoopontvanger of luidsprekers worden bediend met spraakbesturing via onze smartphone of een speciaal Amazon Echo-apparaat.

HEOS verscheen voor het eerst in 2014 als HS1. In 2016 introduceerde Denon echter de 2e generatie HEOS (HS2), die werd uitgebreid met extra functies. Voorzien van een aparte knop voor HEOS draadloze speakers en Bluetooth streaming. Met Hi-Res audio-ondersteuning en 5 GHz draadloze transmissie-ondersteuning is de HS2 verder uitgebreid.

Testen

Om de speakers aan te sluiten op een wifi-netwerk, hoef je alleen maar de HEOS-app op te laden, of een Ethernet-kabel of een 3,5 mm-connector te gebruiken om gegevens van je smartphone of tablet naar je apparaat over te zetten. De knipperende LED’s op elk product geven de status aan.

Met Alexa kun je het afspelen regelen met spraakbesturing, het heeft ook een Bluetooth-verbinding, hoewel het de aptX mist die nodig is voor “CD-achtige” 16bit / 44,1 kHz-streaming.

HEOS-bediening

Als je HEOS op meerdere apparaten wilt gebruiken, wil je misschien een Denon-account maken. Hierdoor kunnen we verschillende wachtwoorden opslaan en snel inloggen op onze accounts wanneer we overstappen naar een andere tablet of smartphone.

Terwijl Spotify via Spotify Connect werkt, verschijnen de andere applicaties in de HEOS-applicatie zelf. Wil je muziek naar meerdere speakers sturen, dan stel je eenvoudig de gewenste configuratie in. De serie is in staat om 24bit / 192kHz muziekstreams af te spelen via een draadloos netwerk of USB en ondersteunt ook DSD tot 5,6MHz.

Het enige kleine nadeel is dat het paneel Instellingen zich in het gedeelte Muziek bevindt, dus als je bijvoorbeeld in Tidal bent en je apparaatinstellingen wilt wijzigen, moet je helemaal afsluiten. Het zou beter zijn als het wat toegankelijker was. Tijdens de test is gebruik gemaakt van een HEOS 1-speaker.

Geluid

We hebben de HEOS-toepassing getest in een kleinere studio, waar de akoestiek perfect was, de geprinte geluidsabsorberende panelen op de wanden zorgen voor de juiste verhouding van bas en de diffuser, compleet met frontpanelen, creëerde een ideaal geluid. In het geval van een studio is een optimale akoestiek veel belangrijker, aangezien de kwaliteit van geluidsopnames hiervan afhangt.

Het HEOS-systeem leverde een indrukwekkende prestatie die een ervaring is om naar te luisteren. Bij gebruik in kleinere kamers raadt Denon aan om de bas te stoppen in de EQ-instellingen. Hij ging zelfverzekerd om met de hoge tonen, maar het HEOS-systeem miste precisie of fijne dynamiek.

Conclusie

Het HEOS multiroom-systeem is samen met de DENON-speakers niet per se in staat om de beste geluidskwaliteit te leveren, het zou nauwkeuriger, dynamischer en prettiger kunnen. De instellingen zijn heel eenvoudig, je kunt apparaten heel snel vinden en er verbinding mee maken, en de overvloed aan functies is echt indrukwekkend.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts