Wij hebben de Dune HD Pro 4K mediaspeler uitgeprobeerd!

Na het uitpakken van de Dune HD Pro 4K mediaspeler verpakt in een witte kartonnen doos, vind je de mediaspeler zelf met zijn afneembare antennes, voeding, HDMI kabel, afstandsbediening met achtergrondverlichting, gebruiksaanwijzing en 2xAAA batterij voor de afstandsbediening. In vergelijking met het vorige model wordt er geen muurbevestigingskit, A/V jack-> RCA-kabel en IR-verlenging meegeleverd. De SATA-kabel die nodig was om de externe schijf aan te sluiten, ontbrak ook.

Dune HD Pro 4K-functies

Het draait op het Google Android-besturingssysteem en heeft een opslagcapaciteit van 16 GB. De basisfuncties van de mediaspeler zijn Bluetooth-connectiviteit, een geheugenkaartlezer en een Wi-Fi-verbinding. De grootte van het geheugen RAM is 2 GB. Verkrijgbaar in zwart. De afmetingen zijn 187 mm x 29 mm x 140 mm.

Afstandsbediening voor Dune mediaspeler

De afstandsbediening wordt meegeleverd.

Het heeft analoge, digitale optische uitgangen, evenals Ethernet LAN, HDMI, HDMI 2.0, composiet video, MicroSD-slot, optische uitgangen, USB 2.0, USB 3.0-poorten. Ondersteunde resoluties: 4K Ultra HD, Full HD, HD Ready. Ondersteunde audioformaten zijn AAC, ALAC, APE, Apple Lossless, ASF, FLAC, LPCM, MP3, MP4, OGG, WAV, WMA, ondersteunde videoformaten zijn AVI, H.264, MP4, WMV.

Waar kunnen we mediaspelers voor gebruiken?

Mediaspelers zijn ontworpen om films en muziek af te spelen op tv’s die geen DLNA- of USB-poort hebben. Met de lancering van Smart TV’s, die al een geïntegreerd besturingssysteem hadden, werd internetten en streamen ongelooflijk eenvoudig.

Niet iedereen heeft echter een smart tv, dus na enige ontwikkeling is er nog steeds vraag naar mediaspelers. Ook is het aan te raden om voor de beste en duurste Smart TV’s een mediaspeler te gebruiken, omdat de afspeelkwaliteit van smart TV’s niet overeenkomt met de kwaliteit van mediaspelers.

De primaire functie van mediaspelers is om muziek of video-inhoud van een ander apparaat af te kunnen spelen. Hiervoor is een DLNA- of HDMI-verbinding vereist. U kunt de mediaspeler ook aansluiten op videocamera’s of fotocamera’s om afbeeldingen of video-inhoud op uw tv-scherm te bekijken. Omdat de mediaspelers ook zijn uitgerust met USB-aansluitingen, kan er ook een flashdrive of externe harde schijf op het apparaat worden aangesloten. Ze spelen ook standaard videoformaten af, maar kunnen ook modernere formaten aan.

U kunt ook internetten via televisie via Ethernet-kabel of Wifi. De HDMI-aansluitingen zijn alleen voor het overbrengen van afbeeldingen, u kunt er geen verbinding mee maken met internet, alleen met de mediaspeler.

Technische kenmerken

De mediaspeler draait op een Android-besturingssysteem en de quad-core Realtek RTD1295-mediaprocessor levert hoogwaardige videoweergave. Met 2 GB DDR3 RAM en 16 GB ROM zijn de algehele prestaties uitstekend. Helaas bevat het nieuwe model geen videoprocessor zoals de VXP in zijn voorganger, de Solo 4K.

düne-media-player-inside

4K en HDR worden ook ondersteund, evenals HD-audiobitstream (Dolby ATMOS, DTS X), automatische framesnelheid en resolutieomschakeling. U hebt ook de mogelijkheid om uw verzameling films te ordenen in de functie “Mijn verzameling”. Ze beloven volledige Blu-ray-ondersteuning voor de toekomst, aangezien het apparaat zal worden geüpgraded met een firmware-update.

Ontwerp en bouw

Dune Pro 4K Speler Ingangen Uitgangen

De aluminium behuizing van het Dune HD-model staat voor een elegant design en verraadt premium kwaliteit. Op de bovenkant van de zwarte behuizing staat een groot logo. De afstandsbediening is groot maar zeer comfortabel en handig. Het heeft een handig numeriek toetsenblok en speciale toetsen voor alle belangrijke functies, zoals volumeregeling, menu, instelling, geluid en ondertitelselectie, pauzeren, afspelen, snel vooruitspoelen en hoofdstuk overslaan.

Het grootste voordeel is de achtergrondverlichting van de afstandsbediening, die kan worden ingeschakeld met een aparte knop in de linkerbovenhoek. Het zwakke, subtiele oranje licht helpt elke knop in een schemerige of verduisterde kamer te onderscheiden. IR-gebaseerd, maar het bereik is nog steeds erg goed.

Menu’s – Instellingen

Hoewel deze mediaspeler een Android-apparaat is, zijn de software-engineers van de fabrikant erin geslaagd om een ​​standalone speler-gebruikersinterface te bieden, die veel gebruiksvriendelijker is dan de tot nu toe bekende Android-mediaspelers.
Er zijn veel thema’s en aanpassingsopties om uit te kiezen tijdens de instellingen. U kunt ook uw eigen aangepaste thema’s laden. Dankzij de nieuwe quad-core processor bladert u sneller en veel soepeler door menu’s.

Er zijn nieuwe menu-items toegevoegd aan de speler. Sommige Android-apps zijn vooraf geïnstalleerd en meer kunnen worden toegevoegd via de Aptoide Store.
Het setup-menu is precies zoals we gewend waren bij eerdere Dune-spelers. Qua instellingen is het merk altijd al indrukwekkend geweest, dus ook op dit gebied zullen we niet teleurgesteld zijn.

Testen

Tijdens de productie van de HD Pro 4K is Dune overgestapt van SIGMA SoC naar Realtek voor een betere afspeelkwaliteit.

Een ca. We hebben de mediaspeler getest in een woonkamer van 20 vierkante meter waar nog geen akoestische behandeling had plaatsgevonden. Volgens onze metingen galmt de kamer behoorlijk, dus we raden de klant aan om membraangeluidsabsorberende en absorptiepanelen met diffusor op zowel de muren als het plafond te plaatsen om de echo-onderdrukking te voorkomen. We raden bastraps van leermembraan aan achter de luidsprekers en in de hoeken.

Het is erg belangrijk om het akoestisch beheer van de ruimtes aan te pakken, omdat de geluidskwaliteit van videocontent en muziekmaterialen alleen voldoende kan zijn als de akoestiek optimaal is. De wanden en het plafond weerkaatsen de geluiden, net als de ramen, waardoor er onaangename echo’s kunnen ontstaan ​​die leiden tot een verslechtering van het geluid. Zorg dus niet voor kamerakoestiek, kies voor professionele akoestiek en producten!

Het afspelen van muziekbestanden (mp3 / flac) verliep probleemloos, we kunnen er geen kritiek of klachten over uiten.
Onze ervaring met het afspelen van video’s is echter minder duidelijk. De basisfirmware is voldoende. De standaard spelerselectie zorgt ervoor dat zelfs de hoogste bitrate 4K/HDR-content in perfecte kwaliteit wordt afgespeeld.

We krijgen zowel automatische frame-omschakeling als automatische resolutie-omschakeling, goede 23.976 bewegingsbesturing en HD Audio-bitstream, inclusief de nieuwste Dolby ATMOS- en DTS X-codec.

Het enige wat we misten aan de perfecte ervaring is de ondersteuning voor volledige Blu Ray/UHD-menu’s. Gelukkig heeft de fabrikant beloofd dat dit in toekomstige firmware-updates wordt ondersteund. Het ondersteunt het afspelen van ISO (inclusief UHD) en Blu Ray-mappen, hoewel we ontdekten dat BD-mappen soms niet goed werden herkend en niet automatisch konden worden afgespeeld.

Er wordt vermeld dat de interne speler niet de standaard Realtek-speler is, maar een volledig nieuw type dat opnieuw is ontworpen door Dune en Realtek. De beeldkwaliteit is fantastisch, al zijn we soms een Realtek 4K bandbreedtefout tegengekomen, maar dit kan eenvoudig worden voorkomen door handmatig [email protected], 12-bit en 4:2:2 video-opties te selecteren.

3D-weergave wordt ook ondersteund met SDR-> HDR en HDR-> SDR-conversies.
Springen, vooruit- of terugspoelen tijdens het afspelen van content is zo eenvoudig mogelijk met behulp van de pijltjestoetsen of cijfertoetsen. (Externe) ondertitels zijn ook heel eenvoudig aan te passen (hoogte, lengte, lettertype, kleur, vertraging en grootte) in het filminstellingenmenu.

Wat bij het vorige model (Solo 4K) ontbreekt is de VXP beeldprocessor. Het heeft niet echt Blu Ray- en UHD-inhoud nodig, maar het heeft SD-materialen, met name dvd’s, uitstekend gerepareerd. De hoogtijdagen van dvd’s zijn voorbij, maar wie een verzameling dvd’s heeft, krijgt met oudere mediaspelers een beter beeld.

Er zijn echter ook innovaties die eventuele tekortkomingen ten opzichte van eerdere modellen compenseren. Misschien wel het belangrijkste was om een ​​volledige licentie (Widevine DRM L1) te krijgen voor YouTube- en DRM-videostreamingcontent zoals Netflix. Beide zijn in staat tot 4K-resolutie. Het is de eerste high-end mediaspeler die geen gebruik maakt van de officiële Android TV-gebruikersinterface. Hiermee is Pro 4K uniek omdat de gebruiker geen apart apparaat nodig heeft om high-end videobestanden en 4K Netflix af te spelen. We hopen in een toekomstige firmware-update een 5.1-geluid voor Netflix te hebben, aangezien het nu beperkt is tot stereogeluid.

De toepassing HDMI In ondersteunt om een ​​onbegrijpelijke reden geen opnamefuncties.
De prestaties van het bekabelde LAN waren: geweldig omdat we geen tekenen van buffering of netwerkoverslaan hebben ervaren. De draadloze prestaties waren ook erg goed, aangezien de 802.11ac Dual Band 2T2R-module 1080p remux-bestanden aankan.

Filmschraper

Om de informatie te downloaden, moet u uw filmcollectie op uw harde schijf goed ordenen. Dit vereist een enkele filmmap (of films), waarin elke film een ​​aparte map heeft en de map- of videobestandsnaam de volledige titel van de film bevat om mogelijke titelconflicten te voorkomen.
De Pro 4K gebruikt dezelfde schraper die eerder in de Solo 4K werd gebruikt.

Het resultaat is verbluffend en heel precies. Er is veel informatie over elke film, zoals de synopsis, interessante informatie over de hoofdpersonen / regisseurs / crew, en we kunnen ook previews bekijken die verband houden met de films.

De standaard bestandsbeheerder heeft ook een geïntegreerde automatische herkenningsfunctie die goed werkt als de mapnaam het voor de schraper gemakkelijker maakt om te analyseren.

Android-besturingssysteem

De gebruikersinterface van Dune is gebaseerd op een op Android 7.1 gebaseerd besturingssysteem. Het gebruikelijke Android-menu kan alleen worden bekeken tijdens het instellen door het menu-item “systeem” te selecteren. Voorheen was het niet mogelijk om bestaande (of nieuwe) Google-accounts toe te voegen. Dankzij de nieuwste FW-updates is de Google Play Store nu echter beschikbaar. De impact van het Android-besturingssysteem is geminimaliseerd, waardoor een naadloze, hoogwaardige video- en audioweergave wordt gegarandeerd. Dit is belangrijk omdat het bijwerken van applicaties op de achtergrond de afspeelstabiliteit echt kan verslechteren (bijvoorbeeld door de netwerkbandbreedte te beperken, enz.)

Dune heeft een alternatieve winkel, de Aptoide TV Market, waarbinnen je bijna alle bekende apps kunt vinden.

Browsen met Google Chrome is echter een uitdaging als je alleen de afstandsbediening van de speler gebruikt. Voor sommige instellingen moet u overschakelen naar de muismodus en het invoegen van webadressen met het schermtoetsenbord is niet de beste oplossing. Tot nu toe was de Dune HD Pro 4K de enige op Android gebaseerde mediaspeler die de Logitech K400 toetsenbord-muiscombinatie niet goed kon herkennen. Het kan echter goed werken met andere soorten apparaten.

Android- en Dune HD-software draaien gelijktijdig met het Dune HD Pro 4K OpenWRT-besturingssysteem. OpenWRT OS biedt verschillende Network Attached Storage (NAS)-functies, zoals SMB-server, FTP-server, DLNA-server en meer.

Gevolgtrekking

Deze moderne, up-to-date en premium mediaspeler ondersteunt alle bestaande videostandaarden.

Overschakelen naar de SoC- en Android-besturingssystemen van Realtek was veel moed van Dune, wat behoorlijk goed uitpakte. In vergelijking met zijn voorgangers missen we alleen de VXP-processor en SD-opschalingsmogelijkheden. Ondersteuning voor het volledige Blu Ray-menu is nog niet gerealiseerd, maar de fabrikant heeft beloofd dit in de toekomst te verwachten.

We kunnen stellen dat dit de beste mediaspeler op de markt is. Als Blu Ray-ondersteuning niet zo belangrijk is, is er niets beters dan Dune HD Pro 4K. High-end video-afspeelfuncties (automatische frame- en resolutie-omschakeling, 3D, hoge bitrate 4K / HDR-ondersteuning, uitstekende scrapper, HD Audio) evenals de bijbehorende 4K You-Tube- en Netflix-ondersteuning maken dit apparaat ook uniek.

De gebruikersinterface ziet er geweldig uit, de afstandsbediening met achtergrondverlichting is fantastisch en de ondersteuning voor 4K You-Tube en Netflix is ​​voldoende. Android 7.1 biedt toegang tot de nieuwste API’s.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts