Dynaudio Confidence 60 vloerstaande luidsprekers testen

Het Deense merk is wellicht bekend bij veel audio- en hifi-fans. Als u Dynaudio Confidence 60 high-end vloerstaande luidsprekers koopt, moet u in uw zak duiken, want de prijs is prijzig. Dit model is echt een premium prijsklasse die niet al te veel mensen zich kunnen veroorloven, maar als we nog steeds zoveel geluk hebben dat we het kunnen kopen, zullen we niet teleurgesteld zijn.

Ontwerp en kenmerken

Dynaudio-Trust-60-Smoke-Color

De prachtig vormgegeven speaker weegt 66,2 kg, heeft een gevoeligheid van 87 decibel en een impedantie van 4 Ohm. De frequentierespons ligt tussen 22 Hz en 22 kHz. De Confidence 60 is een drieweg basreflexluidspreker die verkrijgbaar is in verschillende kleuren: Blonde Wood, Raven Wood High Gloss, Midnight High Gloss, Smoke High Gloss, Ruby Wood High Gloss tinten. Dankzij de uniek ontwikkelde Esotar3 soft dome tweeter wordt de luchtstroom geoptimaliseerd, wat verder wordt versterkt door de grotere achterkamer. In tegenstelling tot zijn voorganger, die werkte met twee tweeters, gebruikt de Confidence 60 1 tweeter. In de Jupiter-faciliteit werd Dynaudio Directive Control, of DDC-luidsprekertechnologie, verfijnd.

Conf-60-luidsprekers in de buurt

De ontwerpingenieurs van het bedrijf kunnen terecht trots zijn op de door hen ontwikkelde DDC-lens, die eigenlijk een aluminium baffle is. De MDF baffle die in het vorige model werd gebruikt, is vervangen door een composiet baffle, die tegelijkertijd sterk en licht is. Dankzij de Neo Tec-subwoofer en Dynaudio MSP, d.w.z. magnesiumsilicaatpolymeeraandrijvingen, en de nieuwe meerlagige geluidsspoel van glasvezel, is niet alleen het geluid verbeterd, maar zijn de resonanties tot vrijwel nul teruggebracht. Met een stabiele behuizing hoef je je geen zorgen te maken over trillingsproblemen. Deze nieuw ontworpen aandrijvingen optimaliseren de luchtstroom verder. De Esotar3, een drieweg-tweeter, is een neodymium magnetisch systeem dat ook een interne koepel heeft genaamd Hexis om resonantie te verminderen. Krachtige neodymiummagneten, aluminium en koperen geluidsspoelen garanderen een onberispelijke geluidskwaliteit. Overigens werd in de jaren negentig de Confidence-serie gelanceerd. Er zijn verschillende soorten: de Confidence 20, 30, 50 en de nieuwste, de 60.

Serie Dynaudio-vertrouwen

Men kan zeggen dat de Confidence 60 de meest geavanceerde passieve luidspreker is van de vergelijkbare categorie producten die op de markt verkrijgbaar is. Eerder hadden we het geluk om de voorganger van de C60, de Confidence 50, te testen, waar de bovenste en onderste frequentierespons ideaal waren, met een lichte afname aan de bovenkant van de middelste en onderste bereiken. Met de C60 zijn zelfs deze kleine foutjes geëlimineerd, en de lage midden- en bas-bassen worden door de Deense luidspreker uiterst nauwkeurig en foutloos overgebracht.

Pakket met 60 luidsprekers

Ruimtelijke scheiding vermindert resonantie verder en verbetert de prestaties. De speaker staat op een stalen plaat en wordt geleverd met metalen schijven die magnetisch aan de schroeven plakken en natuurlijk zijn de spikes ook de moeite waard om te monteren voor meer stabiliteit. De grootste luidspreker in de serie is de Confidence 60, het exterieurontwerp is een verbluffend elegant, opvallend gezicht. Dankzij het professioneel afgestemde reflex-diafragma kan de luidspreker alle soorten muziekinhoud in perfecte kwaliteit overbrengen en lage tonen en feilloos reproduceren.

Geluidstest

Vertrouw op 60 robijnen

De prachtige speakers zijn getest in een nieuw gebouwd zolderappartement, waar de akoestische behandeling van de wanden en het plafond in de professioneel vormgegeven thuistheaterruimte werd verzorgd, maar de akoestiek is nog niet onberispelijk. Het vertrouwen dat we hebben getest was 60 robijnen. We hebben het luidsprekerpaar getest met een Marantz-versterker en een Velodyne-subwoofer.

We zijn begonnen met het testen van films. Geïntroduceerd in 2014, met in de hoofdrol Marc Wahlberg, het misdaaddrama The Gambling, waren we benieuwd welk geluid we konden verwachten van de grootste spreker van het Deense merk. De Dynaudio zorgde voor een redelijk geluid, al waren er problemen met ruimtelijkheid en detail. De diepe klonken soms te grommend. Daarna zetten we de musical Footloose op. We waren niet alleen benieuwd naar de klank van de dialogen, maar ook naar het muzikale product. De dynamiek had beter gekund, de puurheid van de bas was ook niet echt.

Tijdens het luisteren naar Tsjaikovski’s 5e symfonie, ontdekten we dat de midden- en hoge tonen mooi en evenwichtig aanwezig waren, maar helaas vonden we ook fouten in de diepe.

Vonnis

De Confidence 60 is een speaker van topkwaliteit die opvalt als decoratieve woonaccessoire in elk interieur. Het exterieurdesign toont niet alleen het maximalisme van de ontwerpers, het gebruik van componenten en moderne, geavanceerde technologieën, ze bewijzen allemaal dat de ontwerpers probeerden het beste naar boven te halen. Vanwege zijn grootte zouden we het vooral aanbevelen voor grotere of middelgrote kamers. Helaas hadden we een klacht over de ruimtelijkheid, het driedimensionale geluid, de bassen spraken niet altijd perfect, maar de midden- en hoge tonen waren harmonieus, helder, vervormingsvrij, ook bij het testen van film en muziek. Of je hem nu voor home cinema wilt gebruiken of naar muziek wilt luisteren, de speaker staat in beide functies. Het stereogeluid was voldoende. Door de fouten die we hoorden, had de nog niet volledig optimale ruimtelijke akoestiek verantwoordelijk kunnen zijn, maar eerlijk gezegd leverde dit dure en mooie toestel niet wat we ervan verwacht hadden. Het beste geluid kan natuurlijk alleen worden bereikt als de akoestiek van de ruimte waar we naar muziek luisteren of films kijken ideaal is. De akoestiek kan worden verbeterd met geluidsabsorberende en diffusorpanelen.

De prijs en de grootte bepalen in hoeveel kamers u moet plaatsen, waar u echt de resultaten kunt leveren die u ervan mag verwachten. Het is duidelijk dat Dynaudio er bijna 16 jaar over heeft gedaan om het meest perfecte geluid en het mooiste ontwerp te creëren.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts