We hebben de Dynavoice CL-28 vloerstaande luidsprekers getest!

De Classic serie van het Zweedse bedrijf Dynavoice bestaat uit drie speakers, de CL-16, de CL-26 en het grootste model, de CL-28. De fabrikant heeft ook veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de speakers, het geluid wedijvert met de kwaliteit van de veel duurdere speakers. Dynavoice werd in 1975 opgericht door Tommy Wadensten als een klein familiebedrijf genaamd JWS, en dezelfde JWS werd later het huidige Dynavoice en is sindsdien continu bezig met het ontwikkelen van hun producten.

Logo Dynavoice

In 1980 opende JWS zijn eerste fabriek in Zweden en in 1999 werd het GeneXXa Unique 5000-model een groot succes in Zweden. In 2003 is het merk Dynavoice geïntroduceerd. In 2020 is de Classic-serie uitgebracht, bestaande uit drie modellen: een boekenplankspeaker en twee staande speakers. Naast traditionele speakers maakt Dynavoice ook subwoofers en bluetooth speakers. De belangrijkste aspecten van productie zijn goede kwaliteit, robuust ontwerp, uitstekende geluidskwaliteit en een betaalbare prijs. Onze test heeft aangetoond dat het bedrijf op de goede weg is, eerlijk gezegd hadden we niet zo’n supergeluid verwacht voor deze prijs, dus de CL-28 doet wat hij belooft.

Dynavoice CL-28 specificaties

De drieweg vloerstaande luidspreker is uitgerust met 2 203 mm papiermembraan subwoofers, 1 127 mm papiermembraan middenluidspreker en een 25 mm textiel dome-tweeter. Hij heeft een draagvermogen van 200/300 Watt, frequentie transmissie: 38 Hz-20 kHz, crossover frequenties: 800 en 2500 Hz, impedantie: 4 Ohm, gevoeligheid 88 dB, afmetingen 245 x 1080 x 300 mm en gewicht 23,6 kg.

Andere informatie

CL-28 luidsprekerstoffen

De Dynavoice CL-28 vloerstaande luidspreker is alleen verkrijgbaar in walnoot en zwart, en de beschermende stof aan de voorkant is donker of retro grijs, de fabrikant heeft beide typen in de luidspreker opgenomen, zodat we deze veel gemakkelijker kunnen aanpassen aan de stijl van ons huis. De zijpanelen van de behuizing zijn gemaakt van dik MDF en de verstevigende en resonantiedempende materialen aan de binnenkant zorgen voor heldere klanken. De speaker stopt stabiel, heeft M8 fittingen en de te monteren zachte zolen zorgen ook nog eens voor resonantiedemping en stabiliteit.

Op de achterkant van de CL-28 zitten twee basreflexpoeders met afgeronde hoeken en zeer lange ingebouwde buizen. De speaker heeft ook 4 vergulde connectoren. De luidsprekers hebben ook een mand van gegoten aluminium en een versterkt magnetisch systeem.

Bedenk bij het kiezen van een speaker hoeveel ruimte je voor welk doel gaat gebruiken. Je hebt een ander type nodig als je hem gaat gebruiken om naar muziek te luisteren of een film te kijken, en een ander type als je een speaker wilt kopen voor studiowerk.

Geluid

Bij het testen van de Dynavoice Classic CL-28 lag de nadruk vooral op het basbereik, hoewel diepe geluiden iets meer percussief zouden kunnen zijn. Detail en finesse zijn ook niet echt, maar het momentum en de dynamiek zijn prima. De geluiden vullen de ruimte mooi, ook in de grotere kamers. Voor een optimaal geluid raden we het aan voor een ruimte van minimaal 30 vierkante meter. Het is erg belangrijk om muren, plafonds, ramen en vloeroppervlakken in de ruimte waar de luidsprekers worden geplaatst akoestisch te behandelen. Als we niet omgaan met de akoestiek van de kamers, zullen we teleurgesteld zijn in het geluid van onze audio- en hifi-apparaten. Het meest voorkomende probleem is meestal echo, die wordt veroorzaakt door geluiden die worden weerkaatst door harde, vlakke oppervlakken en de muziek- of filmervaring aanzienlijk verslechtert. Echo-annulering vereist speciale producten die zijn ontwikkeld voor akoestische doeleinden. Met akoestische geluidsabsorberende en diffusorpanelen, dikke, dicht geweven akoestische gordijnen en akoestische matten kan een goede akoestiek worden gecreëerd.

We begonnen de test met klassieke muziek, luisterend naar Mozarts Symfonie nr. 39. De Dynavoice zorgde voor een verrassend mooi en schoon geluid, het geluid was zelfs door de hele kamer. We misten een beetje van het fijne detail dat we bij een duurdere luidspreker hebben ervaren. (bijvoorbeeld voor de Focal Chora 826-vloerstaande luidspreker.) Hoe dan ook, het momentum en de kracht waren voldoende. We schakelden over op modernere ritmes en luisterden naar de hit Love Again van Dua Lipa. We waren absoluut tevreden met de prestaties van de CL-28, hoewel de diepste geluiden nog intenser hadden kunnen zijn. Een woonkamer van 27 vierkante meter was de plaats van onze test, waar breedbandpanelen en akoestische panelen aan de voorkant van de diffusor voor de ideale akoestiek zorgden. We hebben het luidsprekerpaar gekoppeld aan een Marantz-ontvanger.

Vonnis

De Zweedse fabrikant gaf zichzelf bloot toen het de Classic-serie ontwierp. De speakers hebben een esthetische, licht misschien retro look gekregen, maar zijn zeker niet modieus. Helaas is het maar in twee kleuren verkrijgbaar, het zou goed zijn als het ook in het wit zou worden geproduceerd. Het wordt gekenmerkt door intense diepe, uitgebreide midden- en gedetailleerde hoge tonen. Het mocht wat meer in balans qua geluid en ook misten we af en toe de fijne details. Bassen zijn gespierder dan sommige concurrerende merken, zelfs aan de laagste punten. We raden het vooral aan voor middelgrote of grote kamers. De CL-28 is een geweldige keuze voor diegenen die goed geluid willen voor een betaalbare prijs.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts