Echo-onderdrukking – 10 handige tips om het geluid te verbeteren

Echo kan in veel kamers tot geluidsverlies leiden. Echo, met andere woorden galm, is de weerkaatsing van geluidsgolven van bepaalde oppervlakken. Grote, harde en vlakke oppervlakken zoals kale muren, plafonds, vloeren en glasoppervlakken zijn zogenaamde reflecterende oppervlakken, wat betekent dat ze door hun materiaal en structuur geen geluid kunnen absorberen. Geluiden van deze oppervlakken kaatsen heen en weer in de kamer. De grootte en vorm van een bepaalde kamer hebben ook invloed op het geluid. Hoe kleiner een kamer, hoe groter het probleem dat wordt veroorzaakt door echo’s die worden veroorzaakt door geluiden die worden weerkaatst door dichte oppervlakken van muren, plafonds en vloeren. De resulterende echo vermindert het geluid aanzienlijk en leidt op de lange termijn tot oorvermoeidheid en hoofdpijn.

Gewone meubels, meubels, textiel kunnen alleen hoge tonen absorberen, maar gedijen niet bij diepere reeksen. Met behulp van de geluidsdemper die bij de akoestische behandeling wordt gebruikt en de diffusorelementen die op de reflectiepunten zijn geplaatst, kan het echoprobleem eenvoudig worden opgelost. Er moet echter op worden gelet dat u niet de fout maakt van overdemping! Alle echo’s zijn nodig, maar ze moeten onder controle worden gehouden, net als basgeluiden. Een luidruchtige en galmende kamer is niet alleen onaangenaam voor onze oren, het heeft ook een nadelig effect op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als u een rustige, aangename en vredige omgeving wilt, is een perfecte akoestiek een must. In geluidsopname- en mengstudio’s is echomanagement zelfs nog belangrijker. De kwaliteit van opgenomen audio is alleen optimaal als de akoestische omstandigheden tijdens de opname perfect zijn.

Hier zijn enkele tips om echo te verminderen:

1. Elke kamer kan worden vergeleken met een doos. Plaats meubels, woonaccessoires in de kamer die de echo enigszins dempen.

Sofa

We versieren de kamers met gestoffeerde, gecapitonneerde fauteuils en banken. Hoewel de minimalistische interieurstijl tegenwoordig behoorlijk modieus is, is deze vanuit akoestisch oogpunt niet ideaal. Gewone apparatuur kan gemakkelijk hogere geluiden aan, maar gedijt niet met geluiden die tot het diepere bereik behoren, ze reflecteren ze. Als het weer het toelaat, open vaak ramen en deuren.

2. Leg een dik, dicht geweven vloerkleed zo groot mogelijk op de parket-, tegel- of linoleumvloer.

Geluiddichte mat

Impactgeluiden en het geluid van vallende voorwerpen kunnen uitstekend worden verminderd met de juiste tapijten. Kies voor geluidsisolatie om de akoestiek te verbeteren een geluidwerende mat. Dit huistextiel is speciaal ontwikkeld voor geluidsisolatie en geluidsreductie. In tegenstelling tot traditionele tapijten kunnen ze ook 20-30 decibel geluid absorberen.

3. Geluiden worden gereflecteerd door glazen oppervlakken en externe geluiden worden ook weggefilterd. Traditionele gordijnen absorberen ook alle geluiden, maar in veel mindere mate dan een stof die voor dit doel is ontworpen. Akoestische gordijnen kunnen ook worden gebruikt als scheidingswand in kantoortuinen.

geluiddicht gordijn

4. Geluiden die zich ophopen langs de plafonds resoneren ook. Verlaagde plafonds en grotere lampen kunnen een goede oplossing zijn, maar zoek je echt een optimale oplossing, koop dan geluidsabsorberende panelen die ook aan het plafond gemonteerd kunnen worden.

Akoestische wandpanelen

Deze akoestische elementen elimineren niet alleen echogeluid, maar dempen ook effectief ruis.

5. Door muren weerkaatste geluiden kunnen worden gedempt door te schilderen, behang of andere muurbekleding.

geluiddicht behang

Er zijn ook warmte- en geluiddichte achtergronden die kunnen worden gebruikt om ruis en echo’s nog effectiever te verminderen. U kunt ook verf op rubberbasis of houtsnippers gebruiken. Maar houd er rekening mee dat deze geluiden boven de 2000 Hz enorm absorberen! Dus hun toepassing in bioscopen, hifi-kamers en studio’s wordt niet aanbevolen!

6. Gebruik niet alleen geluidabsorberende en bass trap-batterijen, dit kan resulteren in een overgedempte kamer!

Wandrooster

We kunnen wanddecoraties, sculpturen en afbeeldingen gebruiken die opvallen in de ruimte. Plaats diffusers op de reflectiepunten die geluiden gelijkmatig over de hele bandbreedte verspreiden.

7. Hoeken zijn ook probleemgebieden in termen van echo’s. In de hoeken verzamelen basgeluiden onder de 300 Hz, dus het is de moeite waard hier zwaardere meubels te plaatsen, zoals een kledingkast, ladekast, kist, waarin we kleding of zelfs papier kunnen doen. (Deze functioneren tot op zekere hoogte als geluidsabsorbers.)

Hoekbasvallen in de kamer

8. De plaatsing van audio- en hifi-apparatuur, microfoons, luidsprekers, versterkers is ook van belang. We vragen de mening van audio- en akoestische experts en accepteren hun advies over de juiste plaatsing van hifi-apparaten. Het is ook een goed idee om geluidsabsorberende panelen aan de muur achter de luidsprekers te plaatsen om reflecties te voorkomen. U kunt de hifi-apparaten het beste op een standaard of open planken plaatsen. Door een opgevouwen deken of deken achter de speaker te plaatsen, kun je het effect van het akoestische paneel modelleren. We kunnen dit op verschillende plaatsen proberen, hoewel het resultaat niet bijna hetzelfde zal zijn als bij gebruik van een akoestisch paneel, er zal enige verandering te horen zijn.

9. Met het gebruik van moderne bouwmaterialen kan ook de geluidsdemping en akoestische behandeling van gebouwen effectief worden opgelost.

Geluiddichte baksteen

Bij het ontwerpen van eigenschappen moet ook rekening worden gehouden met akoestische overwegingen. De structuur van ideale geluidsisolatiematerialen is compact, flexibel of poreus. Met behulp van een geluidwerende steen is het mogelijk om tot 54 decibel geluid te absorberen.

10. Verlaat geen kamers met overmatig kale muren, plafonds, vloeren en glazen oppervlakken. Gebruik geen zelfgemaakte, zelfgemaakte, goedkope, waardeloze materialen om geluid te dempen of te verbeteren! Ze zijn helemaal niet effectief en zijn niet mooi. De eierhouder en piepschuim panelen absorberen door hun structuur alleen de hoge tonen, met de diepere frequenties kunnen ze niets.

Geschreven door Róbert Polgár

Categorieën: Blog