Echo-onderdrukking – 10 handige tips om het geluid te verbeteren

Echo kan in veel kamers tot geluidsverlies leiden. Echo, met ander woord galm, is de weerkaatsing van geluidsgolven van bepaalde oppervlakken. Grote, harde en vlakke oppervlakken zoals kale muren, plafonds, vloeren en glasoppervlakken zijn zogenaamde reflecterende oppervlakken, wat betekent dat ze door hun materiaal en structuur geen geluid kunnen absorberen. Geluiden van deze oppervlakken kaatsen heen en weer in de kamer. De grootte en vorm van een bepaalde kamer hebben ook invloed op het geluid. Hoe kleiner een kamer is, hoe groter het probleem is met echo vanwege de geluiden die door dichte oppervlakken van muren, plafonds en vloeren weerkaatst worden. De resulterende echo vermindert aanzienlijk het geluid en leidt te eniger tijd tot orenvermoeidheid en hoofdpijn.

Gewone meubels, woonaccesoires en textiel kunnen alleen hoge tonen absorberen, maar gedijen niet bij diepere reeksen. Met behulp van de geluidsdemper en de diffusorelementen die tijdens de akoestische behandelingen worden gebruikt en op de reflectiepunten zijn geplaatst, kan het echoprobleem eenvoudig opgelost worden.Men moet echter opletten dat je niet de fout van overdemping maakt! Alle echo’s zijn nodig, maar ze moeten onder controle worden gehouden, net als basgeluiden. Een luidruchtige en galmende kamer is niet alleen onaangenaam voor onze oren, het heeft ook een nadelig effect op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als u een rustige, aangename en vredige omgeving wilt, is een perfecte akoestiek een must. In geluidsopname- en mixstudio’s is echomanagement zelfs nog belangrijker. De kwaliteit van opgenomen audio is alleen optimaal als de akoestische omstandigheden tijdens de opname perfect zijn.

Hier zijn enkele tips om echo te verminderen:

1. Elke kamer kun je met een doos vergelijken . Plaats meubels, woonaccessoires in de kamer die de echo enigszins dempen.

Sofa

We versieren de kamers met gestoffeerde, gecapitonneerde fauteuils en banken. Hoewel de minimalistische interieurstijl tegenwoordig behoorlijk modieus is, is deze vanuit akoestisch oogpunt niet ideaal. Gewone apparatuur kan gemakkelijk hogere geluiden aan, maar slaagt niet met geluiden die tot het diepere bereik behoren, ze reflecteren deze. Als het weer het toelaat, open vaak de ramen en deuren.

2. Leg een dik, dicht geweven vloerkleed zo groot mogelijk op de parket-, tegel- of vinylvloer.

Geluiddichte mat

Impactgeluiden en het geluid van vallende voorwerpen kunnen uitstekend verminderd worden met de juiste tapijten. Kies voor geluidsisolatie, om de akoestiek te verbeteren geluidswerende matten. Dit woontextiel is speciaal ontwikkeld voor geluidsisolatie en geluidsreductie. In tegenstelling tot gewone tapijten kunnen ze ook 20-30 decibel geluid absorberen.

3. Door glazen oppervlakken worden geluiden gereflecteerd, bovendien laat glas de externe geluiden binnen. Gewone gordijnen absorberen ook alle geluiden, maar in veel mindere mate dan een stof die voor dit doel is ontworpen. Akoestische gordijnen kunnen ook als scheidingswand in kantoortuinen gebruikt worden.

geluiddicht gordijn

4. Geluiden die zich langs de plafonds ophopen, resoneren ook. Verlaagde plafonds en grotere lampen kunnen een goede oplossing zijn, maar zoek je echt een optimale oplossing, koop dan geluidsabsorberende panelen die ook aan het plafond gemonteerd kunnen worden.

Akoestische wandpanelen

Deze akoestische elementen elimineren niet alleen echogeluid, maar dempen ook ruis effectief.

5. Door muren weerkaatste geluiden kunnen gedempt woorden door het schilderen, behang of andere muurbekleding.

geluiddicht behang

Er zijn ook warmte- en geluiddichte achtergronden die kunnen gebruikt worden om ruis en echo’s nog effectiever te verminderen. U kunt ook verf op rubberbasis of met houtsnippers gebruiken. Maar houd er rekening mee dat deze geluiden boven de 2000 Hz enorm absorberen! Dus hun toepassing in bioscopen, hifi-kamers en studio’s niet aanbevolen is!

6. Gebruik niet alleen geluidabsorberende en bass traps elementen, dit kan in een overgedempte kamer resulteren!

Wandrooster

We kunnen wanddecoraties, sculpturen en afbeeldingen gebruiken die opvallen in de ruimte. Plaats diffusers op de reflectiepunten die geluiden gelijkmatig over de hele bandbreedte verspreiden.

7. Hoeken zijn ook probleemgebieden betreft echo’s. In de hoeken verzamelen basgeluiden onder de 300 Hz, dus het is de moeite waard hier zwaardere meubels te plaatsen, zoals een kledingkast, ladekast, kist, waarin je kleding of zelfs papieren kunt zetten. (Deze functioneren namelijk tot op zekere hoogte als geluidsabsorbers.)

Hoekbasvallen in de kamer

8. De plaatsing van audio- en hifi-apparatuur, microfoons, luidsprekers, versterkers is ook van belang. Vraag de mening van audio- en akoestiek experts en accepteer hun advies over de juiste plaatsing van hifi-apparaten. Het is ook een goed idee om geluidsabsorberende panelen aan de muur achter de luidsprekers te plaatsen om reflecties te voorkomen. U kunt de hifi-apparaten het beste op een standaard of op open planken plaatsen. Door een opgevouwen deken of plaid achter de speaker te plaatsen, kun je het effect van het akoestische paneel in model brengen. We kunnen dit op verschillende plaatsen proberen, en hoewel het resultaat lang niet hetzelfde zal zijn als bij gebruik van een akoestisch paneel, toch zal enige verandering hoorbaar zijn.

9. Met het gebruik van moderne bouwmaterialen kan de geluidsdemping en ook de  akoestische behandeling van gebouwen effectief opgelost worden.

Geluiddichte baksteen

Bij het ontwerpen van woonruimrtes moet ook rekening gehouden worden met akoestische overwegingen. De structuur van de ideale geluidsisolatiematerialen is compact, flexibel of poreus. Met behulp van geluidswerende stenen is het mogelijk om zelfs 54 decibel geluid te absorberen.

10. Beter geen overmatige kale/lege muren, plafonds, vloeren en glazen oppervlakken in de kamers. Gebruik geen zelfgemaakte, goedkope, waardeloze materialen om geluid te dempen of te verbeteren! Ze zijn helemaal niet effectief en zijn nog ook niet mooi. De eierdoosjes en piepschuim panelen absorberen door hun structuur alleen de hoge tonen, met de diepere frequenties kunnen ze niets.

Geschreven door Róbert Polgár

K.I.

Similar Posts