We hebben de Focal Chora 826 vloerstaande luidspreker getest!

Het Franse bedrijf, voorheen bekend als JMlaB, werd in 1979 opgericht door Jacques Mahul, een ingenieur en hifi-audiojournalist. Sindsdien hebben fabrikanten ernaar gestreefd om het meest perfecte en helderste geluid mogelijk te maken, gecombineerd met een modern, jeugdig en esthetisch exterieurontwerp.

Chora 826-ontwerp

Focal-Chora-826-luidsprekerzuil-walnoot

De voorganger van het type Focal Chora was de Focal Chorus, die verder werd ontwikkeld en zo ontstond de Chora-serie, die uit drie leden bestaat, waarbij de 826 staande luidsprekers het grootste lid van deze serie waren. Voor een 3-weg luidspreker ligt het aanbevolen versterkervermogen tussen 140 en 250 Watt, met een frequentieoverdracht van 48Hz-28kHz. De speaker weegt 24 kg en is ongeveer 1 meter hoog. Ondanks zijn omvangrijke formaat droomden de ontwerpers van een robuust effect, een buitengewoon mooie vorm en een esthetisch, slank uiterlijk. Verkrijgbaar in 3 kleuren, de lichthouten behuizing heeft een beige front, de walnoot heeft een blauw en de zwarte heeft een zwart lak front.

Chora_826 kleuren

Hij is uitgerust met een geïntegreerde Atmos-luidspreker van 13 cm, een middenluidspreker van 165 mm en twee subwoofers van 165 mm. De inverted TNF dome is een tweeter gemaakt van een compositie van 25 mm aluminium en magnesium en wordt beschermd door andere vaste roosters. Het middelste deel is bedekt met een dicht geweven stof, waarvan het frame is bevestigd met een magneet. in de onderste helft van het frontpaneel zit een ronde reflexopening, de speakerbehuizing is ca. 5 graden naar achteren Door zijn zool is hij ontworpen om stabiel op de vloer te staan ​​en zelfs resonanties te minimaliseren. Aan de achterkant van de speaker zitten diverse aansluitingen waar voornamelijk banaanstekkers op passen. De doppen van bananenkurk zijn vrij moeilijk te verwijderen, ze zitten zo stevig vast. De stijve MDF-behuizing vermindert ook resonanties, met een luidsprekergevoeligheid van 91 decibel, wat betekent dat hij goed werkt, zelfs met versterkers met een lager vermogen. Het gekantelde ontwerp van de speaker zorgt voor een nauwkeurigere aansturing van de tweeters, aangezien het erg belangrijk is dat ze naar de luisterpositie uitstralen. Doordat de basreflexgaten zich op het voorpaneel bevinden, kunnen de speakers dicht tegen de muur worden geplaatst.

Sprekers

focal-ch.-826-speaker-1.

Wat een innovatie is ten opzichte van eerdere Focal-modellen is het gloednieuwe membraantype, het zogenaamde Slatefiber-membraan, gemaakt van leisteen-effect, non-woven koolstofvezels en thermoplastisch polymeer, wat op zijn beurt resulteert in een grotere stijfheid, wat resulteert in een natuurlijker geluid. De luidsprekerimpedantie is 8 Ohm. Het concave ontwerp van de tweeter maakt de hoge tonen minder controleerbaar, met als voordeel een speciale koepelophanging voor minimale vervorming.

Chora-728-luidspreker-2.

De middelste en twee bas-drives zijn bedekt met een rooster, de tweeters zijn beschermd met een glanzend stalen gaas, maar verder zichtbaar, wat geen probleem is, want hij is echt mooi, de mid-range-drive is voorzien van een conische stofkap tegen interferentie en vervorming wordt de subwoofer ontvangen, wat zorgt voor stijfheid en een meer opgevangen bas.

Luistertest

We hebben ook het prachtige mooie luidsprekerspaar geprobeerd tijdens het kijken naar films en het luisteren naar muziek. Het testen vond plaats in een woonkamer van 25 vierkante meter. De kamer is onlangs gerenoveerd en opnieuw ingericht in een minimalistische stijl, wat op zijn beurt niet echt bevorderlijk is voor de akoestiek. Door het ontbreken van meubilair, veel kaal glas en wandoppervlakken is er veel reflectie, dit geeft geluidsproblemen, daarom hebben we de eigenaar geadviseerd om zo snel mogelijk te starten met akoestische behandeling van de ruimte. Voor de wanden en het plafond worden diffusor en geluidsabsorberende panelen aanbevolen, en voor de vrij grote ramen en de patiodeur moeten dikke, dicht geweven gordijnen worden geplaatst.

Een paar lichte houtkleurige luidsprekers met een beige frontpaneel werden tijdens de test aangesloten op de Arcam SA30 geïntegreerde thuisbioscoopversterker. Het monteren en opzetten was vrij eenvoudig, we waren in staat om de voetstukken heel snel en gemakkelijk aan de luidspreker te bevestigen. Dankzij de basreflexopeningen op het voorpaneel kunnen we de speakers relatief dicht tegen de muur plaatsen, maar we vonden dat de afstand tussen de twee speakers heel voorzichtig moest zijn, omdat het geluid vervormd kan worden als we ze te dicht bij elkaar zetten , en ook als ze zich te dicht bij de luisterpositie bevinden.

Chora-826-Hörposition

Deze speakers hebben ruimte nodig, daarom raden we relatief grotere kamers aan, kies Chora 826 voor ruimtes van minimaal 20-25 vierkante meter, zoek je een speaker in een kleinere ruimte dan raden we de kleinere broertjes en zusjes van Focal Chora aan. Na een paar posities uitgeprobeerd te hebben, zijn we er eindelijk in geslaagd om de luidsprekers idealiter ongeveer 320 cm uit elkaar te plaatsen.

Hoewel de versterker EQ-instelmogelijkheden heeft, moet worden opgemerkt dat kamercorrectiesystemen alleen de geluidsproblemen van een kamer met een slechte akoestiek nog niet zullen oplossen. Deze EQ-programma’s zijn echter echt geweldig en handig voor fijnafstemming en geluidsverbetering.

We begonnen de repetitie met de spannende sciencefictionfilm After Earth, die in 2013 werd vertoond met Will Smith in de hoofdrol. De Chora 826-luidspreker reproduceerde zeer mooie, realistische, gedetailleerde en nauwkeurige geluiden, we konden volle, intense bas horen, de geluiden vulden de ruimte. Soortgelijke ervaringen kunnen worden gemeld tijdens de vertoning van de spannende actiefilm Miami Vice 2006. Rijke, vervormingsvrije, percussieve, diepe tonen in het middenbereik kenmerkten de productie van de luidspreker.

We wilden deze mooie, elegante en toch moderne luidspreker ook proberen terwijl we naar muziek luisterden, dus luisterden we naar de hit van Kygo en Donna Summer: Hot stuff. Hoe hard we ook probeerden grip te krijgen op de prestatie van de spreker, het ging moeilijk, maar uiteindelijk vonden we een klein minpunt: de zang voelde soms te hard aan op de vocale delen. Hardere ritmes volgden, we experimenteerden met Metallica’s nummer Totdat het slaapt. We hebben reeksen gehoord die we nog niet eerder hebben opgemerkt. De gitaren en muziekinstrumenten klonken onderscheidend en verstaanbaar, tot in detail.

Trouwens, tijdens het luisteren naar muziek was het stereopodiumbeeld ook perfect, de basklanken klonken alsof we het hadden geholpen met een subwoofer. Het exacte, dynamische geluid was er weer, en het middenbereik was heel subtiel, zacht en toch heel rijk.

Vonnis

Chora-826-licht-hout-in-een-slaapkamer

Het meest productieve lid van de Focal Chora-serie, met zijn uiterlijk, verbluffende geluid en prestaties, vertegenwoordigt duidelijk premium kwaliteit. We kregen een realistisch podiumbeeld, we konden een helder, nauwkeurig, dynamisch geluid horen en we hadden geluk met een extreem intens, gespierd basbereik. Of je nu een ideaal paar luidsprekers wilt kiezen voor je thuistheatersysteem of naar muziek wilt luisteren, met de Focal Chora 826 zul je niet teleurgesteld zijn.

Vanwege de vrij hoge prijs en het grote formaat en gewicht is het echter niet voor iedereen beschikbaar. Om dezelfde redenen moet er ook voor worden gezorgd dat de luidsprekers niet te dicht bij elkaar worden geplaatst. Het is ook belangrijk om de juiste afstand tot de leerlingplaats te vinden. Het verwijderen van de kurkdoppen van bananen is behoorlijk problematisch, maar er zijn geen grote problemen gevonden bij het testen van de Chora 826.

Geschreven door Róbert Polgár