Iedereen is zich toch wel bewust van het belang van isolatie voor de muren en dakconstructie van huizen. Veel mensen besteden echter voldoende aandacht aan thermische isolatie alleen, en geluidsisolatie valt op de een of andere manier buiten het spectrum. De twee liggen echter niet zo ver uit elkaar, aangezien de meeste materialen die in thermische isolatie worden gebruikt, ook geluidsisolerende eigenschappen hebben. Maar als het comfort van ons huis echt belangrijk voor ons is, is het de moeite waard om zorgvuldiger te overwegen wat we kiezen.

Piepschuim – of niet?

Polystyreen stopverf-300x200

Misschien is een van de meest voorkomende thermische isolatiematerialen die voor buitenmuren worden gebruikt het piepschuim. We hebben het over een eersteklas materiaal op het gebied van thermische isolatie, maar in geluidsisolatie draagt ​​het de palm niet weg. Hoewel het een feit is dat een dikke laag piepschuim op de muur het buitengeluid aanzienlijk dempt, zijn er ook op dit gebied veel betere materialen op de markt. Net als bij thermische isolatie, is piepschuim niet per se de meest voorkomende omdat dit het meest geschikt is. Meer omdat piepschuim relatief goedkoop is en gemakkelijk om mee te werken – daarom is het zo wijdverbreid in de bouwsector. Daarentegen heeft steenwol even goede, in sommige gevallen zelfs betere thermische isolatie-eigenschappen, terwijl het in geluidsisolatie veel beter presteert dan eerstgenoemde.

Steenwol heeft echter ook een hogere prijs, maar het kan ook veel helpen bij het beschermen tegen geluidsoverlast. Hoewel sommigen misschien alleen de bouwsector kennen op het gebied van thermische isolatie, wordt het al lang gebruikt door professionele geluidsstudio’s vanwege zijn geluidsisolerende eigenschappen. Het is dus de moeite waard om het onderwerp een beetje te onderzoeken, vooral als je een huis hebt gekocht in een luidruchtigere buurt, zoals bivoorbeeld in het stadscentrum.

Perfecte stilte in ons huis

Foto-300x164

Er zijn echter situaties waar steenwol onvoldoende bescherming biedt tegen geluid. Voor verschillende kantoren en huizen waar belangrijke zakelijke telefoongesprekken niet ongewoon zijn, is er een nog meer efficiënte oplossing. Dit is het gebruik van verschillende speciale akoestische elementen als externe geluidsisolatie naast steenwol. Met zo’n dubbele bescherming is ons huis gegarandeerd een eiland van vrede en rust, zelfs als de hel net is losgebroken. En dit is vooral belangrijk voor degenen die ook een kantoor in huis hebben. Dit kan echter nog meer verbeterd worden.

Interne geluidsisolatie

In extreme gevallen kan naast bovenstaande ook geluidsisolatie op de binnenmuur aangebracht worden. In het geval van studio’s is dit vrij typisch, maar zelfs als we een nachtclub zouden openen, zouden we ons nog veel latere conflicten kunnen besparen. Er zijn dus nogal wat mogelijkheden om zelfs in de meest rumoerige buurt de privésfeer van ons huis te behouden. Deze oplossingen verhogen dan ook de waarde van ons onroerend goed, wat niet te verwaarlozen is als we besluiten het pand in de toekomst te verkopen. Wel belangrijk om dergelijke producten niet zomaar te kiezen en daardoor onnodige kosten maken. Helaas zijn de meeste metselaars niet echt op de hoogte van de verschillende akoestische dingen, dus het is zeker de moeite waard om professionele akoestische hulp in te schakelen.

K.I.

Similar Posts