Geluidsisolatie:

Ruis bestaat uit geluiden met verschillende intensiteiten en trillingen. Door de effecten op het lichaam kan het zelfs schade toebrengen aan onze gehoororganen of het zenuwstelsel. De mate van slechthorendheid hangt ook af van de intensiteit van het geluid. Andere factoren kunnen ons gehoor beïnvloeden:

 • het volume,
 • de toonhoogte,
 • de duur
 • de tijdsverdeling van geluid
 • het geslacht en de leeftijd van de persoon

GEVOLGEN VAN BLOOTSTELLING AAN GELUID

Lawaai kan, zelfs als het binnen de toegestane limieten valt, ernstige problemen veroorzaken. Afhankelijk van leeftijd en geslacht, gezondheidstoestand kunnen zelfs kleine geluiden een negatief effect hebben op het lichaam. Laagfrequente, aanhoudende geluiden zijn buitengewoon schadelijk en de negatieve gevolgen treden meestal niet onmiddellijk, maar geleidelijk in de tijd op. Natuurlijk worden niet alle mensen op dezelfde manier door een bepaald geluid beïnvloed, het wordt door verschillende dingen beïnvloed.

Soorten geluiden:

Airborne sound: geluiden die zich voortplanten in de lucht veroorzaakt door muren zonder geluidsisolatie

Stapgeluiden: geluiden die door vloeren worden overgedragen op de onderburen

Akoestische geluiden: deze stuiteren tegen de muren

Is er perfecte (retrospectieve) geluidsisolatie?

Er is helaas geen perfecte (retrospectieve) geluidsisolatie. Bij woongebouwen kan achteraf geen perfecte geluidsisolatie worden bereikt. Daarom moeten we compromissen sluiten en accepteren dat ruisonderdrukking weliswaar een aangenamere en gezondere omgeving kan creëren, maar dat we geen perfecte stilte krijgen.

Wat is er mis met zelfgemaakte, doe-het-zelf geluidsisolatie?

Om geluiden echt effectief te dempen, kan het geen kwaad om wat akoestische kennis en fysiek onderzoek van de geluiden te hebben. Geluid is eigenlijk energie, dus geluidsisolatie is de opname van geluidsenergie. Het is zeker aan te raden om het onderwerp te bespreken voordat de vele, nutteloos gekochte nutteloze producten onze zenuwen en rijkdom opslokken in plaats van de geluiden! In plaats van ‘slim’ advies van online chatforums en niet-experts te accepteren, wendt u zich tot akoestische professionals die u zullen helpen met nauwkeurige metingen, nuttig advies en suggesties, of het nu gaat om een ​​nieuw gebouwd pand of een oud of gebruikt huis.

Geluids- en geluidsisolatie:

Geluids- en geluidsisolatie

Bij het kopen van een gebruikte woning moeten we voorbereid zijn op de mogelijkheid dat psychische aandoeningen en verstoringen kunnen optreden als gevolg van constante blootstelling aan lawaai. Jonge kinderen en zuigelingen zijn nog gevoeliger voor schadelijke geluidseffecten en we moeten  in hun belang meer aandacht aan de ontwikkeling van geschikte geluidsisolatie besteden.

“Slechte buurt is een Turkse vloek”

Geluids- en geluidsisolatie:

Geluids- en geluidsisolatie

Als onze buren de neiging hebben om tot het ochtendgloren feesten te houden, of ’s avonds thuiskomen van hun werk, of als hun appartement kan weerklinken door luide ruzies, hebben we geen andere keus dan te verhuizen … of geluidsisolatie! In het geval van nieuw gebouwde appartementen en huizen, moet u voor de aankoop informeren naar de geluidsisolatie van het gebouw. Velen waren al teleurgesteld toen ze werden geconfronteerd met het feit dat hun mooie en zorgvuldig ontworpen huis in astronomische bedragen door gebrekkige geluidsisolatie in een onleefbare hel was veranderd. In oudere woningtypen is geluidsisolatie door materiaalgebruik vaak beter dan in modernere woningen, maar in deze oude gebouwen vormen verouderde deuren en ramen een probleem qua isolatie. Het vervangen van deuren en ramen helpt dus veel bij geluidsisolatie. Het ideale geluidsisolatiemateriaal is meerlagig. Muren bekleed met piepschuim of gipsplaat dienen in het geheel niet als geluidsisolatie. We moeten ook rekening houden met het type geluiddempende materialen die we aan de muur hangen. Scheidingswanden mogen niet zwaar geluiddicht zijn, de situatie is vergelijkbaar met plafonds. Bij het ontwerpen van geluiddemping moet erop worden gelet dat geluiddempende materialen geen ongevallen veroorzaken als ze bewegen. Moeten we achteraf de geluidsisolatie oplossen, dan kan met hulp van experts een optimale oplossing worden gevonden. Uiteraard is geluidsisolatie achteraf een veel grotere uitdaging.

Welke methoden kunnen we in dergelijke gevallen gebruiken?

Voor geluidsabsorptie is het niet voldoende om de muren te bedekken met behang, vezelig isolatiemateriaal, eierdozen, piepschuimplaten. Deze alleen zijn niets waard en we bereiken er vaak het tegenovergestelde effect mee. Het materiaal en de structuur van het gebouw zijn ook belangrijk, waarmee bij het ontwerpen van geluidsisolatie rekening moet worden gehouden. Laten we beginnen, laten we muren afbreken? Voor nieuwe muren kan geluiddichte baksteen de oplossing zijn. Bij het ontwerpen van nieuwe muren in uw huis, wordt aanbevolen om metselwerkelementen van keramiek of kalkzand te gebruiken die speciaal voor dit doel zijn ontworpen. Fabrikanten zullen altijd aangeven welk type metselwerkelement een isolerende werking kan hebben. Bij het gebruik van geluiddichte stenen zijn nauwkeurige berekeningen nodig om erachter te komen of een bepaalde eigenschap deze meerdere lasten kan weerstaan. De situatie is anders als bestaande, slecht geïsoleerde muren of deuren voldoende geluiddicht moeten zijn.

We raken muren

Als het isoleren van bestaande muren de taak is die moet worden opgelost, moeten we geluidsisolerende stenen vergeten. Hoe moeten wev dit aanpakken? Zorg ervoor dat u meerlagige bekledingen kiest, die qua structuur bestaan uit een kadersysteem dat bestaat uit luchtspleten en geluidsisolerende materialen. Gebruik voor geluidsabsorptie vezelige isolatiematerialen, steenwol of akoestisch katoen. (Vermijd het gebruik van piepschuim of schuim!) Wij
krijgen informatie van gespecialiseerde fabrikanten over welk type in de luchtspleten moet worden geplaatst. Met een isolatiedikte van ongeveer 10 cm kan al een aanzienlijke verbetering worden behaald.

akoestische isolatie

akoestische isolatie

„Bij elke stap”

Als u geluid dat door het plafond komt wilt dempen, is het raadzaam om isolatiemateriaal onder de vloerbedekking te leggen. In dit geval zijn naast de eerder genoemde isolatiematerialen ook polystyreen of plastic schuimen geschikt. Er zijn ook lugyan-bestendige isolatiematerialen, maar die isoleren niet tegen geluid, ze zijn meer voor het dak! Let hier op voordat u geluiddempende materialen gaat kopen.

Chink in het harnas

Bij isolatie van deuren en ramen, ongeacht of de deur al dan niet in gebruik is, moeten de openingen worden afgedicht. Hoewel we de deuren van opzij en van boven isoleren, is het belangrijkste om de drempels te isoleren. De geluidsisolatie van de deuren is eenvoudig op te lossen met rubberen profielen en zelfklevende sponzen.

Geluids- en geluidsisolatie

geluidsisolatie

Hoe zit het met de plafond constructie?

Tijdens de bouw kan een optimale geluidsisolatie van het plafond worden bereikt. Als u dit echter pas achteraf kunt doen, is het raadzaam om een ​​verlaagd plafond te plaatsen. Hoewel dit het geluid van bovenaf niet volledig elimineert, dempt het het enigszins.

Welke fouten moet je vermijden?

Als we de geluidsisolatie zelf doen, kunnen we veel fouten maken. Als het frame van de muren wordt gesneden uit planken in plaats van metaal, kan dit ten koste gaan van de kwaliteit. Bespaar in geen geval op isolatiematerialen, want als u materialen van slechte kwaliteit gebruikt, kan het materiaal tijdens gebruik kromtrekken en vervormen, waardoor het zijn functie niet naar behoren zal vervullen. Veel online forums bevelen het gebruik van eierdozen aan voor geluidsabsorptie en akoestische geluidsabsorptie. Ik wil benadrukken dat eierdozen voor geen enkel doel geschikt zijn, ze zijn ook brandbaar en zelfs stofafscheiders! Als we geen geluiddempende materialen op de wanden van gipsplaten aanbrengen, versterken ze de ongewenste geluiden alleen nog maar meer.

Laten we eens kijken naar het geluidsniveau van sommige geluiden:

Computerkoeler, muggenzoemer, ritselend blad: 10 dB

Rammelaar, tikken van de klok: 20 dB

Fluister, adem: 30 dB

Infiltrerend straatgeluid: 40 dB

Stille regen, keukenkoelkast, zachte radio: 50 dB

Tsjilpen van vogels, gesprekstaal: 60 dB

Voertuigen in beweging: 70 dB

Luide spraak: 70-85 dB

Motorfiets: 80 dB

Schreeuwen: 80-100 dB

Piano: 60-95 dB

Grasmaaier, storm, trein: 90 dB

Schrijfmachine: 95 dB

Luchthamer: 100 dB

Uitgaansgelegenheden cirkelzaag: 110 dB

Waterval: 120 dB

Straalmotor: 130 dB

Close-up van airbag-inzet: 160 dB

Vuurwerk: 170 dB

Geweer schot naast oor: 180 dB

Schadelijke effecten van geluid als functie van geluidsniveau:

Boven de 40 dB heeft het een negatief effect op leren en concentratie

Aanhoudend geluid boven 60 dB kan ons gehoor al beschadigen

Aanhoudend geluid boven 65 dB kan het risico op hart- en vaatziekten tot 20% verhogen

Boven 85 dB kan het ernstigere schade veroorzaken

Boven 120 dB kan het zelfs in kortere tijd gehoorschade veroorzaken

Geluidsoverlast

Het geluid bestaat uit frequenties van verschillende toonhoogtes. Sommige geluiden kunnen we niet met onze oren waarnemen, deze geluiden vallen buiten het bereik van hoorbare geluiden. Geluid onder de “onderste gehoorgrens” noemen we infrageluiden. Geluid boven de “bovenste gehoorgrens” wordt ultrasoon geluid genoemd. Hoewel we deze niet fysiek waarnemen, hebben ze wel invloed op ons. De hoeveelheid en intensiteit van blootstelling aan lawaai hangt ook af van het volume, de duur en de toonhoogte van het geluid. Het moment waarop gehoorverlies optreedt als gevolg van blootstelling aan lawaai wordt beïnvloed door de aard, intensiteit, duur van het geluid, maar ook door ons lichaam, onze gezondheid, leeftijd en sociale status.

Wat zijn de mogelijke symptomen van geluidsoverlast?

akoestische isolatie

akoestische isolatie

Tinnitus, oorsuizen,

Duizeligheid, evenwichtsstoornissen,

Doofheid,

Ruiskant: ervaren bij 4000 Hz, eerst voor hoge tonen, zenuw gehoorverlies

Door het geluidsniveau in ons huis te verminderen, kunnen we een rustiger, gelukkiger en gezonder milieu creëren.

Op onze planeet nemen schadelijke en storende geluiden elk jaar met 1 decibel toe. Ongeveer 40% van de bevolking van de Europese Unie en ongeveer 25% van de bevolking van Hongarije, dus ongeveer twee en een half miljoen mensen worden gedwongen om te werken of te leven met een geluidsniveau van 50-60 decibel. Continu geluid kan uw gezondheid schaden. Ondanks het feit dat er nu veel soorten geluidsisolerende en geluidsabsorberende materialen beschikbaar zijn, besteden slechts enkele aannemers en bouwers speciale aandacht aan het belang van geluidsreductie bij het bouwen van gebouwen.

Geluid haalt jaren uit ons leven

Volgens onderzoeken van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) verliezen we elk jaar 1 miljoen jaar van ons leven in Europa als gevolg van ziekten veroorzaakt door de schadelijke effecten van lawaai! De WHO beveelt daarom aan dat het geluidsniveau in onze huizen, werkplekken en woonruimtes overdag onder de 35-40 dB en ’s nachts onder de 30 dB moet worden gehouden om geen schade aan de gezondheid te veroorzaken of onze concentratie en prestaties te verstoren. De WHO vergeleek de effecten van geluidsoverlast in de moderne wereld op de gezondheid en de ziel met die van een pest in een studie uit 2011. Jaarlijks sterven ongeveer 3.000 Europeanen aan door geluid veroorzaakte hartaandoeningen! Neem de gevaren van lawaai serieus!

GELUID VAN STILTE
akoestische isolatie

akoestische isolatie

Stilte bevordert de regeneratie van hersencellen en heeft ook een positief effect op geheugen, emoties en leercapaciteiten. Het verlicht effectief stress, ontspant de hersenen, die de inkomende informatie in rust kunnen verwerken. Het heeft ook een positief effect op de bloeddruk en de hersencirculatie. We brengen heel weinig tijd door in volledige stilte, we worden bijna constant blootgesteld aan geluidseffecten. De wereld om ons heen vraagt ​​constante aandacht van ons. Wanneer we een kalme, stille sfeer creëren, kunnen onze hersenen ontspannen. Stilte kan ook worden gebruikt voor therapeutische doeleinden, zoals depressie. Het menselijk brein werkt voortdurend, filtert binnenkomende stimuli uit en voorkomt zelfs dat bepaalde signalen de hersenen bereiken. We kunnen geluiden echter niet uitsluiten omdat we onze oren niet kunnen sluiten. De reden hiervoor ligt waarschijnlijk in de prehistorie. Het was van vitaal belang voor de prehistorische man om altijd alle geluiden te horen, zelfs tijdens het slapen. Daarom verwerken onze hersenen elk geluid dat in onze oren komt. Hoe meer lawaai er om ons heen wordt gemaakt, hoe meer onze hersenen gestrest raken, hoe meer het niet in staat is om te rusten, ons concentratievermogen en leervermogen nemen af en onze prestaties kunnen verslechteren.

Om misverstanden te voorkomen, moet worden opgemerkt dat stilte alleen geen genezende eigenschappen heeft, maar men kan zeggen dat stilte negatieve effecten vermindert of zelfs neutraliseert. Het is niet nodig om volledige stilte na te streven, want ook als we in de natuur gaan wandelen of ’s avonds op het strand wandelen, zijn we ook niet omringd door totale stilte. In het bos tsjilpen de vogels, ritselen de bladeren en het delicate geluid van de rimpelingen op het strand verbreekt de stilte. Deze geluiden kunnen geen onaangename of storende geluiden worden genoemd. Dus wat er meer toe doet, is hoe die specifieke geluiden zijn. Rustgevende, subtiele geluiden kunnen bijzonder nuttig zijn. Goed gearrangeerde muziek die bij ons past, geeft je een goed gevoel, laadt je energie op en kan ook je gezondheid verbeteren. Het is dus belangrijk om een ​​aangename, uitgebalanceerde akoestiek in onze omgeving te creëren, zodat het luisteren naar muziek, het kijken naar films of zelfs onze middagrust echt plezierig en ontspannend zal zijn.

Geluidsreducerende methoden met geluidsabsorberende panelen:

 1. Op werkplekken waar het geluidsniveau permanent boven de 80 dB ligt, moeten werknemers beschermende uitrusting dragen. In de kantoren ratelen telefoons constant, computers, kopieerapparaten rinkelen, collega’s praten luid, enzovoort. Om geconcentreerd te kunnen werken, is het absoluut noodzakelijk om deze geluiden te verminderen.
 2. Geluidsabsorberende bekledingen en materialen in gebouwen kunnen de oplossing zijn voor geluidsisolatie. Het is erg belangrijk om rekening te houden met de structuur en het oppervlak van de muren, omdat er kamers zijn waar de diepe geluiden overheersen, waardoor de ruimte resonanter en echoend wordt, in andere soorten kamers kunnen de hoge geluiden storend worden. Het wordt aanbevolen om een ​​akoestische specialist het onderzoek van de gegeven kamer toe te vertrouwen om ervoor te zorgen dat we de juiste materialen en panelen voor de gegeven kamer kopen.
 3. In tegenstelling tot harde tegels  met een vlakke ondergrond, absorberen zachtere materialen, tapijten en gordijnen geluiden beter. Deze meubels zijn niet alleen een uitstekende keuze vanwege hun geluidsisolerende eigenschappen, maar we kunnen ook de sfeer en stijl van het appartement vrijer vormgeven naar onze smaak.
 4. Tegenwoordig komen éénkamer-appartementen steeds vaker voor. We kunnen geluid verminderen door middel van scheidingswanden, akoestische gordijnen of schermen. Bij het werken aan de binnenkant van een appartement  proberen we grote, platte, lege muuroppervlakken zoveel mogelijk te vermijden om de weerkaatsing van geluiden te voorkomen. Hetzelfde geldt voor horizontale oppervlakken, het is raadzaam om stenen of parkettegels te bedekken met zachte materialen.
 5. Plaats indien mogelijk geen geluidsgenererende apparaten of machines in de buurt van collega’s, plaats de geluidsbronnen indien mogelijk in een aparte ruimte of omring ze met geluidsreducerende materialen.
 6. Het gebruik van geluidsabsorberende materialen en afdekkingen naast geluidsgenererende apparaten kan storend geluid helpen voorkomen.
 7. Neem af en toe een pauze op onze werkplek als er veel achtergrondgeluid is en we hebben de mogelijkheid om dat te doen.
 8. Indien de  werkplek het toelaat, kunnen we oortelefoons gebruiken, naar ontspannende muziek luisteren – en natuurlijk zorgen dat de muziek van de oortelefoons ook niet luid is – wat ook een gunstig effect heeft op onze prestaties en stemming.
 9. We kunnen beschermen tegen externe geluiden door de deuren en ramen geluiddicht te maken met een spons of rubberen tape die hiervoor is gemaakt.
 10. Het idee dat schuimplastic platen ook geluidsisolatie bieden, is verkeerd. Hoewel deze materialen geschikt zijn voor thermische isolatie, zijn ze helemaal niet geschikt voor geluidsabsorptie. Hun harde structuur heeft de neiging geluiden weer te geven. We kiezen voor poreuze, meerlaagse materialen voor geluidsabsorptie, zodat we er zeker van kunnen zijn dat de gewenste geluidsreductie wordt bereikt.
Categorieën: Tutorial