Genelec 8050A studiomonitortest 

We hebben onlangs de Genelec 8050A-luidsprekers getest. Onze klant, de thuisstudio van Károly Széki, werd een paar maanden eerder akoestisch behandeld door ons bedrijf, er werden geluidsabsorberende en diffusorpanelen op de wanden en het plafond geplaatst, er werden basklemmen in de hoeken geprint – na een akoestische meting – en een dicht geweven akoestisch tapijt werd op de vloer gelegd. De ruimteakoestiek is dus perfect, wat een ideale setting biedt voor het testen van Genelec-luidsprekers. Károly gebruikt zijn studio voornamelijk voor geluidsopnames en soundmixing, maar we wilden een volledig beeld krijgen van de prestaties van de speakers, dus probeerden we ze ook tijdens het kijken naar een film.

Maak kennis met deze in Finland gemaakte studiospreker!

Het merk Genelec werd in 1978 opgericht door twee kindvriendelijke vrienden, en het Finse bedrijf ontwikkelt sindsdien zijn producten voortdurend, waarbij het voornamelijk rekening houdt met de meningen en behoeften van gebruikers.

Genelec 8050A test

De Genelec 8050A-luidsprekers combineren het oude en het nieuwe. De gegoten aluminium luidsprekerbehuizing – verantwoordelijk voor stijfheid – en de versterkers en crossovers zijn nieuw. De MDE-behuizing (Minimum Diffraction Enclosure) verbetert de frequentie. De robuuste, met satijn omsloten behuizing en het akoestisch geoptimaliseerde metalen rooster van de 8050A zijn bestand tegen intensief gebruik.

Zijn strakke, moderne look past bij de smaak van velen. Het kenmerkt zich door een sterk afgeronde vorm en qua elektronica binnenin bestaat het uit drie delen: de voeding, de uitgangsmodule en de filters. Alle 8050A-controllers bevinden zich aan de achterkant van de doos. De ingangsgevoeligheid kan worden ingesteld van -6 tot 6 stuks. Een andere nieuwigheid is de laagfrequente regeling. De luidsprekers kunnen op een standaard of console worden geplaatst met behulp van het meegeleverde Iso-Pod-systeem, dat geluidsvervorming voorkomt en de luidsprekers losmaakt van het oppervlak van de standaard.

Genelec

De luidsprekers waren voorgeboord met gaten voor montage aan het plafond of aan de muur. Ze kunnen eenvoudig en op verschillende manieren worden bevestigd en gedraaid. Directivity Control Waveguide (DCW) biedt een zachte, fijne axiale en off-axis frequentierespons. In 2005 won hij de TEC-prijs “Studio Monitor Technology” en in 2006 de MIPA-prijs “Best Studio Monitor (Nearfield)”.

Enkele nuttige informatie over sprekers:

Gratis frequentiebereik: 38 Hz – 20 kHz (± 2 dB)
-Vermogen / kanaal versterker: Bass: 150 W, Medium: -, Treble: 120 W.
Afmetingen luidspreker (L x B x D): 433 x 286 x 278 mm (hoogte Iso-Pod 452 mm)
– Gewicht luidspreker: 12,7 kg

Laten we eens kijken hoe deze luidsprekers presteerden tijdens het luisteren!

Genelec studiomonitor

De afbeelding is een illustratie

In de kleine thuisstudio plaatsten we de Genelec 8050A speakers op statieven en begonnen we naar muziek te luisteren. De eerste “performer” was de band Queen, die luisterde naar de legendarische hit “Bohemian Rhapsody”. Het nummer van 6 minuten verkent meerdere muziekstijlen, waardoor het een ideale keuze is voor een luidsprekertest. Het enige wat je kunt zeggen over de 8050A-luidsprekers is dat ze gewoon geweldig zijn! Ze produceerden ook perfecte geluiden in het diepe, midden en hoge bereik. De verschillende muziekstijlen klonken mooi, helder. We ervaarden een gedetailleerd, ruimtelijk geluid.
Hoewel Károly, de eigenaar, de luidsprekers kocht voor het opnemen van geluid en het mixen van geluid, zijn we de home cinema ook niet vergeten, aangezien het geluidsmateriaal van de films alleen maximaal kan worden genoten als we luidsprekers van goede kwaliteit krijgen.

De actiefilm Bad Boys uit 2020, Bad Boys For Life, vond plaats tijdens het testen. (In Blue-ray-kwaliteit natuurlijk.) De opwindende actiekomedie met in de hoofdrol Will Smith en Martin Lawrence biedt tal van geluidseffecten en beter dan betere muziek die door de luidsprekers van Genelec onberispelijk klinken. Er was geen teken van vervormde, verwarde geluiden, het geluid van dialogen, geweren, het geluid van de brullende motor van sportwagens, en de super muzikale inserts waren ook duidelijk begrepen, gedetailleerd en realistisch van geluid. (Hierbij moet ook vermeld worden dat studiomonitors in de eerste plaats gemaakt zijn voor professionele muzikanten, in studio’s waar surround sound is verbeterd met geluidsabsorberende en diffuse panelen.)

Voor wie raden we de Genelec 8050A-luidsprekers aan?

Genelec studiospeker

Absoluut een uitstekende keuze voor opnamestudio’s, professionele doeleinden, geluidsmixing. Dit model levert werkelijk onberispelijke prestaties op alle frequenties en volumes. Het is ook geweldig voor postproductie, maar dit type past ook in bioscopen, het zal filmfans ook niet teleurstellen. De akoestische eigenschappen van de gegeven ruimte zijn erg belangrijk, we raden je zeker aan om een ​​akoestische meting uit te voeren om de ideale plaatsingspunten van de akoestische panelen nauwkeurig te bepalen. De akoestische eigenschappen van de gegeven ruimte zijn erg belangrijk, we raden je zeker aan om een ​​akoestische meting uit te voeren om de ideale plaatsingspunten van de akoestische panelen nauwkeurig te bepalen.

De studioluidsprekers die bijna studio’s zijn, zijn ontworpen voor kleinere kamers, waar ze zich alleen richten op de geluidsbeleving van de muzikanten die dicht bij de luidsprekers zitten, ze geven niet om reflecties of interferentie, aangezien de studio’s vermoedelijk een akoestische behandeling hebben ondergaan van de muren tot het plafond. Als we met al deze aspecten rekening houden, zullen we tevreden zijn met de geluidskwaliteit die de luidsprekers uitstralen.