We hebben de Genelec 8331A studiomonitor getest!

genelec-8331a-studio-monitor-wit

De producten van het Finse merk staan bekend om hun precieze klank en premium kwaliteit. De General 8331 actieve studiomonitor weegt 6,7 kg, het relatief zware gewicht is te danken aan drie drives met aparte versterkers en de 8331 monitor is het kleinste lid van de The Ones-serie. De nominale frequentierespons ligt tussen 58 Hz en 20 kHz.

De ovale subwoofer is gemaakt met akoestische verborgen subwoofer-technologie (ACW). Het heeft boven- en onderopeningen. De subwoofer is van het basreflex type, met een paneel ervoor, met een 90 mm coaxiale center en een 19 mm coaxiale tweeter, dit type opname wordt Minimum Diffraction Coaxial Driver Technology genoemd.

Directivity Control Waveguide (DCW) functie

Coaxiale technologie

Het belangrijkste voordeel van het drieweg coaxiale ontwerp is dat het geluid uit één punt komt, waardoor faseproblemen worden verminderd en een breder podiumbeeld wordt verkregen. Luidsprekers die bas weergeven zijn aan de voorkant van de behuizing ingebouwd, maar blijven akoestisch verborgen terwijl de geluidsgolven die ze uitzenden door de onderste en bovenste openingen op het voorpaneel gaan. Het samenhangende voorpaneel is eigenlijk een golfgeleider. Dit type ontwerp heeft ook nadelen, zoals een beperkt frequentiebereik of een laag maximaal geluidsdrukniveau (SPL), maar de Genelec 8331 heeft deze gebreken volgens de fabrikant weggewerkt.

Het schot dat de richting van de geluidsgolven beïnvloedt, lijkt op het eerste gezicht op een hoge koepelbeschermer, maar in werkelijkheid loopt dit geluidsgolfschot door het hele frontpaneel. Dankzij de coaxiale drives is het stereogeluid veel scherper en stabieler. Dankzij DCW fungeert het schot als een driver-geoptimaliseerde golfgeleider, waardoor resonanties vrijwel worden geminimaliseerd, dit is de MDE of Minimum Diffraction Enclosure. Dankzij het coaxiale ontwerp is de speaker perfect tot 40 cm.

Software en hardware

Gen.8331-Monitor-CAM-Technologies

Genelec Autocal, automatische kalibratiesoftware die uiterst eenvoudig te installeren en te gebruiken is. Het is een SAM-studiomonitor, wat betekent dat hij is gemaakt met intelligente, actieve bewakingstechnologie. Kalibraties kunnen worden uitgevoerd met behulp van de Genelec Speaker Manager en GLM-software, en de toon kan ook worden aangepast. De subwoofer heeft 72 watt, de center speaker heeft 36 watt en de tweeter heeft 25 watt. De speaker heeft analoge en digitale audio-ingangen. Analoge, gebalanceerde XLR-ingang, digitale AES / EBU gebalanceerde ingangen zijn te vinden op het apparaat.

Gen. 8331 achterpaneel

De DIP-schakelaars aan de achterkant kunnen worden gebruikt om de frequentieresponsies en het lage en hoge bereik aan te passen. Als u de luidspreker alleen wilt gebruiken, moet u een bronapparaat aansluiten om het volume en andere instellingen te maken. De Genelec Loud Speaker Manager-hardware regelt deze instellingen, die worden beheerd door de GLM-software op de computer. GLM-hardware en -software werken uitstekend samen. Via usb sluit je de hardware aan op je computer en vind je ook een ingang voor de kalibratiemicrofoon. Kalibratie van de EQ-software is extreem snel, met een volumeschuifregelaar, dempen en EQ-bypass-knoppen die op het bedieningsscherm worden weergegeven.

Wat betreft de vorm van de Genelec-luidspreker, deze heeft een afgerond, strak ontwerp. Sinds 1996 maakt het bedrijf luidsprekerbehuizingen van gerecycled aluminium, de buitenkant van de 8331-monitor is ontworpen door Harri Koskinen. Het maximale geluidsdrukniveau (SPL) van het apparaat is 104 dB. De behuizing is vrij solide en stabiel. Samen zorgen het SAM-systeem, de GLM-software en de GLM-gebruikerskit voor uiterst nauwkeurige, nauwkeurige instellingen. De GLM bevat ook een gebruiksvriendelijke adapter, meetmicrofoon, USB-kabel en netwerkkabel. Met de DIP-schakelaars aan de achterkant kun je handmatige aanpassingen maken, en de bovenste en onderste sleuven worden gebruikt om de bastonen aan te passen. Het reflexpoortsysteem is een lange gebogen buis in de luidspreker, met als doel de resonantie te verminderen en het detail en de intensiteit van de diepe geluiden te vergroten.

Geluid – klein en goed

8331a-studio-in-studio-monitor

We hebben de Genelec-speaker getest in een relatief kleine studio. Hij staat ongeveer drie meter van de leerlingplaats, maar kan ook als close-up monitor worden gebruikt. Ondanks zijn kleine formaat produceerde de monitor een extreem luid geluid, gespierde bassen, goede dynamiek en gebalanceerd geluid, en het stereogeluid was nauwkeurig, helder, vol en gedetailleerd.

De akoestische behandeling van de studio is aan de gang, dus het geluid is nog niet helemaal perfect. Zonder kalibratie bonsden bepaalde geluiden te hard in deze onbehandelde kamer. Kamerkalibratiesoftware kan buitengewoon handig zijn bij gebruik in een studio met een ideale akoestiek. Deze software meet voornamelijk geluidsdrukwaarden en kan akoestische problemen zoals echo of onvoldoende nagalmtijd niet corrigeren. Als je echt op zoek bent naar de perfecte oplossing, zorg dan voor de studio met akoestische elementen. In een kamer die is behandeld met diffusers en geluidsabsorberende panelen, zijn EQ-kalibratieprogramma’s erg handig en kan een onberispelijk geluid worden bereikt met fijne aanpassingen. We hebben de monitor geprobeerd terwijl we naar stereomuziek luisterden.

We luisterden eerst naar haar nummer Pink -Wie wist. Alles was absoluut in orde met het stereogeluid, we kregen ook een multidimensionaal podiumbeeld, de nagalmtijd was absoluut correct, het geluid was nauwkeurig en gedetailleerd, de dynamiek was ook absoluut perfect, Genelec 8331 was een uitstekende keuze als referentiemonitor. De hit van Jennifer Lopez: In de ochtend volgde. Het momentum en de details en de nauwkeurigheid waren deze keer weer voldoende, we hebben niet echt geluidsproblemen gevonden.

Vonnis

De Genelec studiomonitor is ondanks zijn kleine formaat in staat tot verbluffend krachtige geluiden. We konden intense, heldere bassen, gebalanceerde middentonen horen, en het stereogeluid en het 3D-podiumbeeld waren ook ideaal. EQ-instellingen zijn erg nuttig gebleken, kalibratie was vooral belangrijk in een onbehandelde studio om bonkend, storend geluid te elimineren.

gen. 8331-luidspreker-horizontaal

Dankzij het coaxiale ontwerp is de speaker zowel verticaal als horizontaal te plaatsen en deze flexibiliteit is een groot voordeel. Ook voor kleinere studio’s raden wij deze speaker aan, hij kan ook als close-up monitor gebruikt worden, hij geeft uitstekend geluid tot op 40 cm afstand. Als de akoestische behandeling van een bepaalde ruimte moeilijk is vanwege het kleine vloeroppervlak, is de Genelec-monitor ook daar een prima plek.

Tijdens het testen werden niet veel negatieven waargenomen. De hoge prijs kan een nadeel zijn. We raden het specifiek aan voor studio’s, het is de moeite waard om een ander type luidspreker te kiezen voor thuisgebruik.

Geschreven door Róbert Polgár