Vroeger speelden gordijnen een sleutelrol in de zonweringtechnologie, maar tegenwoordig hebben we hiervoor ook effectievere tools, zoals rolluiken, jaloezieën, jaloezieën, enzovoort. De gordijnen zijn echter niet uit onze huizen verdwenen, wat te wijten is aan hun duidelijke esthetische rol: ze kleden het appartement quasi aan. Om dit echt een voordeel te laten zijn, is het echter belangrijk om te weten welk gordijn een rol speelt, wat je ervan kunt verwachten en wat echt bij wat past.

Wat voor soort gordijnen gebruiken we meestal?

Twee soorten gordijnen komen het meest voor in huishoudens: doorschijnend, verduisterende gordijnen en akoestische en deurgordijnen.

Doorschijnende gordijnen

Warm in heet water met gedeeltelijke druk - moeilijk te dekken - 200 klein 300

Het lichtdoorlatende gordijn filtert het natuurlijke licht van buiten minimaal. Haar rol ligt, naast het mooier maken van de omgeving, vooral in het beperken van inzicht van buitenaf. Dit kan echter alleen bij daglicht overheersen; als het buiten al donker is, maar de lamp in huis brandt, is deze zonder problemen door het lichtdoorlatende gordijn te zien. Het wordt daarom vooral om esthetische redenen gebruikt. Het is zeer divers, patroon, vorm beschikbaar, natuurlijk met verschillende ophangingsmodi, zodat iedereen iets kan vinden dat echt in hun huis past.

Verduisterende gordijnen / gordijnen zijn ook akoestische gordijnen

De andere veelgebruikte gordijnen zijn verduisteringsgordijnen, wat een veel interessanter onderwerp is, omdat er een grote verscheidenheid aan functies is. Verduisteringsgordijnen kunnen er een zijn die het binnenkomende licht eenvoudig dimt, dat wil zeggen, het tot op zekere hoogte doorlaat, maar we kunnen hier ook onze geluidsabsorberende gordijnen vermelden door het aanzienlijk weg te filteren. Tegelijkertijd zijn er zogenaamde verduisteringsgordijnen die het daglicht bijna perfect buiten kunnen houden, en als we het zonder gaten naar binnen trekken, kunnen we tijdens de heldere dag als het ware nachtelijke duisternis in ons appartement oproepen. Deze materialen bevatten een speciale laag waardoor ze licht volledig wegfilteren.

Het is de moeite waard om voor of tegen verduistering te kiezen, afhankelijk van de functie van de kamer waar het gordijn wordt geplaatst. Als het een slaapkamer is, kan totale duisternis een belangrijke overweging zijn, maar als het een woonkamer is met ramen aan de straatkant die je in het donker niet wilt zien, is de andere versie perfect. Het is een solide materiaal dat het zicht bijna volledig belemmert, maar er kan licht doorheen gaan.

Verduisterende gordijnen / gordijnen met extra functies

Scheidingsgordijn-300x300

Verduisterende gordijnen kunnen ook andere functies hebben. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om geluid te filteren, wat betekent dat een bepaald gordijn geluid van buiten effectief kan absorberen. Deze gordijnen worden geluiddempende gordijnen genoemd en kunnen in veel gevallen van pas komen.

Voor degenen die in een lawaaierige omgeving wonen, kan het raadzaam zijn om dergelijke gordijnen voor de ramen te plaatsen, omdat ze het geluid van buiten hoorbaar kunnen verminderen, wat een stillere rust en een prettiger verblijf thuis mogelijk maakt. Akoestische gordijnen kunnen zelfs een goede oplossing zijn voor ruimtescheiding in een appartement, of als je thuis een rustige hoek of werkruimte wilt creëren.

Gordijnen met de juiste eigenschappen kunnen echter ook helpen om ons huis beter geïsoleerd te maken. De zogenaamde thermogordijnen zijn uitstekend geschikt voor meer getekende appartementen, waar de energetische modernisering nog niet heeft plaatsgevonden of het niet mogelijk is om dit binnen afzienbare tijd te realiseren.

Het kan met name raadzaam zijn om thermische isolatiegordijnen te installeren voor oudere typen deuren die niet erg goede thermische isolatie-eigenschappen hebben. Deze gordijnen houden de hoes zeer goed vast, zodat we het appartement zelf warmer kunnen voelen, zelfs in de buurt van de verliezende ramen van de deuren. Dit kan veel bijdragen aan het lager houden van onze stookkosten, omdat het voorkomt dat warmte gemakkelijk uit het appartement kan ontsnappen, waardoor er minder verwarming nodig is.

Laten we functionaliteit en schoonheid combineren!

De zeer praktische gordijnen die hierboven zijn opgesomd, zijn natuurlijk verkrijgbaar in verschillende kleur- en patroonversies om zich echt aan te passen aan het interieur van individuele stijlappartementen. Dus naast het constant proberen om ons huis comfortabeler te maken, kunnen we ook veel doen om het gezelliger en gezelliger te maken.

Het loont de moeite om het aanbod goed door te spitten om in alle opzichten het ideale woontextiel voor ons te vinden!

Categorieën: Blog