Vroeger speelden gordijnen een sleutelrol in de zonweringtechnologie, maar tegenwoordig hebben we hiervoor ook effectievere tools, zoals rolluiken, jaloezieën, rolgordijnen enzovoort. De gordijnen zijn echter niet uit onze huizen verdwenen, wat te wijten is aan hun duidelijke esthetische rol: ze kleden het appartement quasi aan. Om dit een echt voordeel te laten zijn, is het echter belangrijk om te weten welk gordijn welke rol kan invullen, wat je ervan kunt verwachten en wat echt bij wat past.

Wat voor soort gordijnen gebruiken we meestal?

Twee soorten gordijnen komen het meest voor in huishoudens: doorschijnend, verduisterende gordijnen en akoestische en deurgordijnen.

Doorschijnende gordijnen

Warm in heet water met gedeeltelijke druk - moeilijk te dekken - 200 klein 300

Het lichtdoorlatende gordijn filtert het natuurlijke licht van buiten minimaal. Haar rol ligt, naast het de omgeving te versieren, vooral in het beperken van inzicht van buitenaf. Dit kan echter alleen bij daglicht overheersen; als het buiten al donker is, maar de lamp in huis brandt, is deze zonder problemen door het lichtdoorlatende gordijn te zien. Het wordt daarom vooral om esthetische redenen gebruikt. Het is in verscillende kleuren, patronen en vorm beschikbaar, natuurlijk met diverse ophangingsmethoden, zodat iedereen iets kan vinden dat echt aan zijn huis past.

Verduisterende gordijnen / akoestische gordijnen

De andere veelgebruikte gordijnen zijn verduisteringsgordijnen, wat een veel interessanter onderwerp is, omdat er een grote verscheidenheid aan functies is. Verduisteringsgordijnen zijn die het binnenkomende licht eenvoudig dimmen maar in zekere mate, wel gefilterd, doorlaten; ook onze geluidsabsorberende gordijnen kunnen we hier vermelden. Tegelijkertijd zijn er zogenaamde blackout gordijnen die het daglicht bijna perfect buiten houden, en als we ze echt dichttrekken, kunnen we ‘s overdgas als het ware, nachtelijke duisternis in ons appartement oproepen. Deze materialen bevatten een speciale laag waardoor ze de licht volledig wegfilteren.

Afhankelijk men voor of tegen verduistering kiest, achtnemend de functie van de kamer waar het gordijn geplaatst wordt, kies je voor de beste opplossing. Als het een slaapkamer is, kan totale duisternis een belangrijke overweging zijn, maar als het een woonkamer is met ramen aan de straatkant die je in het donker niet wilt zien, is de andere versie perfect. Het is een solied materiaal dat het zicht bijna volledig belemmert, maar er kan licht doorheen gaan.

Verduisterende gordijnen / gordijnen met extra functies

Scheidingsgordijn-300x300

Verduisterende gordijnen kunnen ook andere functies hebben. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om geluid te filteren, wat betekent dat een bepaald gordijn geluid van buiten effectief kan absorberen. Deze gordijnen worden geluiddempende gordijnen genoemd en kunnen in veel gevallen van pas komen.

Voor degenen die in een lawaaierige omgeving wonen, kan het raadzaam zijn om dergelijke gordijnen voor de ramen te plaatsen, omdat ze het geluid van buiten hoorbaar kunnen verminderen, wat thuis een stiller, rustiger en  prettiger verblijf mogelijk maakt. Akoestische gordijnen kunnen zelfs een goede oplossing zijn voor ruimtescheiding in een appartement, of als je thuis een rustige hoek of werkruimte wilt creëren.

Gordijnen met de juiste eigenschappen kunnen echter ook helpen om ons huis beter geïsoleerd te maken. De zogenaamde thermogordijnen zijn uitstekend geschikt voor appartementen waar tocht te voelen is, waar dus de energetische modernisering nog niet heeft plaatsgevonden of het niet mogelijk is om dit binnen afzienbare tijd te realiseren.

Het kan met name raadzaam zijn om thermische isolatiegordijnen te installeren voor oudere typen deuren en of ramen die niet erg goede thermische isolatie-eigenschappen hebben. Deze gordijnen houden de tocht zeer goed vast, zodat je het appartement zelf warmer kunt voelen, zelfs in de buurt van de ramen en of deuren. Dit kan veel bijdragen aan het lager houden van je stookkosten, omdat het voorkomt dat warmte zonder meer uit het appartement kan ontsnappen, waardoor er minder verwarming nodig is.

Laten we functionaliteit en schoonheid combineren!

De zeer praktische gordijnen die hierboven zijn opgesomd, zijn natuurlijk verkrijgbaar in verschillende kleur- en patroonversies om zich echt aan te passen aan het interieur van individuele stijlappartementen. Dus naast het ons huis steeds comfortabeler proberen te maken, kunnen we ook veel doen om het gezelliger en meer chique te construeren.

Het is nuttig om het aanbod goed door te nemen om de meest ideale woontextiel, die ten alle opzichte je bedoelingen voldoet, te vinden!

K.I.

Similar Posts