Iedereen heeft toch al ervaren dat als je een lege of slecht ingerichte kamer binnenkwam, het weergalmde. Dit is ook een probleem voor veel mensen bij het betrekken van een nieuw appartement, vooral als het huis in het proces wordt geregeld, ze brengen niet een compleet stuk uitrusting mee met hun huistextiel en meubels. Dit probleem wordt veroorzaakt door geluidsreflectie, die echter door geschikte methoden kan worden geëlimineerd.

Wat betekent geluidsreflectie?

waar ik speelGeluidsgolven worden gereflecteerd door de muren, dus geluidsgolven van verschillende richtingen en intensiteiten worden in een bepaalde kamer gegenereerd. Het gereflecteerde geluidsveld helpt ons over het algemeen om afstand en richting waar te nemen, maar het kan extreem verwarrend zijn als het geluid een lange nagalmtijd heeft: het interfereert met het oorspronkelijke geluid, wat de verstaanbaarheid en kwaliteit drastisch aantast, of het nu muziek of spraak is.

Als we het hebben over de akoestiek van een kamer, gaat het eigenlijk over hoe de geluiden terugkaatsen. Het slechtst presteren de klassieke, vierkante kamers, terwijl de akoestiek aanzienlijk beter is voor de gewelfde, ronde kamers. In een ruimte met een goede akoestiek worden de geluiden die je wilt horen benadrukt, terwijl ongewenste geluiden worden geabsorbeerd. Akoestiek is niet de beste in de meeste kamers die tegenwoordig in gebruik zijn, dus we hebben een verscheidenheid aan hulpmiddelen nodig om het te verbeteren.

U kunt ongewenste geluiden inslikken

gereflecteerd-geluid-zonder-akoestische-diffuser-300x271

Geluidsabsorptie helpt de akoestiek te verbeteren. In de praktijk betekent dit dat we op verschillende manieren de weerkaatsing van het geluid proberen te voorkomen, waardoor de kans op echo-ontwikkeling wordt verkleind. Om dit te bereiken, moeten we apparaten gebruiken die door hun eigenschappen geluidsgolven kunnen absorberen.

Bij het betreden van een theater of bioscoop moet iedereen hebben meegemaakt dat ze ineens heel andere geluiden horen: alles is beduidend stiller, ingetogener, doffer. Dit is geen toeval, want dit zijn de plaatsen waar het geluid wordt geabsorbeerd zodat de klanken van de voorstelling en de film voldoende scherp en verstaanbaar zijn.

Hoe geluidsreflectie vermijden?

Er zijn verschillende tools beschikbaar om geluidsreflecties te voorkomen. Hiervan wordt veel textiel gebruikt: akoestische tapijten, akoestische gordijnen, panelen zorgen ervoor dat geluidsreflectie geen probleem is.

Terugkerend naar de inleiding, ontwikkelen de echo’s van de flats zich ook vanwege de grote, lege oppervlakken die beschikbaar zijn waar de geluiden kunnen terugkaatsen. Lege wandvlakken en lege vloeren bieden hiervoor een uitstekende gelegenheid. Als er hoge meubels worden geplaatst, gordijnen voor de ramen, tapijten op de vloer, foto’s, planken aan de muur, wordt de reflectie sterk verminderd omdat het daarvoor geschikte oppervlak kleiner zal zijn.

Akoestisch textiel vertegenwoordigt een hoger niveau dan dit, maar het punt is hetzelfde: ze moeten de oppervlakken bedekken waarvan de reflectie kan optreden.

Waar moeten de akoestische apparaten worden geplaatst?

reflecterende-primaire-cover-300x225

Op basis van het bovenstaande is het logisch om zich te richten op grote, lege oppervlakken waarvan geluiden kunnen terugkaatsen. In bioscopen zou je een voorbeeld kunnen zien van elke muur die bedekt is met gordijnen – nou, dit zijn geen eenvoudige gordijnen, maar akoestische gordijnen die geluid kunnen absorberen. De vloer is voor hetzelfde doel ook bedekt met akoestische tapijten, maar er zijn ook panelen beschikbaar om echo’s te elimineren.

Akoestisch textiel is een speciaal geweven, dik materiaal dat ook effectief is in het absorberen van diepere geluiden. Natuurlijk kunnen deze stoffen verschillende eigenschappen hebben, wat je het beste kunt bepalen door te weven: voordat je kiest, is het de moeite waard om goed te controleren of ze passen bij je doelen!

Stille kamer, zelfs thuis

geluiddicht-mat-169x300

Met behulp van akoestisch textiel kun je zelfs een ruimte in huis creëren die vrij is van echo’s. Dit kan belangrijk zijn als je vanwege je werk het perfecte geluid nodig hebt, maar het kan ook van pas komen als je een instrument bespeelt en veel oefent in je appartement, of als je gewoon een film met geluidskwaliteit wilt kijken. Akoestische gordijnen en vloerkleden zijn ook uiterst decoratief, verkrijgbaar in vele variaties, dus u vindt er zeker een die bij uw huis past.

Vanaf nu ligt de focus op het gebruik: onthoud dat er in de eerste plaats grote, lege oppervlakken nodig zijn! Een prettig “neveneffect” is dat ze het geluid van buitenaf effectief wegfilteren en niet toestaan ​​dat het geluid zich van kamer naar kamer verspreidt. Dit kan belangrijk zijn om niet gestoord te worden door mensen die in een huishouden wonen: wie wil ontspannen kan dat doen in een stille slaapkamer, wie kan oefenen op zijn instrument kan dat doen zonder gestoord te worden door de geluiden die van de volgende komen kamer. Met akoestisch textiel en andere hulpmiddelen kunt u thuis een echt stille, vredige omgeving creëren, of u nu wilt ontspannen, werken of uw hobby wilt uitoefenen.

Categorieën: Blog