Vergelijking van JBL Flip 5 en JBL Charge 4 Bluetooth-luidsprekers

We hadden de voorganger van de JBL Flip 5, de JBL Flip 4, al eerder geprobeerd en het maakte echt een positieve indruk op ons, dus we waren erg benieuwd hoe het nieuwere model, de Flip 5 en de Flip 4 Charge, verschilde van het.

De buitenkant van de JBL Flip 5 is niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De gebruikelijke cilindervorm, afmeting en ontwerp lijken ook erg op de Flip 4. Waterdicht tot een diepte van 1 meter, IPX7 gecertificeerd en met rubber bekleed om te beschermen tegen beschadiging. Zijn prestaties zijn behoorlijk serieus in vergelijking met zijn grootte, 20 Watt RMS. Het heeft 1 luidspreker van 4,4 x 8 cm en 2 passieve basradiatoren aan de zijkant.

JBL flip 5 kleuren

De fabrikant biedt 11 kleurenversies. In tegenstelling tot de Flip 4 heeft de oplader een gratis usb c aansluiting. De 3,5 mm Jack-aansluiting blijft erachter. In plaats van de Connect-aansluiting (waarmee we tot wel 100 Flip speakers konden aansluiten) kreeg deze een Party Boost functie, waarmee twee Flip 5 speakers aangesloten kunnen worden. (Helaas wordt de Connect-verbinding op eerdere Flip-modellen niet ondersteund door deze nieuwe functie.) Eerlijk gezegd zien we niet veel zin in het aansluiten van meerdere luidsprekers, het is gemakkelijker om een luidspreker met een hoger vermogen te gebruiken, zoals de JBL Boombox of UE Hyperboom in plaats daarvan.

Het duurt naar verwachting ongeveer 12 uur en heeft een bereik van ongeveer 10 meter. U kunt echter niet handsfree bellen. Luidsprekerfrequentieoverdracht: 65 Hz-20 kHz, weegt 540 gram. Aan de achterkant bevinden zich de voeding, Bluetooth-koppelingsknop en USB-C-ingang. Rondom de knoppen, wanneer verlicht, licht op. Natuurlijk zitten er ook aan / uit- en volumeknoppen op de speaker. De polsachtige schoenveterhouder is niet veranderd ten opzichte van de Flip 4. Uitgerust met een 4800 mAh lithium-ion batterij.

Geluidstest

Het maakt echt niet uit waar we naar de spreker luisteren. We probeerden JBL eerst in een akoestisch ideale ruimte, daarna in een kleine studeerkamer met een vrij ongunstige akoestiek, en tenslotte gingen we naar buiten en luisterden ernaar in de tuin. We ontdekten dat de kleine, draagbare luidspreker heel mooi en duidelijk klonk, hoewel de midden- en hoge tonen wat zwakker bleken te zijn. In het onderzoek met een ongunstige akoestiek ondervonden we enkele reflectieproblemen waardoor het geluid wat aan zuiverheid verloor. Bij het luisteren in de tuin waren we best tevreden met het geluid, zelfs op hoog volume, de midden- en hoge tonen waren ook in dit geval zwakker dan verwacht, maar de bas leek vooral beter en intenser in de open ruimte, wat belangrijk voor een draagbare luidspreker.

JBL draagbare luidsprekers zijn ook ideaal voor computers of laptops, of maken zelfs geweldige muziek voor feesten en tuinfeesten. Zorg bij gebruik binnenshuis voor een akoestische behandeling van de wanden en het plafond van de kamer. In de echokamers klinken zelfs de duurste audio- en hifi-apparaten niet goed. Buiten kunnen we natuurlijk geen geluid van buitenaf dempen, dus het geluid van draagbare luidsprekers komt niet in de buurt van de geluidskwaliteit van krachtigere luidsprekers.

Het ontwerp van de JBL Charge 4 is vrijwel identiek aan het uiterlijk van de Flip 5.

De Charge 4 is ook waterdicht, maar heeft een JBL Connect-functie, vergelijkbaar met de JBL Flip 4. Wat hem echter anders maakt dan andere modellen, is dat dankzij de 7500 mAh-batterij tot 20 uur afspeeltijd mogelijk is. Als de accu leeg is, is ongeveer 3,5 uur opladen vereist. Het had levendiger kunnen klinken, maar het presteerde erg goed in termen van bas.

Conclusie

Van de Bluetooth-luidsprekers onderscheiden JBL-producten zich door hun uitstekende geluid. Hoewel de Flip 5 een nieuwer model is, zouden we stemmen voor de Flip 4 of de Charge 4. Een van de nadelen van de Flip 5 is dat hij niet kan worden gebruikt om te bellen, en dat hij, in tegenstelling tot eerdere modellen, wel geen JBL Connect hebben, maar Party Boost, dus we kunnen alleen verbinding maken met een JBL speaker die ook deze aansluiting heeft. Een van de grote voordelen van de Charge 4 is dat hij dankzij de enorme batterij bijna een hele dag meegaat na één keer opladen. Qua geluid kunnen we ons niet echt in verband brengen met de prestaties van de luidsprekers, het is zelfs absoluut opmerkelijk dat zo’n klein apparaat in staat is tot zulke serieuze prestaties. Het maakt echter veel uit. in welke akoestische kamer we ze beluisteren. Zowel de Flip 5 als de Charge 4 zijn waterdicht, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je hem buitenshuis gebruikt en het regent, een drankje morst of in het zwembad valt.

Geschreven door Róbert Polgár