JL Audio Gotham G213 V2 Subwoofer recensie

JL Audio-producten uit Florida zijn populair en bekend onder audio- en hifi-enthousiastelingen. Dit Amerikaanse bedrijf, opgericht in 1975, vervaardigt audio- en hifi-apparatuur voor huizen en auto’s. Ze hebben talloze onderscheidingen en internationale erkenning gekregen, de luidsprekers, versterkers en subwoofers zijn gemaakt met veel eigen ontwikkeling, 14 Amerikaanse patenten zijn in verband gebracht met de merknaam. Het bedrijf geeft voornamelijk de voorkeur aan producten met een gesloten systeem, ook het versterkercircuit is door hen ontwikkeld. Ze maken gebruik van technologische ontwikkelingen die de optimale werking en prestatie van de actieve subwoofer garanderen.

Een van die ontwikkelingen is het ontwerp van een mand die ook een robuust voorpaneel bevat, of zelfs DMA-technologie, die de werking van de luidsprekermotor regelt, namelijk door ervoor te zorgen dat het diafragma zijn lineariteit behoudt over het hele bewegingsbereik.

JL Audio Gotham G213 V2-model

Subwoofer JL-AUDIO-Gotham-G213V2

De gepolijste MDF-behuizing van de actieve, front-emitting G213 V2-subwoofer met gesloten systeem is gemaakt met stabiele, robuuste en duurzame technologie. Er is een status-LED op het voorpaneel, het heeft ook automatische uitschakel- en stand-bymodi, evenals MOSFET-trappen en LFE-ingang. De subwoofer heeft een diameter van 2×345 mm en de subwoofer meet 546 x 867 x 610 mm en weegt 163 kg! Vanwege het enorme gewicht is het de moeite waard om goed na te denken waar je de subwoofer gaat plaatsen, bij voorkeur voor grotere kamers. Regelmatig verplaatsen en verplaatsen is wellicht niet mogelijk voor het apparaat met extra gewicht.

gotham-231v2-luidspreker

Er zijn veel fijnafstemmingsopties op het voorpaneel. Hij werkt met een versterker van klasse “D” met een vermogen van 4500 watt en een frequentieoverdracht tussen 19-112 Hz. Tevens is hij voorzien van een IFC stroomkabel en uiteraard is er een voet, XLR output op te vinden. Het apparaat is met de hand gemaakt en de speaker wordt beschermd door een rooster. Meetmicrofoon helpt bij het maken van nauwkeurige instellingen, laagdoorlaatfilter en crossover-besturingsfuncties zijn ook beschikbaar, fasepolariteit en vermogen kunnen ook worden geregeld. We hebben ook de mogelijkheid van EQ-instellingen. Qua design is de speakerbox elegant en erg mooi.

achterpaneel van gotham-213v2

Een 18-bands kameroptimalisatiesysteem helpt bij integratie en installatie. Het DARO digitale ruimte-optimalisatiesysteem is buitengewoon nuttig gebleken en voert instellingen met grote precisie uit. De subwoofer heeft ook een ongebalanceerde RCA-ingang en Neutrik Combo XLR / TRS gebalanceerde bases. De behuizing is een solide glasvezelcomposiet in een glanzend zwarte en roestvrijstalen legering. Bij de productie van de subwoofer werd een driver met JL Audio-technologie gebruikt, compleet met een nieuw DSP-systeem voor signaalverwerking.

We hebben deze subwoofer getest met een enorm gewicht en prestatie!

We kozen voor luidere ritmemuziek om de subwoofer te testen. We haalden het album van de klassieke rockband Guns ’n Roses eruit. We hebben de subwoofer verbonden met een Anthem-versterker en Klipsch stationaire luidsprekers.

jl-gotham-configuratiescherm

Met een dynamisch, gedetailleerd, genuanceerd en ruimtelijk geluid, was de ongelooflijke helderheid en kracht van deze subwoofer indrukwekkend. Omdat het erg groot is, wordt het zeker niet aanbevolen voor kleinere of middelgrote kamers. Het uiterlijk is daarentegen erg stijlvol en elegant, dus het is niet nodig om het te verbergen. Gecontroleerde, geleide bas zorgt voor maximaal geluid. De dynamiek was gewoonweg indrukwekkend, en zelfs wanneer aangesloten op meerkanaalssystemen, is Gotham’s productie uniek. De bediening en automatische kameroptimalisatie zijn essentiële en zeer praktische kenmerken. Omdat het zeer serieuze prestaties levert, is het absoluut noodzakelijk om het te combineren met luidsprekers met hetzelfde vermogen en dezelfde categorie voor ideale prestaties. Deze referentie-subwoofer is ook op het gebied van muziek hoog op het snijvlak, maar de prijs is erg hoog.

De ruimte waar de test werd uitgevoerd was een 38 vierkante meter grote woonkamer, de akoestiek werd niet alleen verbeterd door geluidsabsorberende en diffusorelementen aan de wanden en het plafond, maar ook doorde dikke, akoestische gordijnen  die voor de ramen werden geplaatst. en glazen deur om het geluid te optimaliseren.

Het kleinere model

subwoofer jl-audio-fathom-f113-v2

De JL Audio Fathom F113 V2-subwoofer is ook in een andere test getest. Net als het Gotham-model heeft het een multi-band equalizer. Het thema kamerakoestiek heeft betrekking op de Schröderfrequentie, die is verbonden met een overgangspunt tussen 200 en 300 Hz, waarboven er veel reflectie in een kamer kan zijn, wat kan worden bepaald door akoestische metingen.

Boven een bepaalde frequentie kan het geluid worden vervormd door reflecties. Dit moet zeker worden aangepakt, de beste manier om ermee om te gaan is door wand- en plafondpanelen te gebruiken. Elektronische of digitale correcties zijn alleen effectief als de akoestische omstandigheden in de ruimte ideaal zijn.

Het gewicht en de afmetingen van de Fotham zijn ook kleiner dan het gewicht van de Gotham, dus we geven de voorkeur aan dit type voor kleinere of middelgrote kamers. Zijn prijs en prestaties zijn ook lager dan het zwaardere model. 3000 Watt is het vermogen van de ingebouwde versterker, hij weegt 60 kg. Het frame is gemaakt van stevig gietaluminium en is samen met een sterk magneetsysteem vervaardigd. Sterke magnetische systemen zoals die in dit type worden gevonden, hebben de neiging te veel warmte te genereren, wat vervorming of defecten kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, gebruikt JL Audio een koelsysteem dat koele lucht rechtstreeks vanuit de openingen boven de bovenplaat naar de luidsprekerspoel levert, verder verbeterd door radiale cross-boortechnologie, die niet alleen de warmteafvoer en het energiebeheer verbetert. Het verbetert ook de geluidskwaliteit en lineariteit door dynamische parameterverschuivingen en compressieverliezen te minimaliseren.

We konden uitgebreide lage tonen ervaren in zijn luisterervaring, in termen van dynamiek zouden we duidelijk de voorkeur geven aan het Gotham-model als winnaar.

Geschreven door:

Róbert Polgár