JTR Captivator RS1 gesloten subwoofer review

RS1-subwoofer

Fans van thuistheaters zullen waarschijnlijk bekend zijn met JTR-luidsprekers. Als je hunkert naar krachtige bassen, zelfs in het laagste deel van het hoorbare frequentiebereik, is het merk JTR het eerste dat kan ontstaan. We waren ook benieuwd naar de indrukwekkende basprestaties, dus kozen we de Captivator RS1-subwoofer als ons nieuwste testonderwerp. De Captivator RS1 is de kleinste subwoofer die JTR maakt, maar dat betekent niet dat hij zwak is. Met een versterker van 2400 watt valt dit model in de categorie “instapniveau”, maar is toch veel krachtiger dan vergelijkbare producten van de meeste andere fabrikanten van subwoofers.

JTR Captivator RS1-ontwerp

JTR-Captivator-RS1-Subwoofer-Big-Pic.

De fabrikant legde niet al te veel nadruk op esthetische uitstraling. Dat betekent niet dat het er slecht uitziet; integendeel, we hielden van zijn eenvoud. Eenvoudig, zwart, langwerpig van vorm met licht afgeronde randen. De matzwarte kleur is ontworpen om niet-reflecterend te zijn in thuistheaters. Dankzij zijn niet kleine subwoofer, maar zijn matte kleur, kan hij waarschijnlijk in de hoeken van veel kamers verdwijnen, vooral bij weinig licht. Een grille bedekt de speaker, waardoor het toestel nog minder opvalt.

Andere mogelijkheden

De JTR Captivator RS1 is een gesloten subwoofer met een krachtige driver, een klasse D, geoptimaliseerde DSP-versterker, gehuisvest in een luidsprekerkast van optimale grootte en staat voor veel energie en kracht. Bij het ontwerp van de omvormer is bijvoorbeeld rekening gehouden met inductantiecontrole. Inductie is lange tijd een vijand geweest van lineariteit in subwoofers. Inductantie is de spanning die wordt gecreëerd door een verandering in het elektromagnetische veld tijdens de beweging van een geluidsspoel. Het is het tegenovergestelde van de elektrische stroom die de versterker naar de spoel zendt, waardoor de uitgangsspanning wordt verlaagd, vooral in hogere frequentiebereiken. Zelfinductie draagt ​​ook bij aan de mate van vertekening. Dit is een serieus probleem in echt robuuste, grote subwoofers die veel spreekspoelen bevatten, zoals in RS1. Om de inductie te overwinnen, heeft de JTR een aluminium kortsluitring van 400 gram aan de motor toegevoegd om de geïnduceerde spanning te helpen verminderen. Het resultaat zou een meer uniforme frequentierespons moeten zijn, met meer uitgangen in de middenbundelfrequenties en minder uitgangen over het gehele frequentiebereik.

De aandrijfmotor is opmerkelijk met drie prestigieuze magneten. Hij is erg sterk en is bevestigd aan een mand van gegoten aluminium. De kegel is een mengsel van papier / kevlar met een stofhoes van echt koolstofvezel. Aan het frame is een zeer grote, halfrol, geschuimde hoes bevestigd. De aandrijving werd in een kast van berkenmultiplex geplaatst. Berk is veel sterker dan de standaard MDF waarvan de meeste diepdrukkasten zijn gemaakt. Hierdoor is er niet zoveel gewicht nodig, waardoor de zijpanelen en verstijvers niet zo dik zijn als bij andere diepe dozen. Dit maakt het veel gemakkelijker om de RS1 te verplaatsen. De interne versteviger bestaat uit een paar panelen die van het voorste schot naar het achterpaneel lopen en het voorste schot versterken dat de solide geleider vasthoudt. De binnenkant van de kast was bekleed met wol, wat de ontwerper van de spreker, Jeff Parmanian, een zeer goed dempingsmateriaal vond. De poten zijn sterke rubberen ringen en kunnen trillingen van de kast helpen dempen wanneer ze op de vloer worden geplaatst. Op de subwoofer bevinden zich RCA en XLR, 12 Volt trigger-aansluitingen.

Muziek luisteren

Milt-Jackson-Sacs-Groove-Album

De test werd uitgevoerd in een middelgrote ruimte waar de akoestiek nog moest worden behandeld. We raden de eigenaar aan om bas-traps in de hoeken te plaatsen. De aangesloten versterker was een Pioneer SC-LX901. We begonnen te luisteren naar klassieke jazzmuziek met het nummer Milt Jackson-Bags Groove. De subwoofer leverde uitstekende prestaties, het basbereik was helder en luid, we hoorden geen vervormingen. De diepe schudden muren, precies zoals we hadden verwacht.

Filmtest

We keken naar de film Shame uit 2012, geregisseerd door Steve McQueen, met in de hoofdrol Michael Fassbender. Dankzij de Captivator-subwoofer zagen we ook details uit de film die nog niet eerder waren verschenen. We kregen een natuurlijk, realistisch geluid en een breed podiumbeeld.

Vonnis

JTR-Captivator-RS1-Unterurteil

Het enige echte nadeel van de Captivator RS1 is zijn uiterlijk. Het is geen erg mooie subwoofer, maar veel kopers van gespierde, echt percussieve subwoofers zijn niet echt geïnteresseerd in esthetiek. Dit is een apparaat dat in de eerste plaats bedoeld is voor toegewijde thuistheaters en niet noodzakelijk naar voren komt. Als de JTR een meer decoratieve look zou ontwerpen, zou de subwoofer iets duurder zijn. De RS1 is een subwoofer die niet gigantisch groot is maar ook prima presteert. De JTR zou een paar dingen kunnen doen om dit apparaat veel esthetischer te maken, zoals een gebogen luidsprekerkast, een glanzend of echt houten oppervlak. Dit zou een prijsverhoging met zich meebrengen, maar dan zou het uiterlijk van de subwoofer tenminste gelijk zijn aan zijn topprestaties. Het zou het apparaat voor veel meer klanten aantrekkelijker maken. De Captivator RS1 is een hoogwaardige subwoofer die enorm veel vermogen in een relatief kleine behuizing steekt.

Een van de dingen die misschien een keerzijde zijn, zijn de hoge kosten, maar als je kijkt naar de kwaliteitscomponenten en topprestaties, is deze subwoofer de prijs waard. Laten we het nu hebben over de voordelen van de Captivator RS1. Allereerst is er de vaak genoemde prestatie. Uitgebreid podiumbeeld, zeer nauwkeurige frequentieoverdracht, lage vervorming, enorm uitgangsvermogen kenmerken het apparaat. Er zijn maar weinig subwoofers die dit prestatieniveau bieden in zo’n klein formaat.

Geschreven door Róbert Polgár