JVC DLA NX7 Home Theater Projector Test

Het Japanse merk is niet onbekend onder hifi- en audio-eigenaren. JVC-ingenieurs gebruikten de modernste technologie bij het produceren van de DLA NX7.

Wat zijn de criteria voor het kiezen van een projector?

Een van de belangrijkste aspecten bij het selecteren van projectoren is de beeldkwaliteit. Ook voor televisies en projectoren is de verhouding tussen contrast en zwartniveau een van de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het kopen ervan. De kwaliteit en het type lens en optiek hebben ook invloed op de kleuren en tonen van geprojecteerde beelden. Hoe hoger de helderheid van een projector, hoe intensere, diepere zwarttinten hij kan produceren bij hoger licht, zodat subtiele tonen behouden blijven.

JVC-4K-Lcos panelen

Goed ontworpen projectoren produceren lage native zwartniveaus, die later kunnen worden verwerkt met dynamische iris of andere methoden, wat resulteert in verzadigde, diepe zwartniveaus, zelfs in de donkerste scènes. Lcos-beeldapparatuur werd gebruikt in de JVC NX-serie.

NX7-model

JVC-DLA-NX7-zwarte projector

Dankzij de 0,69-inch, native 4K D-Ila-beeldchips, werd een werkelijk verbluffend zwartniveau en perfect contrast bereikt met de NX7-projector. Dit geweldige apparaat kan ook 8,8 miljoen pixels weergeven! Uitgebreid kleurenpalet, uitgebalanceerde witniveau-verhouding en helderheid kenmerken de projector. De Wire Grid-polarisator verdiept het zwartniveau verder en de Auto Tone-Mapping-functie stelt je in staat om HD-content in nog betere kwaliteit weer te geven dankzij de meer geavanceerde Frame Adapt HDR-modus. Het NX7-model heeft een helderheid van 1900 lumen en een nominaal eigen contrast van 80.000: 1.

Frame-adapter

Er is ook een firmware-update uitgebracht voor 4K D-Ila-thuistheaterprojectoren en deze kan gratis worden gedownload. De Frame Adapter is een dynamische tintmapping-functie die automatisch HDR10-inhoud aanpast voor optimale helderheid, kleursamenstelling en tint. Het merk gebruikt zijn eigen algoritme om de verschillende kleurinhoud en helderheid te analyseren, evenals de piekhelderheid van HDR10-inhoud, en past vervolgens het dynamische bereik van het meest perfect geprojecteerde beeld op basis daarvan aan, niet alleen voor donkere scènes maar ook voor helderdere scènes. Het analyseert ook de kleurverzadiging, tint en helderheid van videobestanden en past ze aan op het juiste niveau, wat betekent dat deze update automatisch alle noodzakelijke instellingen aanpast bij het projecteren van HD-beelden. Frame Adapt HDR-audiomapping voert dynamische aanpassingen uit.

JVC-Auto-Tone-Mapping-functie

Theater Optimizer

De HD-update is verder afgestemd met de slimme functie Smart Optimizer, die de projectiecondities en de projectorstatus berekent tijdens de installatie. Met deze nieuwe functie is het ook mogelijk om de grootte van het geprojecteerde beeld en de lichtsterkte van het projectiescherm in het menu te specificeren. Het houdt ook rekening met de factoren die de lichtstroom van de projector bepalen, de toestand en instelling van de lamp, de positie van de zoomlens…, enzovoort. Voorheen kon de beeldmodus in 3 stappen worden ingesteld, met de NX7-projector in vijf stappen. In de praktijk betekent dit dat HD-content nog perfecter, mooier en duidelijker op het scherm zal verschijnen.

Foto-instellingen

De NX7 biedt veel fijnere instellingen voor HD-inhoud dan zijn voorgangers. De drie standaardinstellingen zijn Afbeeldingskleur, Donkerniveau en Lichtniveau. Hiermee kunt u de algehele helderheid van het beeld aanpassen, of alleen de donkere of alleen heldere delen aanpassen als u dat wilt, maar er zijn al vijf aanpassingsopties beschikbaar via updates.

DLA-Linse

De grote glazen lens zorgt voor scherpe beelden, brede focus, gelijkmatige lichttransmissie en gelijkmatige helderheid. De JVC-projector heeft ook uitstekende zoom- en schakelmogelijkheden. Een echte glazen lens resulteert in minder vervorming en een scherper beeld, een veelvoorkomend regenboogeffect op DLP-projectoren en een pixelraster op LCD-projectoren die niet zichtbaar zijn met dit apparaat. De gemotoriseerde lens en focus met een diameter van 65 mm garanderen ook een perfecte beeldkwaliteit. De projector is erg stil in vergelijking met zijn voorgangers.

Anderen

Functies omvatten Clear Motion Drive frame-interpolatie en Multiple Pixel Control (MPC) voor verbeterde details. De lage latentiemodus beschikt ook over deze uitstekende projector, die 11 instelbare beeldmodi biedt, is uitgerust met een 265 Watt NSH-lamp met een levensduur van ongeveer 3.500 uur en in de Eco-modus kan deze oplopen tot maximaal 4.500 uur. In vergelijking met eerdere modellen is ook de helderheid verhoogd.

De afstandsbediening is veel kleiner en moderner van ontwerp geworden dan bijvoorbeeld de NX5 beamer. Deze innovatie kan echter niet in het voordeel van het nieuwe model worden geschreven, aangezien deze kleine afstandsbediening niet erg transparant is en hoewel hij een achtergrondverlichting heeft, kan hij gemakkelijk opzij worden geschoven wanneer u wilt schakelen vanwege de uniforme plaatsing van de knoppen.

De foto-test

De tests zijn uitgevoerd in een geavanceerde bioscoopzaal van ongeveer 25 vierkante meter. De volledige black-out werd door de eigenaar opgelost met dikke akoestische verduisteringsgordijnen, dus praktisch is de bioscoopervaring echt alsof je in een bioscoopzaal van een plein zit. Het installeren van de projector was heel eenvoudig en snel, zonder gedoe. Ons eerste proefpersoon was de fantasy-avonturenfilm Eragon uit 2006. We waren tevreden met de prestaties van de projector, met extreem levensechte kleuren, optimale tinten en bevredigende zwartwaarden in zowel donker als daglicht. Hetzelfde kan gezegd worden voor de fantasiefilm Clash of the Titans uit 2010. De projector projecteerde perfect heldere en perfecte beelden onderweg, en we hebben de helderheid zelfs onder een lamp getest, en het stelde niet teleur.

Gevolgtrekking

De K-projectoren van JVC behoren terecht tot de beste projectoren. Voordelen van de NX7 zijn onder meer; extreem stille werking, een echte glazen lens waarmee u veel levendigere en duidelijkere beelden kunt projecteren dan projectoren van het LCD- en DLP-type. En dankzij firmware-updates zijn er nog meer mogelijkheden om de beeldkwaliteit verder te optimaliseren. Het verzendt HD-beelden echt feilloos. De helderheid is verhoogd waardoor dit toestel ook bij dag- of lamplicht perfect werkt. Zowel de zoom als de lens zijn perfect, en de lichttransmissie en helderheid zijn in balans met een extreem breed kleurenpalet. En de indrukwekkende Auto Frame Adapt- en Auto Tone Mapping-functies voegen veel toe om HD-inhoud op het scherm te laten verschijnen in werkelijk perfecte en levensechte kwaliteit. Ook het uitgebreide beeldaanpassingsmenu is erg handig.

We waren echter niet meer zo tevreden over de afstandsbediening. Eerdere modellen hadden een grotere, logisch ingedeelde afstandsbediening, terwijl de afstandsbediening van de NX7 niet goed ingedeeld was. We misten draadloze HDMI, en het zou mooi zijn als we deze geweldige projector niet alleen in het zwart zouden produceren. Het contrast zou nog perfecter kunnen zijn, en hoewel het zwartniveau veel is verbeterd in vergelijking met eerdere JVC-projectoren, kan het nog steeds enigszins worden verfijnd.

Geschreven door Róbert Polgár