We hebben de KEF LS50 Meta boekenplankspeakers getest!

Het Britse merk KEF is sinds 1961 aanwezig op de markt van audio- en hifi-producten. De merknaam KEF staat voor “Kent Engineering and Foundry”. Raymond Cooke richtte het bedrijf op.

Ter gelegenheid van haar jubileum lanceerde KEF in 2012 de originele LS50-luidsprekers. Deze statiefluidsprekers waren een enorm succes, zozeer zelfs dat ze sindsdien zonder veel verandering zijn blijven produceren.

De ingenieurs van het bedrijf leunen echter niet achterover en het resultaat is de fris ogende LS50 Meta-luidspreker.

Bouwen en ontwerpen

Meta-luidspreker LS50

De LS50 Metas verschillen niet van de originele LS50, en in veel opzichten zijn ze niet precies hetzelfde. De Meta heeft een matte behuizing, wat ook een voordeel is omdat het voorkomt dat vingerafdrukken en stof erop verschijnen,
De vorm en grootte van de kast is optimaal en het gebogen front is gemaakt van polyester in combinatie met glasvezel en calciumcarbonaat – waardoor een indrukwekkend stijve en goed gecontroleerde basis ontstaat voor Uni-Q-technologie, die het bedrijf zelf heeft ontwikkeld.

Enkele belangrijke kenmerken van KEF LS50 Meta:

-Maximaal vermogen 106dB

-Gevoeligheid 85dB

-Frequentie transmissie 79Hz – 28kHz

-Impedantie 8 ohm

-Afmetingen (hoogte) 30,2 x 20 x 27,8 cm

-Gewicht 7,2 kg

De KEF LS50 Meta is ‘s werelds eerste Metamaterial speaker met een 12e generatie Uni-Q speaker. Tweeweg basreflexsysteem.

ΚΕΦ-ΛΣ50-Meta-Spektaer-Farben

De rest van de luidsprekerbox is gemaakt van MDF, dat zwaar is verstevigd en zorgvuldig gedempt om resonanties te minimaliseren. De LS50 Metas is verkrijgbaar in vier kleuren – wit, carbonzwart, titaniumgrijs en Royal Blue Special Edition.

De dikke, stijve luidsprekerbox zorgt voor voldoende stabiliteit. De moderne, strakke buitenkant kan gemakkelijk in bijna elke kamerstijl worden geïntegreerd. Het ziet er decoratief en jeugdig uit.

De enige duidelijke verandering ten opzichte van eerdere modellen was het achterpaneel. De gaten in de bevestigingsschroeven op de frontplaat zijn verdwenen, waardoor de speaker een mooiere, opgeruimde uitstraling heeft. Het schot is gemaakt van DMC-compound, dat samen met de interne verstijvers interne trillingen vermindert. Dikke MDF-platen, dankzij CFD-technologie (Computational Fluid Dynamics), vertragen turbulentie en houden de middentonen schoner.

Met behulp van MAT-Metamaterial Absorption Technology is een doolhofachtig systeem ontwikkeld, wat resulteert in een helderder, natuurlijker geluid zonder vervorming.

Met behulp van MAT gaat de luidspreker met succes om met het geluid dat uit de achterkant van de 25 mm aluminium tweeterkoepel komt. In een conventioneel ontwerp stroomt dit geluid meestal de kamer achter de koepel in, waar het grotendeels wordt geabsorbeerd door het dempingsmateriaal. Maar sommige geluidsenergie kaatst altijd van de koepel af, waardoor vervorming ontstaat.

In dit geval gaat het achterwaartse geluid echter door een systeem dat eruitziet als een cirkelvormig doolhof van plastic. Het is gelaagd en bestaat uit 30 buizen, die elk een andere frequentie aannemen. KEF beweert dat na het combineren van de buizen een breed scala aan frequenties – vanaf ongeveer 600 Hz en meer – veel efficiënter wordt opgenomen dan met alternatieve methoden. Het resultaat zou helderder moeten zijn, minder vervormd hoog. De reflexopening is breder geworden zodat er meer lucht in en uit kan stromen. De luidspreker van 130 mm werd met schroeven aan het voorpaneel bevestigd. Zowel het Uni-Q membraan als de grote magneet zorgen voor een nog betere klank.

Dit zijn niet bijzonder gevoelige luidsprekers, met een nominaal vermogen van 85 dB / W / m, de minimale impedantie is slechts 3,5 ohm, dus het is de moeite waard om ze te associëren met een hogere vermogensversterker.

De Meta-speakers zijn slechts 30 cm hoog, dus ze zijn vrij compact van formaat, maar ze hoeven misschien niet op een boekenplank of direct tegen de muur te worden geplaatst. Ze zullen niet slecht klinken als we dat doen, maar ze zullen veel beter klinken als ze 50 cm verderop in een kamer worden geplaatst, ver weg van de zijmuren.

Geluid

We hebben het LS50 Meta-speakerpaar getest in een gemiddelde woonkamer. We hebben de luidsprekers gekoppeld aan een Denon AVR X3700H home cinema-ontvanger, wat een goede beslissing bleek te zijn.
De akoestiek van de kamer was volgens onze metingen ideaal, wat te danken was aan de Art houtdiffusors die op de muren waren geplaatst en de fotogeprinte geluidsabsorberende panelen. In de hoeken werden bastraps geplaatst, zodat je je geen zorgen hoefde te maken over echo’s, overmatige bas.
Het duurde niet lang voordat we merkten dat de LS50’s aanzienlijk verbeterd waren ten opzichte van hun voorgangers. Hoewel het basisgeluidskarakter niet is veranderd, hebben de nieuwere modellen helderheid en subtiliteit geboden waar de originele LS50’s op dit niveau niet toe in staat waren.
We hebben fijn, nauwkeurig en gedetailleerd geluid ervaren terwijl we naar verschillende muziekgenres luisterden. Bij instrumentale werken waren de verschillende instrumenten goed te scheiden.

Deze compacte luidsprekers produceerden, ondanks hun formaat, een verrassend vol, respectabel geluid.
Metamateriaaltechnologie lijkt echt te werken. Deze nieuwe KEF’s klinken veel helderder en geavanceerder dan voorheen, vooral bij hogere frequenties.
De grootschalige dynamiek wordt goed opgevangen en heeft veel power. Bij zeer hoge volumes produceerden ze soms een iets zwakkere productie, maar dat was geen ernstige fout.

KEF’s klinken soepel en gebalanceerd, hoewel het niet mogelijk is om de tekortkomingen van zwakke opnames te dekken, maar hun geluid verslechtert niet.

Het KEF Uni-Q ontwerp ziet er goed uit, de LS50 Meta genereert een uitgebreide en strak geconcentreerde toon en ook de stabiliteit van het geluidsspectrum is perfect. De bas is ook behoorlijk intens, natuurlijk, iedereen die zich vastklampt aan muurverpletterende, beukende bas moet een andere luidspreker kiezen of een subwoofer krijgen.

Conclusie
LS50-meta-in-ruimte

We hebben altijd van de LS50’s gehouden en deze nieuwe versie tilt hun prestaties naar een aanzienlijk hoger niveau. Wij zijn van mening dat KEF grote stappen heeft gemaakt met de Metamaterial-technologie, en dit is ook direct merkbaar in geluid. Deze luidsprekers leveren een gebalanceerd, natuurlijk en helder geluid, en dankzij hun robuuste ontwerp en interne demping kunt u vervormingsvrije prestaties verwachten. We waren ook blij met het basbereik, hoewel we voor percussieve, echt serieuze bas de voorkeur zouden geven aan een krachtigere luidspreker. Voor een optimaal geluid is het erg belangrijk om KEF-luidsprekers te koppelen aan een versterker met een hoger vermogen. We hoorden detailrijke, dynamische en ruimtevullende geluiden, wat echt een aangename verrassing was met zo’n compacte luidspreker.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts