Wij hebben de Klipsch Forte III speaker getest!

In de jaren 70 breidde het bedrijf Klipsch steeds meer uit en na verloop van tijd was het noodzakelijk om het assortiment originele Klipsch-luidsprekers uit te breiden. De originele Klipsch Forte werd gelanceerd in 1985. Klipsch heeft jonge, creatieve ingenieurs ingehuurd om nieuwere, modernere modellen van Klipsch-luidsprekers te ontwikkelen. Een groep jonge ingenieurs, waaronder Gary Gillum (die in 1974 bij Klipsch kwam), Jim Hunter en later Roy Delgado, hielpen met vaardigheid en passie bij het creëren van het derde model van de Klipsch Forte. Klipsch ontwierp een ultramoderne, echovrije kamer waarvoor Klipsch in 1983 patent kreeg.

Functies

Klipsch Forte III luidspreker review

3-weg, frontspeaker, afmetingen: 33 x 91,4 x 41,9 cm, impedantie 8 Ohm, minimale frequentie-overdracht: 38 Hz, maximale frequentie-overdracht 20000 Hz, crossover-frequentie 650/5200 Hz, tweeter diameter 25 mm, een subwoofer diameter 38 mm , subwoofer / center luidspreker diameter 44 mm.

Ontwerp

Onder leiding van Paul W. Klipsch begon Gary Gillum te werken aan het ontwerpen van een luidspreker die meer bas zou leveren uit een kleinere luidsprekerkast. Door te experimenteren met passieve radiatoren of “drone”-luidsprekers door Klipsch-ingenieurs, ontwikkelde het technische team een luidspreker die een goede basuitbreiding bood vanuit een kleinere doos.

De Forte III is voorzien van een verbeterde 12-inch subwoofer met een grotere spreekspoel. De Forte III midrange- en tweeterdrivers zijn state-of-the-art titanium drives. Als resultaat werd een nauwkeuriger, bedekt geluid bereikt. De crossover van de nieuwe Forte III-luidspreker is ook zorgvuldig opnieuw ontworpen.

De Forte III-luidspreker is verkrijgbaar in vier kleuren, gemaakt van echt houtfineer, en heeft een 305 mm K-281-subwoofer met een composietconus in de luidsprekerkast; een mid-range K-703-M trechterluidspreker en een K-79T trechtertweeter bevinden zich. Het systeem heeft ook een passieve radiator van 381 mm die profiteert van de akoestische druk die door de subwoofer wordt gegenereerd. Er is een gloednieuwe crossover aan het apparaat toegevoegd, die werkt in het bereik van 650Hz tot 5,2kHz, en er is een dubbele (bi-wire) terminal aan de achterkant.

Instellingen

Hoe mooi het Klipsch Forte III luidsprekerpaar is, moet u zelf ontdekken. Deze speakers zijn handgemaakt in de Klipsch fabriek in Hope, Arkansas. De luidsprekers die we hebben getest zijn gemaakt in glanzend zwart, essenhout, het ontwerp is buitengewoon spectaculair.

Het ondoorzichtige zwarte luidsprekerrooster is zeer esthetisch en mysterieus. Volgens de instructies in de handleiding van Klipsch werden de speakers tegen de achterwand en in de hoeken geplaatst. De fabrikant raadt aan om enige afstand te laten tussen de speaker en de muur. Als je wilt, kun je de speaker veel dichter bij de achterwand plaatsen dan normaal. Laat ca. 10-15 cm van de achterwand en we krijgen een serieuze diepdruk. Deze plaatsingsmodus werkte hoorbaar goed. Klipsch raadt ook aan om bij het plaatsen van de luidsprekers er ook voor te zorgen dat het middenbereik en de tweeter uitstralen naar de zitpositie van de luisteraar.

Klipsch Forte III-testen

We hebben de luidsprekers getest in een hele grote bioscoop, gecombineerd met een Onkyo TX NR676-ontvanger. De ruimte was akoestisch bijna perfect, met geluidsabsorberende panelen en akoestische diffusors waren de geluidsproblemen bijna geëlimineerd, maar het plafond zou nog wat diffusorfrontpanelen nodig hebben voor een onberispelijk resultaat. Akoestische ontwikkeling is essentieel bij het ontwerp van thuisbioscoopruimtes, anders krijgen we de beste, nieuwste en duurste audio- en hifi-apparatuur en zal het eindresultaat tegenvallen. Staande golven, echo’s verminderen aanzienlijk het plezier van het kijken naar films of het luisteren naar muziek.

We hebben Forte III ook getest in verschillende muziekstijlen. Tijdens het testen hebben we een dynamisch en gedetailleerd geluid ervaren. Klipsch Forte III leverde een schone, scherpe en gedetailleerde productie. De bas was indrukwekkend helder. De geluiden vulden de ruimte. We hadden een gebalanceerd, optimaal gericht geluid. Ik miste diepe bas en verfijning. Het zorgt voor een hogere geluidsdruk, zelfs bij een lager geluidsvermogen. Een versterker van 200 W kan minder energie leveren om een ​​bepaalde geluidsdruk te bereiken. Dit resulteert in meer stabiliteit, betere controle, minder vervorming.

Passieve bas

Een van de belangrijkste voordelen van de Forte III-speaker is dat hij de uitzending beter regelt. Als de spreker de geluidsgolven naar de luisteraar richt, kan reflectie van de muren worden vermeden, wat het stereobeeld kan verminderen. Voor de Forte III besloot Klipsch om het passieve baselement op de achterkant te monteren. De 15-inch batterij is op geen enkele manier verbonden met het kruisfilter, maar is ontworpen om de bas extra gewicht te geven. Het bereikt bijvoorbeeld het frequentiebereik niet.

Forte-III-mit-Logo

De prachtige speakers zijn tot 92 cm hoog, bekleed met stoffen roosters, maar kunnen in verhouding tot hun formaat zeer serieuze prestaties leveren. Volgens Klipsch kunnen de speakers een geluidsdruk leveren tot wel 116 dB. Klipsch-luidsprekers hebben geen basbasis en klinken niet zo geavanceerd als een paar Dynaudio-luidsprekers.

Vonnis

Prachtig exterieur design, geweldig, schoon, licht dynamisch geluid kenmerkt deze speaker. Ook de details, het midden- en hoge bereik waren in orde, ruim en zorgden voor een luchtig product. Zowel de instrumentale als de vocale secties klonken duidelijk en scherp. De bas is voldoende, al is er bij de laagste bas nog ruimte voor verbetering. Of je nu op zoek bent naar de ideale luidspreker voor thuisbioscoop of om naar muziek te luisteren, de Forte III kan voor iedereen de perfecte keuze zijn. Door zijn grootte is de plaatsing ook niet al te moeilijk. Als we de diepe bas niet hadden gemist, hadden we het product van Klipsch een perfecte beoordeling gegeven.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts