We hebben de KRK Rokit V8 S4 actieve studiomonitor getest!

Monitor naar studio KRK-Rocket-V8-C4

We zijn twee weken geleden naar Fót in de provincie Pest geweest, waar we de actieve luidsprekers van de KRK Rokit V8 S4 in een gezinswoning hebben getest. István, onze klant, speelt al jaren muziek, basgitaar en ze treden regelmatig op met zijn band. In een van de kamers in het huis werd een opname- en mengstudio voor thuisgeluid opgesteld van ongeveer 4 × 6 meter. Met het oog op het belang van akoestiek bedekte de amateurmuzikant ook de muren en het plafond met akoestische panelen, waardoor een ideaal geluid in de studio werd gecreëerd. Er werden akoestische metingen uitgevoerd en in overeenstemming met de resultaten stelden we voor om geluidsabsorberende gordijnen te installeren, die een oplossing bieden om interferentie langs de raamoppervlakken te elimineren en die de akoestiek van de ruimte verder verbeteren.

KRK Rokit “V” -serie

De “V” -serie van het Amerikaanse bedrijf bestaat uit studiomonitors die speciaal voor professionele doeleinden zijn ontworpen. Deze luidsprekers zijn voornamelijk ontwikkeld voor het opnemen van geluid en het mixen van geluid. De V8 S4 is het grootste exemplaar in de serie en weegt 14,4 kg. Het uiterlijk van de monitor is niet zo verwonderlijk als zijn voorgangers. De zwarte, met kunststof ommantelde behuizing is gemaakt van MDF-platen, wat een aanzienlijke demping van resonanties garandeert. Het EVA-antislipkussen dient ook om resonantie te minimaliseren. De felgele kleur die kenmerkend is voor het merk veranderde ook bij dit model niet. Er zijn geen bedieningsknoppen op het voorpaneel, alleen het verlichte KRK-logo, dat ook een prestatie-indicator is. Aan de achterkant bevindt zich een aan / uit-knop, de ingangsbus (Neutrik gecombineerde TRS / XLR-connector), de ingangsgevoeligheidsregelaar, het verlichte logo / stroomindicator aan de voorkant kan ook worden aangepast met een schakelaar, die ook op de achterkant, evenals de USB-poort en ook 2 EQ-controllers.

KRK Rokit-luidsprekers

De tweeweg studio speaker heeft een zijde, Kevlar composiet tweeter van 30 watt, en de Woven Kevlar composiet gegoten aluminium subwoofer heeft een vermogen van 200 watt. De versterker is klasse “D”, wat een zeer goede efficiëntie betekent, in staat tot serieuze prestaties zonder al te veel koeling. De transmissie van de luidsprekerfrequentie is 29-24000 Hz (+/- 3 Db), de geluidsdruk is 118 dB.

Equalizer kamer correctie

De KRK Rokit V8 S4 studiomonitor is, zoals de meeste speakers, voorzien van een EQ functie. Met behulp van Equalizer-ruimtecorrectie kunnen we de ongunstige akoestische omstandigheden van de betreffende ruimte verbeteren. Tijdens het ontwerp van de KRK V8 hebben ingenieurs verschillende 100 akoestische instellingen getest. De V8 biedt in totaal 49 verschillende EQ-geluidsmodi, wat echt uitzonderlijk is. Toch moeten we zeggen dat de EQ-functie niet almachtig is. Het is niet in staat om alle akoestische problemen op te lossen vanwege de specifieke kenmerken van de kamers! We benadrukken dat de akoestiek van de kamers moet worden behandeld met geluidsabsorberende en diffuse panelen, omdat EQ-correctie alleen de problemen van ernstige surround sound niet verhelpt! Als aanvulling kan kamercorrectie echter erg nuttig zijn.

Geluidstest

Star Wars filmposter

We luisterden naar de soundtrack van Star Wars, uitgevoerd door de Berlin Philharmonic. De V8 produceerde een helder, begrijpelijk geluid, de bas klonk intens, het middenbereik was subtiel aanwezig, precies zoals het hoort. De hoge tonen waren ook passend. De verschillende instrumenten waren duidelijk goed van elkaar gescheiden, herkenbaar. De EQ-correctie was eenvoudig in te stellen, er kan goed op gespeeld worden. Daarna luisterden we naar David Guetta’s hit Let It Be Me. De prestatie van de luidsprekers was ook goed met dit nummer. We konden een gedetailleerd geluid horen. Het geavanceerde gehoor van audio-experts kan soms een beetje laag in basvermogen blijken te zijn, dus fans van diepe reeksen wordt geadviseerd om ook een aparte subwoofer aan te schaffen.

De luistertest ging verder met een legendarische muzikant. De ritmes van Mike Oldfield’s Shadow on the Wall-nummer klonken vloeiend, harmonieus en gebalanceerd. We hebben ook getest hoe het geluid van V8-luidsprekers verandert wanneer ze op verschillende afstanden worden geplaatst. Als near-field-luidspreker leken de geluiden een beetje opdringerig, dus het is beter om ze in het midden te plaatsen. (natuurlijk afgestemd op de luisterpositie.) In 2016 werd de actiefilm Jason Bourne, met Matt Damon in de hoofdrol, in de bioscopen vertoond. De opwinding van de scènes werd versterkt door het uitstekende geluid. We ervaarden krachtige diepe, heldere dialogen en een gevoel van ruimte.

Conclusie – hoeveel punten beoordelen we de Rokit V8?

De KRK Rokit V8 S4 actieve studiomonitor is verkrijgbaar voor een betaalbare prijs. Alle bereiken klinken mooi, helder, en de EQ heeft veel instelmogelijkheden om het af te stemmen. Er was geen teken van vermoeidheid van het oor. Nadelen zijn dat we het gewicht van 14,4 kg wat zwaar vinden, de schroeven en schakelaars van slechte kwaliteit zijn, en bij gebruik als near-speaker voelden we ons voor sommige geluiden overdreven “opdringerig”. De basklanken klonken duidelijk, maar soms misschien een beetje zwak. Hoe dan ook, we waren blij met de luidsprekers, we raden het ook aan voor studio’s of thuistheaters. 4 van de 5 punten worden toegekend aan V8.

Similar Posts