LG CX OLED TV Review

De LG CX OLED TV biedt verbluffende 4K-beeld- en audiotechnologie. OLED-tv’s zijn erg populair, en dat is geen wonder. Met hun intense helderheid en diepe zwartwaarden zijn deze tv’s werkelijk verbluffend.

In tegenstelling tot LCD’s hebben OLED-schermen geen aparte achtergrondverlichting nodig om het beeld te verlichten. Pixels zenden hun eigen licht uit. Dit is een bijzonder voordeel voor hen, omdat elke pixel afzonderlijk volledig kan worden in- of uitgeschakeld; de knipperende achtergrondverlichting van het LCD-apparaat resulteert niet in een wazig beeld.

LG heeft deze OLED-technologie verder ontwikkeld en de videoverwerking verbeterd met een nieuwe Alpha 9 Gen 3-processor en AI ThinQ-software. Een van de belangrijkste functies is om onderscheid te maken tussen verschillende soorten objecten, details, zoals gezichten en afbeeldingen, die op het scherm verschijnen voor een meer gedetailleerde verwerking. U kunt de software instellen om te detecteren naar welke inhoud (sport of films) u kijkt en het beeld automatisch aanpassen.

De CX ondersteunt ook de meest populaire 4K-indelingen met hoog dynamisch bereik, waaronder HDR10- en HLG-indelingen (hybride log-gamma) voor streamingdiensten zoals YouTube en 4K-uitzendingen zoals DirecTV. En de CX ondersteunt het steeds populairder wordende Dolby Vision HDR-formaat, dat nu is uitgebreid met IQ-markering, wat betekent dat de tv het beeld kan aanpassen aan de waargenomen lichtomstandigheden in de kamer.

LG CX OLED-functies

LG-CX Dunner-tv

De LG CX OLED is verkrijgbaar in veel verschillende maten. In vier modellen hebben de LG CX OLED-tv’s vrijwel dezelfde functies en mogelijkheden, met hetzelfde aantal poorten, dezelfde 4K-resolutie en HDR-ondersteuning, en hetzelfde OLED-scherm met perfecte resolutie en helderheid. In tegenstelling tot LCD-modellen, die verschillende functies op verschillende schermformaten kunnen bieden, biedt LG OLED-technologie dezelfde scherpte en ideaal contrast voor alle schermformaten.

Ontwerp

Een bijkomend voordeel van OLED-technologie is dat het superdun kan zijn omdat er geen aparte achtergrondverlichting is. De LG CX kan met een standaard beugel aan de muur worden bevestigd. De meegeleverde wigvormige tafelstandaard is echter een zeer stabiele ondersteuning. Het kan worden bevestigd met een paar schroeven.

Poorten

Het achterpaneel heeft in totaal vier HDMI 2.1-poorten en drie USB 2.0-poorten. Het apparaat heeft een Ethernet-aansluiting en ook een RF-coaxiale connector. Voor geluid is er een optische digitale audio-uitgang en een mini-jack voor bedrade hoofdtelefoons.

De LG CX heeft standaard Wi-Fi-ondersteuning en een Bluetooth-verbinding voor koppeling met hoofdtelefoons en draadloze luidsprekers van het brein. Het LG-apparaat ondersteunt ook het aptX-formaat voor een betere draadloze betrouwbaarheid. Daarnaast ondersteunt de tv zowel Apple Airplay2 als Apple Homekit.

Prestatie

Bij het instellen van de LG CX zijn er verschillende beeldvormingsopties voor vrijwel elke smaak. Er zijn een aantal vooraf ingestelde beeldinstellingen, waaronder sport, films, games, levendige foto’s en HDR-effectmodi. Het bevat ook de nieuwe Filmmaker-modus, die het originele beeld zo nauwkeurig mogelijk produceert door de beeldverhouding, kleuren en framesnelheid van de originele film te herstellen. Net als de Cinema-modus is het misschien een beetje waziger dan de andere instellingen, maar het geeft het meest nauwkeurige beeld. De LG CX AI Picture Pro-instelling heeft de neiging om verschillende delen van het beeld anders te verwerken.

Over het algemeen was de kleurgetrouwheid van de LG CX uitstekend. De kijkhoek was uitzonderlijk goed. Er is geen afname in helderheid of verzadiging, ongeacht uw kijkpositie. De films leken bijna driedimensionaal. In de filmmodus produceerde het veel diepere kleuren en meer realistische huidtinten.

Een van de meest fundamentele verschillen tussen de CX OLED en de goedkopere 4K-modellen is dat de kleurverandering bij de kleinere modellen niet vloeiend verloopt. CX OLED daarentegen verwerkt de meeste overgangen zonder vervorming. Ook de content van de populaire Netflix of andere streamingdiensten wordt fantastisch scherp en helder weergegeven op het tv-scherm. De LG CX stelde ook niet teleur met standaard HD-content.

Een gebied waar OLED’s over het algemeen achterblijven, is de weergave van schaduwen en details in donkere scènes. We zijn verheugd te zien dat de LG CX OLED deze problemen heeft overwonnen.

Console voor LG OLED en XBOX

LG is ook geweldig om te gamen. Het heeft een spelmodus met verminderde latentie die goed werkte met de Xbox One 4K-game. LG ondersteunt HGiG voor HDR-gaming. LG bevat een pixelverversingsfunctie die is ontworpen om beeldretentie te elimineren,

Test

LG heeft een nauwkeurig en breed scala aan kleuren aangeboden. De kleurnauwkeurigheid van de LG CX was een van de meest opvallende factoren. De LG CX bood een van de breedste kleurengamma’s die we hebben gezien, wat resulteert in intensere kleuren en een levendig beeld

Ook in games heeft de LG CX zijn capaciteiten bewezen. Dankzij de low latency-modus konden we ook voor games perfecte beelden zien. Kortom: de LG CX is een van de beste gaming-tv’s die we kunnen krijgen.

Geluid

De algemene zwakte van grote flatscreen-tv’s is hun geluid. Hun strakke design mist ruimte voor traditionele speakers. Het apparaat heeft een AI Acoustic Tuning-instelling die de microfoon van de afstandsbediening gebruikt om het geluid voor die kamer te kalibreren. Het duurt maar een paar seconden om de kalibratie te voltooien, waarna de tv echt beter klonk, het resulteerde in een verbeterd geluid, het zette muziek en geluid meer op de voorgrond, in het midden.

Voor het ideale geluid is het beter om een ​​geluidssysteem van goede kwaliteit te creëren met geschikte luidsprekers en een versterker. Ook de akoestiek van de ruimtes moet aangepakt worden als we de perfecte oplossing willen. Het wordt aanbevolen om akoestische geluidsabsorberende panelen en diffusors op de wanden en het plafond te plaatsen. De tests werden uitgevoerd in een grotere woonkamer waar absorptiepanelen met houten membraan en piramide-diffusors en akoestische matten werden verbeterd op akoestiek.

De LG CX OLED ondersteunt ook Dolby Atmos. Er zijn verschillende vooraf ingestelde geluidsmodi en de Cinema-modus biedt de meest gebalanceerde effecten. Er is ook een vijfbands equalizer die effectief is in het frequentiebereik van 100 Hz tot 10.000 Hz, dus als je het geluid wilt aanpassen, kun je dat doen in de standaardmodus.

Op muziekgebied hoorden we iets te levendige hoge tonen en overdreven geaccentueerde bas, maar na het aanpassen van de muziekmodus hebben we het geluid in balans gebracht.

Smart TV-functies

LG is het beste propriëtaire programma geworden door zijn webOS smart TV-software te verfijnen. LG ondersteunt ook populaire apps zoals Hulu, Disney+ en Showtime, maar biedt geen breed scala aan Android-tv’s zoals Sony- of Roku-modellen.

Alle apps die we hebben getest, van Netflix tot Vudu, werkten goed, er waren enkele kleine gebreken, zoals de Pandora-muziekapp die niet alles goed op het scherm kon weergeven, maar een latere software-update loste het probleem op. LG houdt de apps up-to-date, webOS is ontzettend handig.

De geaggregeerde lijst van LG-kanalen, gratis streamingdiensten en films aangedreven door Xumo is ook erg nuttig gebleken.

Afstandsbediening

LG-CX afstandsbediening

De LG Magic Remote heeft een scrollbare / klikbare bal in het midden om de cursor op het scherm te verplaatsen, zoals een draadloze muis, en de standaard numerieke en volume- en kanaalknoppen.

Het is een logisch ingedeelde, gebogen afstandsbediening die ook als universele controller te gebruiken is. Het duurde een paar seconden voordat de afstandsbediening bijvoorbeeld de PlayStation 4 herkende en de opdracht ook op dat apparaat uitvoerde. Door de microfoonknop op de afstandsbediening ingedrukt te houden, wordt Google Assistant gestart, wat buitengewoon goed werkt.

In tegenstelling tot de premium leden van de LG OLED-familie heeft de CX OLED geen ingebouwde externe microfoons, dus je kunt alleen de microfooningang van de afstandsbediening gebruiken. LG ThinQ smart-tv’s bieden ook ingebouwde ondersteuning voor Amazon Alexa.

samengevat

Deze smart tv beloont filmfans met een ongeëvenaard beeld. Als we op zoek zijn naar het best mogelijke 4K-beeld, zal de LG niet teleurstellen. Met verbeterd geluid en geavanceerde smart-tv-functies, waaronder spraakbesturing, wordt dit apparaat nog aantrekkelijker. Als je een nog meer echte filmervaring wilt, kun je een projector en projectiescherm gebruiken in plaats van een tv, maar het moet worden vermeld dat de LG CX-serie en andere smart-tv’s met vergelijkbare mogelijkheden in staat zijn tot veel scherpere beelden, hogere resolutie en helderheid dan de beste projectoren!

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts