We hebben de LG HU810PW laserprojector getest!

LG-HU810PW-beamer

De LG HU810PW-projector heeft ook twee lasers. In dit geval gebruiken de twee lasers een groene fosfor, produceert de LG-projector extreem levensechte kleuren en een briljant scherp beeld dankzij de 4K DLP-chip. Helaas zorgt deze DLP-chip ook voor een gemiddelde contrastverhouding, waardoor de HU810PW achterblijft bij de beste thuisbioscoopprojectoren die we eerder hebben onderzocht.

Laten we de projector eens nader bekijken.

UltraHD 4K-resolutie is een enorm voordeel voor de projector en elk detail van de video is verbluffend. Deze projector heeft een serieuze helderheid en produceert ongeveer 1.500 lumen licht. Levendige, mooie kleuren kenmerken de productie van het apparaat. Het nadeel van de 810 PW is dat hij in donkere scènes redelijk matige, grijsachtige zwartwaarden produceert. Veel duurder dan 4K-projectoren met een beter contrast, zoals de Optoma UHD30. Daarom kunnen we de LG HU810PW niet iedereen in deze prijsklasse aanbevelen, maar als je een hoge helderheid, levendige kleuren en details wilt, is het moeilijk om een ​​concurrent voor deze projector te vinden. De projector is HDR, 4K-compatibel, maar helaas niet 3D-compatibel. Het biedt handmatige zoomfuncties en ook handmatige lensverschuivingsfuncties, met een door de fabrikant gespecificeerde levensduur van 20.000 uur.

HU810PW-rechts

De HU810PW doet het beter met HDR en 4K dan de meeste “HDR” -projectoren die we onlangs hebben getest. Toch is het belangrijk om in gedachten te houden dat geen enkele projector een echt HDR-beeld kan produceren. Zoals het een high-end projector betaamt, heeft de 810PW zowel horizontale als verticale lenswisseling. De zoomlens is ook voldoende op 1,6x. De behuizing is ongeveer twee keer zo groot als sommige andere projectoren en is aanzienlijk zwaarder.

Log-Projector-Laser-Systeem

De LG HU810PW heeft twee lasers, een blauwe en een rode laser. Naast het produceren van al het blauwe licht, zendt de blauwe laser een deel van zijn licht naar de groene fosfor. Lasers zorgen dus niet alleen voor licht maar ook voor kleur. Op DLP gebaseerde projectoren scheiden deze twee functies meestal, de lamp genereert wit licht en vervolgens brengen kleurfilters een deel van het licht naar het scherm wanneer dat nodig is. Kleurenwielen zijn in de eerste plaats niet zo effectief, wat een van de redenen is waarom lasers geweldig werken in projectoren.

Een ander voordeel is dat lasers een veel langere levensduur hebben dan UHP-lampen. De levensduur van de 810PW wordt door de fabrikant geschat op 20.000 uur, of ongeveer 14 jaar als hij ‘s nachts 4 uur wordt gebruikt. Het gaat veel sneller aan en uit dan de meeste vergelijkbare projectoren, wat een ander goed punt is voor deze projector. Als je zou denken dat lasers minder koeling nodig hebben en dus minder ventilatoren dan traditionele gloeilampprojectoren, dan heb je het mis. Over het algemeen is de 810PW stiller dan kleine, goedkope DLP-projectoren, maar je kunt nog steeds het geluid van de ventilator horen.

810PW achterpaneel

Het heeft ook 3 HDMI-ingangen, 2 USB-ingangen, 1 optische digitale audio-uitgang, LAN-verbinding en Wi-Fi-verbinding. PC-ingang, RS-232 en 12 V trigger-aansluitingen ontbreken echter. Bij de projector wordt ook een afstandsbediening met achtergrondverlichting geleverd.

Twee van de drie HDMI-ingangen van LG hebben ook HDMI 2.1 met ALLM (Auto Low Latency Mode) en eARC. De 810PW biedt ook enkele ingebouwde streamingtoepassingen, maar om de een of andere reden ontbreekt Netflix en HBO.

810PW afstandsbediening

De 810PW heeft een van de meest ongebruikelijke afstandsbedieningen die we op projectoren hebben geprobeerd. Het is vergelijkbaar met de afstandsbediening van LG-tv’s doordat er zelfs bij de minste aanraking een bewegingsgevoelige cursor op het scherm verschijnt.

Het biedt eindeloze instellingen, waarvan er vele verwarrend zijn. Adaptief contrast en dynamisch contrast bevinden zich bijvoorbeeld in twee verschillende submenu’s, los van de standaard contrastinstellingen.

Een heel vreemd probleem dat met geen enkele instelling kan worden opgelost, is de ruwste synchrone vertraging. U kunt de audiotiming instellen in het menu, maar dit is alleen van toepassing op de eigen interne luidsprekers van de projector. Als u een extern luidsprekersysteem gebruikt, moet dit de optie voor audiosynchronisatie hebben.

Fotokwaliteit

LG_HU810PW projectorlens

De contrastverhouding van LG is slecht. Heel slecht. De veel goedkopere Optoma UHD30 heeft meer diepte en is schoner, scherper. De contrastverhouding is de belangrijkste factor in de algehele beeldkwaliteit.

Maar helderheid is even belangrijk voor projectoren. Dankzij de twee lasers en de fosfor kan LG verbluffend rijke en levendige kleuren creëren.

De grootste kracht van DLP-technologie is het vermogen om een ​​extreem scherp beeld te creëren zonder beweging te vervagen. Dus elke rimpel, elk haar, elk grassprietje, verschijnt met veel meer detail, met grotere resoluties. De Optoma UHD30 is in dit opzicht redelijk toereikend, maar LG lijkt over het algemeen een beetje scherper. Dus over het algemeen ziet de LG HU810PW er veel beter uit dan je had verwacht, afgezien van de gemiddelde contrastverhouding.

LG heeft een vreemde functie die we niet hebben ervaren met andere laserprojectoren. Technisch gezien speck genoemd, lijkt het alsof sommige pixels helderder zijn dan andere.

We probeerden constant het zwartniveau te verbeteren. De contrastverhouding is slecht. LG heeft er alles aan gedaan om deze fout te verhullen, maar met Texas Instruments DLP-technologie is dat alles wat ze kunnen doen.

Met helderdere scènes is de 810PW in staat om werkelijk prachtige beelden te maken. Maar als het gaat om donkere scènes, vervaagt de sterke lichtopbrengst het hele beeld, wat niet echt een ideale oplossing is om een ​​zwak zwartniveau te corrigeren.

Instellingen

Wat ons ook opviel, was dat wanneer we een nauwkeurig beeld willen krijgen, de kleurtemperatuur afhankelijk is van de irisinstelling. Het wordt merkbaar blauw bij een lagere helderheid.

U kunt ook energiebesparende instellingen, optimalisaties van de helderheid en dynamische contrastinstellingen op de projector maken. Bij de instelling Warme kleurtemperatuur, die de nauwkeurigheid het dichtst benadert, ontbrak het beeld groen voor lichtere beelden en was er te veel rood voor donkerdere beelden. Kleuren met HD-inhoud waren over het algemeen nauwkeurig, waarbij alleen blauw en magenta enigszins roodachtig waren.

De helderheid was natuurlijk fantastisch. Met HDR-content was het zelfs nog helderder, met een maximale helderheid van 2600 lumen in de helderste beeldmodus. In deze modus was het beeld echter blauwachtig / groenachtig.

Onze mening over de LG HU810PW laserprojector

Dankzij de twee lasers heeft deze projector een verbluffende helderheid en produceert hij verbluffende kleuren. Helaas is de contrastverhouding extreem slecht, het zwartniveau erg slecht. Het geluidsniveau is laag, maar je kunt de ventilator nog steeds horen. De prijs is te hoog in vergelijking met zijn prestaties in vergelijking met andere projectoren in een vergelijkbare categorie.

Bij het bouwen van thuistheatersystemen moeten we niet alleen letten op het merk en de kwaliteit van audio-, video- en hifi-producten die we kopen, maar we moeten ook zorgen voor de akoestiek van de bioscoopzaal als we helder geluid willen. Akoestische geluidsabsorberende en diffusorpanelen, die op de wanden kunnen worden geplaatst, zijn het meest geschikt om de akoestiek te verbeteren. In de bioscoopzaal beleef je een echte bioscoopervaring door akoestische, geluidsabsorberende verduisteringsgordijnen voor de ramen te plaatsen, zodat zelfs complete verduistering gerealiseerd kan worden.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts