Goedkoopste akoestische ideeën voor het ontwerpen van een studio voor beginners.

Iedereen die zijn hoofd erbij zet om een ​​thuisstudio te bouwen, moet weten dat dit geen eenvoudig proces is en dat veel afhangt van het ontwerp. Vaak ligt de oplossing voor onze ogen, maar toch hebben we de neiging om dingen ingewikkelder te maken.

Laten we met de basiskennis beginnen

Allereerst moet je nadenken, wat voor soort apparatuur je budget toelaat. Ook belangrijk dat men de ruimte die ter beschikking staat goed benut. Overladen met allerlei onnodige accessoires, kan je werk later belemmeren. Laten we dan eens kijken welke tools we zeker nodig zullen hebben. Studio bouwen is in feite een oneindig proces.

Als we eenmaal de basismiddelen hebben, ligt het aan ons hoe en hoe ver we met de uitbreiding willen doorgaan. We kunnen oude dingen langzaam vervangen door nieuwere, modernere, duurdere producten die ons werk gemakkelijker maken en tegelijkertijd in een betere kwaliteit resulteren.

Maar hoeveel is dat nou?

De ondergrens is gemakkelijker te bepalen dan de bovenste, omdat deze zich eigenlijk tot aan de hemel uitstrekt. De benodigde apparatuur voor een goedkope tevens goede thuisstudio kun je vanaf cca 1000 EUR verkrijgen.  Als je je in het onderwerp thuis voelt, kun je tweedehandse gereedschappen van goede kwaliteit kopen tegen een redelijke prijs, die je later volgens je behoeften en mogelijkheden kunt vervangen. Dit bedrag lijkt in eerste instantie misschien wel groot, maar de feitelijke kosten voor het opzetten van professionele studio’s zijn exponentieel hoger. Als je echter je realiseert  dat het hierboven genoemde bedrag eigenlijk niet meer is dan de prijs van een goede smartphone, in ruil daarvoor kun je een prima thuisstudio in elkaar zetten.

Wat is er allemaal voor nodig?

Het is misschien niet verrassend, maar de ziel van het geheel is een krachtige computer. Het mooie hiervan is dat de meesten van ons al zo’n machine tot onze beschikking hebben, dus het is niet per se een extra investering. Mac of pc? Het maakt helemaal niet uit, want het is geenszins een bepalende factor in de geboorte van creaties van klasse.

De DAW (digital audio workstation) is ook een onmisbaar hulpmiddel waarvan het de moeite waard is om zo een exemplaar te kiezen dat het meest voor de hand ligt. Al is het ding zelf professioneel, betekent het een overbodige aanschaf als je het potentieel ervan niet kunt benutten. Trouwens. achteraf moeilijk is op te merken of een opname met Cubase of  veel duurdere ProTools was gemaakt.

Hoewel onze computer een geluidskaart heeft, zal deze in geen geval aan onze behoeften voldoen aangezien de mogelijkheden vrij beperkt zijn. Hier kan dus ook een goedkopere USB-interface geschikt zijn, waarin microfoonvoorversterker, fantoomvoeding, jack, XLR-ingang en natuurlijk een stereo-uitgang is. En ook de koptelefoonuitgang mag je niet missen.

Het goede nieuws is dat met de ontwikkeling van technologie de prijs van een studiomicrofoon aanzienlijk is gedaald. In ruil voor cca 100 EUR  kunnen we nu al ware kwaliteitsversies krijgen.

Bovendien heb je een koptelefoon of monitorluidsprekers nodig, omdat je toch naar het voltooide stuk wilt luisteren. Op het gebied van mixen maakt het niet uit welke we gebruiken, want het is de moeite waard om het eindresultaat ook ergens anders te beluisteren (in een auto, op een hifi, bij een vriend op z’n audio, enz.), want dat is de enige manier om een uitgebreid beeld te krijgen van hoe het klinkt.

… En hier komen we aan bij een ander essentieel punt van thuisstudio-inrichting. De apparaten zijn al genoemd, maar hoe moet de omgeving eruit zien?

Akoestische meetstudio-akoestiek

Het punt is de akoestiek!

Want tevergeefs is er een duur instrument en kwaliteitsapparatuur als de akoestiek van de kamer slecht is. Hoeveel we er ook voor opofferen, zelfs peperdure apparaturen zullen slecht klinken.

We hebben materialen nodig die we kunnen plaatsen om de verspreiding van ongewenste geluiden te voorkomen. Heel belamgrijk dat thermische isolatie mag niet verward worden met geluidsisolatie.

Hier komen de goedkoopste akoestische oplossingen!

Doe-het-zelf-oplossingen zijn in dit geval uiterst kosteneffectief. Zo kunnen wandpanelen van steenwol gemaakt worden, waarvoor we een houten of metalen frame kunnen gebruiken. Natuurlijk kunnen we ze kant-en-klaar krijgen, maar in dit geval moeten we rekening houden met hogere kosten.

Daar moeten we het niet bij laten, want op het gebied van geluidsabsorberende producten hebben we nog veel keuze. Denk maar aan het akoestische gordijn of vloerkleed. Dankzij het textiel met hoge dichtheid, wordt geluid niet gereflecteerd maar geabsorbeerd. Hoe dichter en zwaarder het materiaal van deze is, hoe meer geluid ze kunnen absorberen. Het gebruik ervan kan de echo aanzienlijk verminderen, wat de geluidsniveaus verwart en de helderheid van het geluid verslechtert. Goedkopere oplossingen zijn bijvoorbeeld het stapelen van een grote hoeveelheid kleding in de hoeken. Kledingstukken hebben namelijk een hoog soortelijk gewicht.

Maar je kunt ook geperst karton gebruiken, maar dan wel massief. In de reflectiepunten kun je een boekenplank vol boeken zetten. Leg indien mogelijk een deken op de deur. Plaats in geen geval tapijten op de muren!  Houd de speakers zo ver mogelijk van de muur. Het ruimtegevoel  vermindert dan misschien, maar de geluidsdrukwaarde zal aanzienlijk verlaagd worden. Hierdoor wordt de geluidsopname gelijkmatiger.

De laatste stap is de akoestische meting

Bij gebrek aan professionele meetinstrumenten zouden we op onze oren kunnen vertrouwen, maar dit is niet de beste oplossing, want ieders gehoor is subjectief. Gebruik indien mogelijk een willekeurige microfoon voor objectieve metingen. Gratis software voor het meten en corrigeren is te vinden op internet. Pl REW kamer EQ.

Een specialist zal uiteraard op alle punten in de ruimte metingen doen en de geluidsabsorberende elementen daarop plaatsen. Aan de andere kant kun je al heel tevreden zijn door de omgeving zo vormgeven dat het geluid correct is waar je tijdens het mixen zit.

Voordat je al je geld voor je thuisstudio zou opofferen, moet je er rekening mee houden dat muziek niet over dure instrumenten en apparatuur gaat, gezien het eindresultaat veel meer van je verbeeldingskracht en creativiteit hangt.

K.I.

Similar Posts