Goedkoopste akoestische ideeën voor het ontwerpen van een studio voor beginners.

Iedereen die zijn hoofd erbij zet om een ​​thuisstudio te bouwen, moet weten dat dit geen eenvoudig proces is en dat veel afhangt van het ontwerp. Vaak ligt de oplossing voor onze ogen, maar vaak hebben we de neiging om dingen ingewikkelder te maken.

Laten we beginnen met de basis

Allereerst moeten we verduidelijken wat voor soort apparatuur we beschikbaar hebben om te kopen. Ook is het belangrijk dat we de ruimte die ons ter beschikking staat goed benutten. Overvol met allerlei onnodige accessoires kan je werk later belemmeren. Laten we dan eens kijken welke tools we absoluut nodig zullen hebben. Studio bouwen is praktisch een oneindig proces.

Als we eenmaal de middelen hebben, is het aan ons hoe en voor hoe lang we met de uitbreiding willen doorgaan. We kunnen oude dingen langzaam vervangen door nieuwere, modernere, duurdere producten die ons werk gemakkelijker maken en tegelijkertijd resulteren in een betere kwaliteit.

Maar hoeveel is dat?

De ondergrens is gemakkelijker te tekenen dan de bovenste, omdat deze zich praktisch uitstrekt tot aan de sterrenhemel en daarbuiten. De benodigde apparatuur voor een goedkope maar goede thuisstudio kan worden verkregen vanaf ongeveer 280-300 duizend HUF. Als we thuis zijn in het onderwerp, kunnen we gebruikte gereedschappen van goede kwaliteit kopen tegen een redelijke prijs, die we later kunnen vervangen volgens onze behoeften en mogelijkheden. Dit bedrag lijkt in eerste instantie misschien veel, maar de kosten voor het opzetten van professionele studio’s zijn exponentieel hoger. Maar we kunnen ook kijken naar het feit dat het hierboven genoemde bedrag niet meer is dan de prijs van een goede smartphone, dus in ruil daarvoor kunnen we een hele taaie thuisstudio in elkaar zetten.

Wat is er nodig voor de baan?

Het is misschien niet verrassend, maar de hele ziel wordt gegeven door een krachtige computer. Het mooie hiervan is dat de meesten van ons al zo’n machine tot onze beschikking hebben, dus het is niet per se een extra investering. Mac of pc? Het maakt helemaal niet uit, want het is geenszins een bepalende factor in de geboorte van creaties van wereldklasse.

De DAW (digital audio workstation) is ook een onmisbaar hulpmiddel waarvan het de moeite waard is om degene te kiezen die het meest voor de hand ligt. Het is nutteloos voor professionele dingen als we het potentieel ervan niet kunnen benutten. Trouwens, de Cubase of een orde van grootte duurdere ProTools was op de achtergrond.

Hoewel onze computer een geluidskaart heeft, zal deze in geen geval aan onze behoeften voldoen aangezien de mogelijkheden vrij beperkt zijn. Het zorgt ook voor een goedkopere USB-interface waarin b.v. hij heeft een microfoonvoorversterker, fantoomvoeding, jack, XLR-ingang en natuurlijk een stereo-uitgang. En ook de koptelefoonuitgang mag je niet missen.

Het goede nieuws is dat met de ontwikkeling van technologie de prijs van een studiomicrofoon aanzienlijk is gedaald. In ruil voor HUF 30-40 duizend kunnen we nu al express kwaliteitsversies krijgen.

Bovendien heb je een koptelefoon of monitorluidsprekers nodig, omdat je naar het voltooide stuk moet luisteren. Op het gebied van mixen maakt het niet uit welke we gebruiken, want het is de moeite waard om het eindresultaat ergens anders te beluisteren (in een auto, op een hifi, een bekend stuk audio, enz.), want dat is de enige manier om krijg een uitgebreid beeld van hoe het klinkt.

… En hier kwamen we aan bij een ander essentieel punt van thuisstudio-inrichting. De apparaten zijn al genoemd, maar hoe moet de omgeving eruit zien?

Akoestische meetstudio-akoestiek

Het punt is akoestiek!

Want tevergeefs is een duur instrument en kwaliteitsapparatuur als de akoestiek van de kamer slecht is. Hoeveel we er ook voor opofferen, zelfs een miljoen stemmen zullen slecht klinken.

We hebben materialen nodig die we kunnen plaatsen om de verspreiding van ongewenste geluiden te voorkomen. Benadrukt moet worden dat thermische isolatie niet moet worden verward met geluidsisolatie.

Hier komen de goedkoopste akoestische oplossingen!

DIY-oplossingen zijn in dit geval uiterst kosteneffectief. Zo kunnen wandpanelen gemaakt worden van steenwol, waarvoor we een houten en metalen frame kunnen gebruiken. Natuurlijk kunnen we ze kant-en-klaar krijgen, maar in dit geval moeten we rekening houden met hogere kosten.

Daar moeten we het niet bij laten, want op het gebied van geluidsabsorberende producten hebben we nog veel te kiezen. dergelijke b.v. het akoestische gordijn of vloerkleed. Ze reflecteren niet, maar absorberen geluid dankzij het textiel met hoge dichtheid. Hoe dichter en zwaarder materiaal ze maken, hoe meer geluid ze kunnen absorberen. Het gebruik ervan kan de echo aanzienlijk verminderen, wat de geluidsniveaus verwart en de helderheid van het geluid verslechtert. Goedkopere oplossingen zijn bijvoorbeeld het stapelen van een grote stapel kleding in de hoeken. De jurk heeft een hoog soortelijk gewicht.

Maar je kunt ook geperst karton gebruiken. Niet hol. In de reflectiepunten hebben we een boekenplank vol boeken gezet. Leg indien mogelijk een deken op de deur. Plaats in geen geval tapijten op de muren! We duwen de speakers zo ver mogelijk tegen de muur. Het ruimtegevoel kan worden verminderd, maar de geluidsdrukwaarde zal aanzienlijk worden verminderd. Hierdoor wordt de geluidsopname vloeiender.

De laatste stap is akoestische meting

Bij gebrek aan professionele meetinstrumenten konden we op onze oren vertrouwen, maar dit is niet de beste oplossing, want ieders gehoor is subjectief. Gebruik indien mogelijk een willekeurige microfoon voor objectieve metingen. Gratis software voor het meten en corrigeren is te vinden op internet. Pl REW kamer EQ.

Uiteraard zal een specialist op alle punten in de ruimte metingen doen en de geluidsabsorberende elementen daarop plaatsen. Aan de andere kant kunnen we heel graag de omgeving vormgeven zodat het geluid precies is waar we zitten tijdens het mixen.

Voordat we al ons geld opofferen voor onze thuisstudio, moet u er rekening mee houden dat muziek niet gaat over dure instrumenten en apparatuur, aangezien veel meer afhankelijk is van uw verbeeldingskracht en creativiteit in termen van het eindresultaat.

Categorieën: Blog