We hebben de Magnat Transpuls 1500 speaker getest!

Magnat is een Duits bedrijf dat sinds 1973 verschillende audio- en hifi-producten maakt. De meest opvallende verschijning van het Transpuls 1500-model, dat het meest doet denken aan de stijl van de jaren 60-70 en 80, wordt gekenmerkt door een echte vintage ontwerp.

Tijdreizen

magnat-transpuls-1500-_paar-luidsprekers

Tijdens de productie van de Transpuls 1500 speaker voelde Magnat geen behoefte om een ​​zo modern, minimalistisch mogelijk design te creëren. Integendeel! Het apparaat straalt een levensecht retro gevoel uit, met zijkanten van bruine folie met houtpatroon, een verzonken, donkergrijs, geborsteld metalen frontpaneel en een groot, klein metaalkleurig lipje op de sokkel met de merknaam en de meetgegevens op een klein bord aan de voorkant.

Magnat Transpuls 1500 kenmerken

Het toestel weegt 37 kg, ongeveer een halve meter breed, een meter hoog en 40 cm diep luidsprekers worden beschermd door stof. De frequentierespons ligt tussen 16 en 35.000 Hz, de gevoeligheid is 95 decibel, de belastingscapaciteiten zijn 750 of 500 watt en het werkt goed met een middelgrote vermogensversterker. Ze zijn uitgerust met twee trechtervormige koepeltweeters van elk 25 mm in diameter en gemaakt met de zogenaamde dubbele compressie tweeter DC Horn-technologie. De tweeters hebben een trechterontwerp, daarnaast is er een interessante oplossing gebruikt, de tweeters zijn naar elkaar toe gekanteld, waardoor de straling en controle van de hoge tonen veel meer geconcentreerd is naar een bepaald punt, dus het maakt niet uit waar en hoe ver we de luidsprekers plaatsen. Het is ook een goed idee om de positie van de leerling goed aan te passen, zodat de hoge tonen niet verloren gaan. Het verticale ontwerp van de tweeter-trechter dient ook voor directionaliteit.

Vintage design – moderne technologie

Het is een driewegluidspreker met bassreflex-ontwerp die is ondergebracht in een sterke, robuuste MDF-kast. De impedantie ligt tussen 4 en 8 Ohm, het aanbevolen versterkervermogen ligt tussen 30 en 500 Watt. Naast een groot maar licht diafragma met een 17 cm middenluidspreker en een korf, zorgt een extreem grote subwoofer met een diameter van 38 cm voor de ideale klank.

Het heeft een Klippel-geoptimaliseerde luidsprekerdriver, de subwoofer is gemaakt met een speciale Controlled Reflex Alignment-techniek die trillingen minimaliseert, dus het is eigenlijk een akoestische stroomblokkerende technologie.

12 decibel filterfasecorrectie is ook beschikbaar voor middentonen en subwoofers, en een steile 18 decibel filterfasecorrectie is mogelijk. Dankzij FE Driver Dynamic-technologie vermindert de subwoofer elektrische en mechanische verliezen.

Geluidstest

De luidsprekertest begon met het kijken naar een film. We keken naar de fantasiethriller 47 actiefilm 47 Ronin, die in 2013 uitkwam. De spreker werd tijdens de repetitie geassocieerd met een Arcam home theater-versterker. De speaker zorgde voor een zeer dynamisch geluid met precieze en intense basgeluiden. De geluiden klonken alle kanten op, het toestel produceerde een breed podiumbeeld. De dialogen waren gedetailleerd en we konden helder geluid horen in elk bereik en op elk volume. Vervolgens luisterden we naar de rijbewijs van Olivia Rodriguez om de Magnat Transpuls 1500-luidspreker te testen terwijl we naar stereomuziek luisterden.

Hoewel zijn uiterlijk retro is, is hij schoon, vervormingsvrij, gedetailleerd en dynamisch dankzij moderne technologieën, de bassen zijn krachtig, strak en intens, wat grotendeels te danken is aan de subwoofer met een diameter van 38 cm.

Het kleine broertje

transpuls1000 tycoon luidspreker

Het Transpuls 1500-model heeft een kleinere broer of zus, de Transpuls 1000, die voornamelijk is ontwikkeld voor muziek die rijk is aan rock en krachtige bassen. We hadden de kans om het te proberen in een kleinere muziekkamer. Net als de 1500 herbergt de MDF-behuizing een trechter, een 25 mm dome-tweeter, een 130 mm middenluidspreker en een 260 mm subwoofer. We raden dit type aan voor kleinere kamers en kamers. Dankzij de twee reflexopeningen aan de voorkant kan hij ook dicht tegen de muur worden geplaatst. De middellange en diepe bereiken worden aangedreven door geïmpregneerde papiermembraanaandrijvingen.

Transpuls-1000-speaker-2.

De productie van de Transpuls 1000 was ook dynamisch en nauwkeurig, de bassen klonken helder en strak, en de geluidsdruk was geweldig. De zang was scheidbaar en realistisch, waarbij beide modellen in staat waren tot een zeer hoge resolutie in het hoge bereik. Voor de tweeter werd een hoornachtige geluidsgeleider geplaatst. Robuust kabelaansluitpaneel, vergulde schroefklemmen zorgen voor een perfecte signaalontvangst.

Vonnis

Niemand mag worden afgeschrikt door het vintage exterieurontwerp van de Magnat-luidspreker, die houdt van een retro-sfeer en een ideale keuze kan zijn voor de woonkamer of thuisbioscoop. Het 1500-model is erg intens en krachtig dankzij de grote subwoofer, het is in staat tot helder geluid, daarom is het de moeite waard om het in een middelgrote of grotere woonkamer te plaatsen, omdat het daar pas echt maximale prestaties kan leveren.

In een kamer met een ideale akoestiek, gecombineerd met de juiste versterker, kun je absoluut optimaal en mooi geluid verwachten van de Magnat-luidspreker.

Laten we echter niet vergeten dat als we geen aandacht besteden aan de akoestische behandeling van de kamers, de echo’s en reflecties de prestaties van zelfs de beste audio- en hifi-apparatuur aanzienlijk zullen verslechteren, dus het is zeker de moeite waard om een ​​akoestische meting uit te voeren. door een specialist in onze bioscoop of huiskamer. Op basis van de metingen kun je precies bepalen waar, hoeveel en welk type panelen er geplaatst moeten worden voor een perfecte akoestiek.

Waarom is de gevoeligheid van de luidsprekers belangrijk?

Het antwoord hierop is heel eenvoudig, omdat een luidspreker met een hogere gevoeligheid en een versterker met een lager vermogen ook goed klinkt. Het belang van gevoeligheid voor een luidspreker hangt voornamelijk af van het beoogde gebruik. Het maakt niet uit of u een near-field monitor gebruikt of dat u deze in een thuistheatersysteem wilt integreren, misschien wilt u de luidsprekers in een grotere ruimte of voor buitengeluid gebruiken. Over het algemeen kan worden gezegd dat naarmate de afstand toeneemt, de geluidsdruk afneemt, dus de mate van gevoeligheid is belangrijk.

Hoe hoger de gevoeligheid en het laadvermogen van een luidspreker, hoe hoger de maximale geluidsdruk, d.w.z. SPL, wat ook het maximale volume betekent.

Luidsprekerimpedantie

De waarde van de impedantie is belangrijk vanwege de versterker die de luidspreker aandrijft. Bij 80 procent van de nominale impedantie bevindt de impedantie van de luidspreker zich in het bruikbare frequentiebereik, nergens kan het vermogen lager zijn. De impedantie hangt ook nauw samen met het feit dat de luidspreker met een maximum van dit ingangsvermogen kan worden belast zonder schade op korte of lange termijn, meestal is het maximale uitgangsvermogen van de luidsprekers een combinatie van gevoeligheid en laadvermogen.

Geschreven door:

Róbert Polgár