Marantz SR8012 Home Cinema-versterker Test

Marantz is ‘s werelds toonaangevende audio- en hifi-merk, dankzij de modernste audioverbeteringen en een helder geluid. Het bedrijf werd in 1953 in de VS opgericht door Saul B. Marantz. Marantz ‘gepatenteerde Hyper Dynamic Amplifier, of HDAM-modules, worden gebruikt om het helderste geluid te produceren, audio- en hifi-producten, met een extreem brede bandbreedte en gedetailleerde productie.

Marantz SR8012-model

Marantz SR8012 zilveren lak

De SR8012 thuisbioscoopversterker heeft 11 trappen, elk in staat om 205 watt uitgangsvermogen uit te voeren bij het aansturen van één kanaal en 175 watt bij het aansturen van twee kanalen.

afstandsbediening sr8012

Aan de voorkant van het apparaat bevindt zich een rond, klein display en twee grote draaiknoppen, een voor volumeregeling en de andere voor invoerselectie. Verborgen achter een scharnierend deksel onder het display verbergt een veel groter display waar andere bedieningselementen en aansluitingen zich bevinden.

sr8012-interieur

Binnen in de behuizing zorgen een grote ringkerntransformator en twee koellichamen, eveneens van aanzienlijke afmetingen, voor stabiele prestaties. Met behulp van een Hyper Dynamic Amplifier of HDAM-circuits zijn gedetailleerd geluid en uitgebreide bandbreedte ook gegarandeerd met deze versterker. De versterker is vervaardigd met behulp van hoogwaardige componenten die een koperen basisplaat hebben gekregen. Teflon-tape wordt in het circuit gebruikt voor een betere demping.

Het uiterlijk van de SR8012 versterker is nagenoeg identiek aan het ontwerp van zijn voorganger, de SR7012. Wat het onderscheidt van het vorige model, is dat deze versterker de AM / FM-tuner mist die nodig is voor analoge radio, maar wel een paar RCA-connectoren heeft.

Menukaart Marantz

Met een netwerkinternetverbinding en de ingebouwde Tuneln internetradio luister je naar de radio.

Aan de achterkant bevinden zich 8 HDMI-ingangen, 3 HDMI-uitgangen, die allemaal UHD-compatibel en HDCP 2.2-compatibel zijn, zodat u een aantal 4K-bronapparaten kunt aansluiten. De HDMI-uitgang heeft ARC-ondersteuning, maar na een upgrade kunnen we hem zelfs eARC-compatibel maken. De Marantz-versterker heeft ook 7 extra stereo-ingangen en één phono (MM) -ingang, evenals 7.1 meerkanaals ingangen.

SR8012 achterpaneel

Het is ook uitgerust met 4 composiet, 3 component analoge video-ingangen, evenals een RS232C-poort en een LAN-aansluiting. Dit maakt het gemakkelijk om de versterker in uw thuistheatersysteem te integreren, aangezien hij compatibel is met Creston Connected. U kunt verbinding maken met het netwerk met een LAN-kabel of wifi.

Overige specificaties

De frequentieoverdracht ligt tussen 10 Hz en 100 kHz met een signaal-ruisverhouding van 102 decibel voor de analoge ingang en 74 decibel voor de phono-ingang. Het apparaat heeft ook een hoofdtelefoonuitgang, infraroodingang en 2 12 volt Trigger-connectoren die 17,4 kg wegen en 440 x 460 x 185 mm meten.

De beeldresolutie van de SR8012 is UHD-compatibel, kan 4K / 60hz videosignalen en 4: 4: 4 kleuren en bemonstering ontvangen, upgraden naar analoge en digitale materialen met een lagere resolutie en ondersteunt HDR- en BT 2020-standaarden. 32-bit AKM DAC-chips zorgen voor een optimale geluidsverwerking. Het kan ook high-definition muziek ontvangen, zoals 2,8 en 5,6 megahertz DSD en 192 kHz / 24 bit FLAC-, WAV-, ALAC-bestanden via USB-verbinding en netwerkverbinding.

De versterker ondersteunt ook Dolby Vision, HLG, d.w.z. Hybrid Log Gamma, Dolby Atmos, DTS: X en Auro 3D-formaten. Dankzij het Auro 3D-formaat kan een apart 10-kanaals systeem worden opgezet zonder externe versterker en bieden de vele functies talloze variaties voor het configureren van de thuisbioscoop.

Natuurlijk zijn er ook streamingdiensten beschikbaar: Spotify Connect, Amazon Music, Sound Cloud, Tidal, Napster, Deezer. We kunnen ook applicaties downloaden, films kijken, naar muziek luisteren vanaf mobiele en slimme apparaten met AirPlay2 en Bluetooth-verbinding, waarvoor natuurlijk een iOS- of Android-systeem vereist is.

Sistema HEOS voor meerdere kamers

Door het HEOS multiroom-systeem kan de versterker naast de hoofdzone nog twee extra kamers bedienen. In feite worden de analoge uitgangssignalen door de versterker naar de andere twee zones geleid, waardoor deze een centraal onderdeel van het systeem wordt. De HEOS-applicatie is eenvoudig en snel te downloaden.

Zoals gebruikelijk bij eerdere modellen Marantz-versterkers, heeft de SR8012 ook een Audyssey Multieq XT32-kamerkalibratieprogramma dat samen met de meegeleverde microfoon meet en de nodige instellingen maakt, en de twee subwoofers kunnen afzonderlijk worden gemeten en aangepast.

Audyssey microfoon

DSP-functies zoals Audyssey Dynamic Volume en Audyssey Dynamic EQ zijn erg handig. Het Audyssey EQ-programma was veel beter en nauwkeuriger dan in onze vorige ervaring, de kalibraties waren foutloos en perfect tijdens de instellingen, de crossover-instellingen moesten wat meer verfijnd worden, maar dit was alleen voor het perfectere eindresultaat.

Marantz-Audyssey_MultEQ_Editor_Application

De versterker, ook wel “2ch Playback” genoemd, heeft ook een handmatige instelmogelijkheid, waardoor je een aparte luidsprekerinstelling, tweekanaals direct of stereomodus kunt selecteren. IMAX Enhanced-ondersteuning is ook bijgewerkt. Externe antennes zijn inbegrepen met wifi en bluetooth. De spraakbediening van Amazon Alexa, Google Assistant en Siri is ook beschikbaar via de versterker, en de MultiEQ Editor regelt de kamercorrectie en stelt de maximale filterfrequentie in. Nieuwe kalibratiefuncties zijn ook te vinden in apparaten zoals Sub Level Control, die het subwooferniveau regelt, Dialogue Level Adjust, middenkanaalaanpassing en Bass Sync.

Het testen

We hebben de versterker getest in een middelgrote woonkamer, waar we de Marantz-versterker hebben aangesloten op een paar Dali Epicon 8-luidsprekers en een SVS-subwoofer.

Er is nog ruimte voor verbetering in de akoestiek van de woonkamer, tot nu toe hebben slechts enkele muren geluidsabsorberende akoestische panelen, maar dit is niet voldoende voor een perfect geluid. is.

We begonnen de repetitie eerst met een filmpje. We gingen zitten voor de vintage mystieke thriller Solace uit 2015, met onder meer Anthony Hopkins en Colin Farrell in de hoofdrol. De sfeer van het spannende en mysterieuze verhaal werd alleen maar versterkt door de versterker. Dankzij de combinatie van uitstekende speakers en een versterker hoorden we helder, krachtig en gedetailleerd geluid. Het meest kenmerkende van de versterker was verfijning en neutraliteit, het produceerde een realistisch, realistisch podiumbeeld, de dynamiek was duidelijk, de dialogen werden goed begrepen en het zorgde voor een ruimtelijk en luchtig geluid.

We wilden het ook vanuit een muzikaal standpunt bekijken voor het optreden van versterkers. We luisterden naar het nummer We’re Good van Dua Lipa. Het stereogeluid was uitstekend, hoewel het de productie van een vergelijkbare categorie stereoversterkers niet kon overtreffen. We ondervonden sterke hoge en middenbereiken en de helderheid en vervormingsvrije geluiden bleven zelfs bij hoge volumes behouden. De versterker was in staat om dynamisch te klinken, zelfs op lagere signaalniveaus, en we ervoeren duidelijke, intense diepten en ruimtelijkheid terwijl we ook naar muziek luisterden.

Vonnis
SR8012-zwarte kleur

De SR8012 home cinema-versterker behoort tot de premiumcategorie versterkers. Zelfs eerdere modellen hebben zeer overtuigende prestaties geleverd, maar dankzij de 11 vermogensniveaus is dit model echt in staat om een ​​11-kanaals systeem te creëren dat alle moderne ruimtelijke formaten ondersteunt. Het heeft een uitstekend geluid en we hebben een breed scala aan flexibele instellingen. De MultiEQ-applicatie is verbeterd, waardoor de benodigde instellingen heel precies zijn gemaakt. De overvloed aan aansluitingen aan de achterkant is geen enkel probleem, dankzij de logische en redelijke, luchtige lay-out voor gemakkelijke toegang. De installatie-instellingen zijn buitengewoon goed, hoewel er duidelijkere berichten en instructies nodig zouden zijn bij het meten van de luidsprekers en het maken van kamercorrecties. Het integreren in een thuisbioscoop of audiosysteem ging heel snel en eenvoudig. De kalibratie-instellingen kunnen worden opgeslagen, wat ook de moeite waard is.

De robuuste behuizing, de hoogwaardige constructie, de snelle en flexibele interface en het uitstekende stereo- en surroundgeluid waren absoluut overtuigend.

Daarvoor hebben we enkele kleine kritische kanttekeningen. De afstandsbediening is overvol en goedkoper. De 11-kanaals versterker van klasse AB wordt erg heet tijdens het gebruik.

Wat is een multiroom-geluidssysteem?

De multiroom, dat wil zeggen een multiroom-geluidssysteem, bestaat uit verschillende afzonderlijke eenheden, die meestal afzonderlijk kunnen worden afgespeeld, maar een ervan bestuurt de anderen, zodat we dezelfde muziek in verschillende kamers van het appartement kunnen bereiken zonder te hoeven bewegen luidsprekers of andere luidsprekerapparaten van de ene kamer naar de andere. Meerkamersystemen worden doorgaans draadloos bestuurd, zelfs vanaf slimme apparaten.

Een multiroom-audiosysteem kan luidsprekers, subwoofers, versterkers en draadloze oplossingen bevatten, waardoor het gemakkelijk en kosteneffectief is om het systeem zonder kabels te installeren en te ontwerpen. De meeste multiroom-systemen kunnen later verder worden uitgebreid, dwz ze zijn modulair en uiterst flexibel. Het HEOS multiroom-systeem is een van de basisfuncties van een versterker gemaakt met moderne technologie.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts