De mate van geluidsoverlast is tegenwoordig kritiek en er is vrijwel geen huishouden dat er geen last van heeft. Als er toevallig zelfs geen enkele koelkast of elektronisch apparaat op alle decibels werkt, sijpelt het lawaai van buitenaf gegarandeerd binnen, zelfs met een goede isolatie.

Maar wat heeft dit alles te maken met de wereld van materialen en textiel?

Ogenschijnlijk is er geen verband tussen deze twee gebieden, maar dat is slechts schijn. Het is geen toeval dat in theaters en concertzalen, die industriële faciliteiten zijn, professionals grote nadruk leggen op het gebruik van optimaal textiel om een ideale akoestiek te bevorderen. Waarom zou geluidsabsorptie niet precies dezelfde rol spelen in elk huishouden? Het is een doel dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan rustgevende slaap en ontspanning. Kortom, het kan bijdragen tot een hogere levenskwaliteit.

2015- woninginrichting -trend-0-copy-300x200

Wat is er mis met lawaaierige ruimtes?

Wat? Eigenlijk alles. In een rumoerige, bonkende ruimte is concentratie bijzonder moeilijk. Bovendien is voortijdige vermoeidheid onvermijdelijk. Veel persoonlijke ruimtes hebben deze kenmerken, ook al waren maar weinig mensen zich er tot nu toe van bewust. Een slechte akoestiek is een feit dat niet mag worden geaccepteerd, want hoewel je de ruimte natuurlijk niet binnenstebuiten kunt keren, kunnen de parels van de textielindustrie veel helpen om een beter geluid te creëren. Oppervlakken die de akoestiek verbeteren kunnen niet uitsluitend akoestische panelen zijn. Ook meubels, tapijten, gordijnen, banken, fauteuils kunnen een aanzienlijk verschil maken voor de akoestiek van een kamer. Maar besteed ook aandacht aan de hoeken van de kamer. In hoeken kunt u verschillende soorten basvangers plaatsen of hoekelementen bekleed met textiel van verschillende materialen.

Waarom is dit zo interessant?

Omdat hoeken vanuit akoestisch oogpunt meestal het meest problematisch zijn.

Nu terug naar textiel, want ook deze oppervlakken kunnen hun functie vervullen door de juiste bekleding. In het algemeen zorgt textiel voor wat bekend staat als poreuze geluidsabsorptie, maar ook voor hoogfrequente geluidsabsorptie. Uiteraard is de interne structuur van de materialen van grote invloed op de doeltreffendheid van de geluidsabsorptie. Een uitstekend voorbeeld hiervan is vlas. De structuur van vlas, namelijk de vezels, dwingt de geluidsgolven voortdurend van richting te veranderen. Dit is een goede zaak omdat het relatief lang duurt voordat de vezels uiteindelijk door het materiaal heen zijn. Elke verandering van richting leidt tot energieverlies. Voeg daarbij de bonus van de aanwezigheid van de wand, die de geluidsgolven kan terugkaatsen naar de vezels, en het proces is dubbel succesvol. Dit is trouwens het principe van passieve geluidsabsorptie in zeer eenvoudige bewoordingen.

Wat maakt een materiaal tot een goed akoestisch materiaal?

Om wat dieper in te gaan op wat een textiel ideaal maakt voor geluidsabsorptie, volgt hier een definitie die voor de leek vrij gemakkelijk te begrijpen is. De akoestische porositeit van een textiel is beter naarmate het aantal holten in het materiaal groter is, naarmate het dichter en dikker is, en naarmate het totale volume van het materiaal groter is. Het is geen wonder dat velen de voorkeur geven aan bijvoorbeeld polyurethaanschuim of akoestische steenwol, waarvan de bovengenoemde panelen worden gemaakt. Ook textielvezels of wolvilt worden vaak gebruikt.

Artistiek wandpaneel
Kunnen de akoestische eigenschappen achteraf worden gevormd?

Ja. Dat is het goede nieuws! In feite hebben de meeste gebouwde ruimtes niet veel om over op te scheppen op dit gebied. Het aanbrengen van een enkel gordijn in de meeste gevallen, of een groter oppervlak voor fauteuils en banken, of misschien een hersenmat voor de wanden, kan enorm helpen om de geluidsoverlast te verminderen en de akoestiek in evenwicht te brengen. Ook het gebruik van akoestische panelen, zoals hierboven vermeld, is een uitstekend en doeltreffend idee.

Met andere woorden, met een minimale investering in tijd en geld kan maximaal succes worden geboekt. En niet alleen in huis. Ook de werkomgeving is van groot belang om optimale eigenschappen te belichamen. Anders kan concentratie moeilijk worden, kan de aandacht worden belemmerd en kan de productiviteit afnemen, wat op zijn zachtst gezegd niet erg positief is. Vooral omdat dit alles gemakkelijk kan worden voorkomen, waardoor de productiviteit op het werk naar een hoger niveau kan worden getild. Het is gemakkelijk in te zien dat dit eigenlijk een slimme investering is die de inkomsten van bedrijven en de tevredenheid van werknemers kan verbeteren.

De kers op de taart is dat het gebruik van textiel niet alleen een goede strategie is. Wie kan immers de schoonheid en veelzijdigheid van deze materialen ontkennen, zowel qua kleur als qua patroon? Waarschijnlijk niemand! Zo kunnen de betrokken woonruimtes worden verrijkt met visuele elementen die op het eerste gezicht misschien decoratief lijken, maar in feite een veel serieuzere functie vervullen: ze dragen bij tot een meer ontspannen leefomgeving. Dit is een waarde die voor iedereen belangrijk zou moeten zijn!

Similar Posts