Oppo UDP-203 UHD Blu-ray Player recensie

Oppo-UDP-203 Blu-ray-speler

Oppo is een Chinese fabrikant van elektronica, mobiele telefoons en Blu-ray-spelers, een toonaangevende fabrikant van smartphones. Het staat op de 5e plaats van de fabrikanten van mobiele telefoons. Deze keer hebben we een van de populairste Blu-ray-spelers van het merk uitgeprobeerd.

Ontwerp

Het exterieur design van de Oppo-speler belooft een zeer hoge kwaliteit, de behuizing is gemaakt van massief metaal, wat trillingen zeer effectief dempt en de elektronica beschermt. Het frontpaneel is gemaakt van geborsteld aluminium, met een strakke, prettige en modern ogende speler. Het klassiek ogende toestel heeft een 43 cm brede, zwarte, vierkante behuizing met zilverkleurige, schijfvormige poten.

Oppo bedieningsknoppen

Het voorpaneel is minimalistisch met alleen een UHD-bijschrift erop. De ronde bedieningsknoppen zijn in een kruisvorm gerangschikt. Het toestel neemt met zijn afmeting van 43x31x7,9 cm en gewicht van 4,3 kg niet al te veel ruimte in. In het voorpaneel zit een stukje USB 2.0-aansluiting.

Aan de achterkant zitten 2 usb 3.0 aansluitingen waar ook een externe harde schijf in past, zodat je audio- en mediabestanden vanaf een extern opslagapparaat kunt afspelen. We kunnen verbinding maken met het lokale netwerk met een Gigabit LAN-aansluiting. Een wifi-verbinding is ook mogelijk, waarvan we vonden dat deze redelijk stabiel was bij aansluiting op een router. Naast de stereosignalen kunnen alle 7.1 kanaals signalen worden ontvangen via de 2 RCA-aansluitingen. De speler heeft 2 HDMI-uitgangen en 1 HDMI-ingang. De hoofdoutput is 2.0, waardoor het UHD-compatibel is, de andere 1.4 is audio-output. Hierdoor kun je een ultra HD beeldscherm aansluiten op de hoofduitgang en een versterker op de audio uitgang. Deze oplossing is ook voordelig omdat het audio en video soepel laat reizen over kortere signaalpaden, gescheiden van elkaar.

Terugkeer van de UDP-203

De RS-232C-poort is verantwoordelijk voor de systeemintegratie, communicatie met andere apparaten kan worden gerealiseerd dankzij de triggeringang en -uitgang en de infraroodontvanger. De eerste keer dat u het installeert, wilt u wellicht de nieuwste software downloaden. Het menu is duidelijk, heel gemakkelijk te navigeren. Teal graphics, wallpapers-functies. We hebben verschillende instelmogelijkheden, zoals helderheid, contrast, afstelling … etc. Je kunt niet alleen films kijken of naar muziek luisteren, je kunt ook foto’s bekijken met de speler.

Veel functies, geavanceerde technologie

De 4K UHD kan ook Blu-ray-schijven afspelen, schijven die voldoen aan de nieuwste en oudere normen. (Cd, dvd, Blu-ray. Dvd-audio, sacd, Kodak Picture-cd, video-cd). Inhoud die op een NAS of pc wordt gedeeld, is ook beschikbaar via een netwerk. De 8-kanaals, 32-bits AKM AK4458 VN DAC is verantwoordelijk voor audiodecodering, waardoor deze 192 kHz / 32-bits bestanden kan afspelen, en werkt goed met DSP-formaten die zijn gesampled op 5,56 MHz. Het ondersteunt Dolby Atmos- en DTS: X-formaten bij het afspelen van Blu-ray-films voor surround sound.

Oppo-processor binnen

Het is ook uitstekend in videoverwerking. Dankzij de quad-core Mediatek OP8591 SoC-chip kan de speler native 4K-video’s aan en zelfs het verwerken van materiaal met een lagere resolutie is geen probleem. Dankzij de geavanceerde signaalverwerking zorgen ruisfiltering en beeldverbetering voor een uitstekende afspeelkwaliteit. Bovendien kan de UPD-203 HDR-inhoud converteren naar SDR-indeling, wat gunstig is voor tv’s of projectoren die geen HDR-compatibiliteit hebben. De meest voorkomende updates zijn ook beschikbaar: 4K / 60p, 4K / 30p, 4K / 24p. Het ondersteunt ook HEVC H264 VP9 4K- en HI10P-formaten. Het kan ook omgaan met 10-bits HD en 12-bits Dolby Vision voor sampling van 4: 4: 4 ongecomprimeerde, 4: 2: 2 en 4: 2: 0 gecomprimeerde kleuren.

Oppo afstandsbediening

De afstandsbediening heeft ook een zware plastic achtergrondverlichting, die dankzij de bewegingsdetectiefunctie wordt geactiveerd zodra je de afstandsbediening ontvangt. Extreem gevoelig, misschien overdreven gevoelig. U kunt uw apparaat ook bedienen met een op Android of iOS gebaseerd mobiel apparaat, waarvoor een gratis downloadbare app nodig is.

Test

Tijdens het testen van de Oppo-speler hebben we het apparaat getest in een woonkamer van gemiddelde grootte van ongeveer 9 vierkante meter. Geassocieerd met Yamaha HS8 actieve studiomonitors, probeerden we het eerst tijdens het kijken naar een film. De actiethriller-dvd uit 2011, Unknown, met in de hoofdrol Liam Neeson, is uitgebracht. We hebben mooie plaatjes gevonden, een goede resolutie en de juiste kleuren. We kunnen geen problemen met beeldkwaliteit of geluid melden. Vervolgens keken we naar de biografische film Papillon uit 2017, die gaat over het leven van Henry Charriere. We waren ook dit keer tevreden over de prestatie van de speler. In termen van zowel kleur als beeldresolutie, stabiliteit, hebben we gedetailleerde en nauwkeurige afbeeldingen verkregen. Ook het ruimtelijk effect was uitstekend.

Ook op het gebied van muziek hebben we de Oppo-speler geprobeerd. We luisterden naar Lennons hit Chellamokers & Illenium met Stella Takeaway. Het geluid was oké en leverde duidelijke, gedetailleerde en dynamische prestaties op. Wat ik niet zo leuk vond aan het testen van de speler, was dat hoewel er inhoud beschikbaar was die via het lokale netwerk werd gedeeld, we helaas geen toegang hadden tot online online services zoals YouTube, Netflix en Spotify. Gelukkig is dit ook niet echt een serieus probleem, want dankzij de HDMI-ingang aan de achterkant is dit probleem ook op te lossen door een apparaat aan te sluiten dat geschikt is voor streaming-toegang. (Volgens de fabrikant is de beeldresolutie van online streaming media-inhoud lang niet zo goed als die van dvd’s, dus hij vond deze functie niet nodig.)

Al met al

Dankzij het extreem hoogwaardige ontwerp en uiterlijk van de Oppo-speler, het brede scala aan functies en de kwaliteit van de afbeeldingen, viel het ons absoluut aan. De dvd-lade is extreem stabiel, geen rammelaars, het lijkt erop dat aan elk detail is gelet door de ontwerpers. We raden absoluut de Oppo Blu-ray-speler aan. We hadden gewoon geen toegang tot online streamingdiensten, en het is een beetje verwarrend dat de afstandsbediening gevoeliger is dan nodig is.

Zoals bij alle hifi- en audioapparatuur, is akoestische behandeling natuurlijk erg belangrijk voor het geluid en de prestaties van de apparaten. In galmende kamers zullen films en muziek niet klinken zoals we zouden verwachten en willen, dus het wordt aanbevolen om muren, plafonds en ramen akoestisch te behandelen met geluidsabsorberende en diffusorpanelen, als we echt perfecte resultaten willen bereiken.

Geschreven door Róbert Polgár