Optoma UHZ65LV draagbare DLP laserprojector review

Proiettore Optoma-UHZ65LV-Bianco

Hoewel ze nu de voorkeur geven aan grote televisies met fantastische beeldkwaliteit voor thuistheatersystemen, geloven velen dat de echte bioscoopervaring alleen kan worden bereikt met een projectiescherm en een projector. Deze keer hebben we de Optoma-projector getest in een bioscoopruimte van 20 vierkante meter waar de projector was gekoppeld aan een Denon AVR-S650H-thuisbioscoopversterker en een paar Focal Sopra No2-luidsprekers.

Belangrijkste kenmerken van Optoma:

 • Draagbare DLP-projector met UHD-resolutie en een helderheid van 5000 lumen.
 • Het type lichtbron is laser.
 • De contrastverhouding is 2.000.000: 1,
 • het geluidsniveau is 31 stuks,
 • maximaal stroomverbruik 368 watt,
 • het gewicht is 9,8 kg.
 • Hij heeft 2 speakers, het vermogen als speaker is 4 Watt
 • HDR- en HLG-compatibel
 • 1,6x zoom

Laten we dat eens van dichterbij bekijken!

De UHZ65 is een middelgrote zwart of wit thuisbioscoopprojector. De lens is omgeven door een zilveren ring. Het externe ontwerp van het apparaat kan niet als bijzonder of uitstekend worden bestempeld, waarbij de ontwerpers het principe “extern niet alles” in gedachten moeten hebben gehouden. De luchtafzuiging bevindt zich in de linkerhoek van het voorpaneel van de projector. De voorpoten zijn verstelbaar, de lens is iets verzonken en handmatig scherpstellen is ook mogelijk door aan de lensrand te draaien. Aan de rechterkant van het voorpaneel voor de afstandsbediening bevindt zich een IR-sensor. De andere lensbedieningen zijn boven op de projector verborgen achter een afdekking, vergelijkbaar met het bedieningspaneel.

UHZ65LV achterpaneel

Aan de achterkant van de projector bevinden zich alle z-ingangen en 2 achterluidsprekers van 4 watt. Het heeft HDMI 1-, HDMI1.4- en HDMI 2-ingangen. (De laatste ondersteunt HDMI 2.0 en de bijbehorende HDCP 2.2-projectie die nodig is om 4K Blu-Ray UHD-films af te spelen.) Het apparaat is uitgerust met een standaard VGA-connector voor analoge computeruitvoer. 1 ingang en 1 uitgang stereo audio-aansluiting, een paar USB-voedingen, een digitale audio-aansluiting en 1 12 V-trigger zijn ook te vinden op de achterkant van de projector, evenals USB-service en 1 optische audiopoorten. De focus kan worden aangepast met behulp van de buitenste ring aan de voorkant van de lens.

Optoma-Projektor-Dach

Zoom- en lensverschuivingsinstellingen zijn beschikbaar via het deksel aan de bovenkant van de projector. Het aantal knoppen werd geminimaliseerd, wat een goed idee was, aangezien we toch praktisch alles met de afstandsbediening bedienen. De stroom- en ingangsbronknoppen bevinden zich aan de achterkant van de rechterkant van de projector. De bedieningselementen bevinden zich aan de bovenkant van de projector om door het menu te navigeren. Het aan / uit-lampje is rood als de projector is uitgeschakeld en blauw als deze is ingeschakeld. De helderwitte achtergrondverlichting van de afstandsbediening is erg handig bij gebruik in een verduisterde filmkamer.

Laten we beginnen!

Conventionele lampen hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 5.000 uur, terwijl lasermodellen 5 tot 6 keer langer kunnen worden gebruikt. De levensduur van de UHZ65 is door de fabrikant gespecificeerd op 20.000 uur. Dit betekent dat het bij regelmatig, dagelijks gebruik tot 5-10 jaar kan worden gebruikt! (De levensduur hangt natuurlijk ook af van hoe het wordt gebruikt.) Ondanks de hogere helderheid verbruikt het minder energie.

UHZ65LV laserprojector in de kamer

Verticale lensverschuiving vereenvoudigt de plaatsing van de projector overal, gemakkelijk in te brengen en snel te installeren. Pure Motion frame-interpolatieverwerking zorgt voor een soepele overgang tussen frames. Hij kan ook bij daglicht of onder een lamp worden gebruikt, ideaal voor het kijken naar sport en films.

De UHD biedt 3 opties voor videocorrectie: verbeterde resolutie, High Dynamic Range (HDR) en Wide Color Gamut (WCG) om de videokwaliteit te verbeteren. WCG zorgt voor rijkere, intensere kleuren. Als de 4K videobron van goede kwaliteit is, zijn de 4K resolutie beelden scherp en helder. Optoma kan detecteren wanneer het inkomende 4K / UHD-signaal HDR heeft en schakelt automatisch over naar de HDR-beeldmodus.

Er zijn verschillende opties voor het aanpassen van de HDR-helderheid in het projectormenu, zoals Brilliant Color en Dynamic Black. De gebruiker kan de geavanceerde instellingen selecteren die het beste passen bij de schermgrootte, versterkers, monitoren, enz. van het scherm. Met een HDR-flatpanelbeeldscherm kunnen hoge lichten het referentiewitniveau weergeven met maximaal 10 keer de helderheid, terwijl met een projector hooglichten meestal slechts 2-3 keer de helderheid van het referentiewitniveau weergeven. De visuele impact van HDR is dus niet zo verbluffend voor een projector. Het heeft een beperkte native contrastverhouding en een matig diepe zwarte kleur, maar dynamisch contrast (dynamisch laserdimmen) kan worden gebruikt om meer dynamische beelden te verkrijgen.

De UHZ65LV heeft een 709-kleurruimte, dus het is eigenlijk een Rec.709-projector. Dit is belangrijk om te weten, want hoe breder het kleurengamma, hoe intenser de kleuren kunnen zijn. De projector kan signalen ontvangen die WCG ondersteunen, maar de kleuren zijn beperkter.

Optoma-zwart

De laserlichtbron heeft een levensduur van 5 jaar of 20.000 uur en de onderhoudsvereisten zijn buitengewoon bescheiden. Dergelijke lichtmotorprojectoren gebruiken over het algemeen blauwe lasers die de gele fosfor verlichten, en dus produceert een mengsel van geel en blauw licht wit licht. Single-chip DLP-projectoren gebruiken een kleurenwiel, terwijl de UHZ65 een rood, groen, blauw en geel kleurenwiel heeft. De functie Creative Frame Interpolation (CFI) – Pure Motion is vooral handig voor sportuitzendingen, hoewel we wel een beetje een live digitaal video-effect hebben ervaren tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd.

Beeldverbeteringsmodi:

 • Ultra Detail: handig voor het verbeteren van scherpte en details.
 • Black Levels – Dynamic Black: Een laserdimtechniek die wordt gebruikt om donkere niveaus in donkere scènes te verminderen.

Dynamic Black biedt 3 niveaus en er is ook een instelling die deze functie uitschakelt en waarmee u een vaste waarde voor de algehele helderheid kunt selecteren. (Dat wil zeggen, om de laser op vol vermogen of in laag vermogen te laten werken.) De laserlichtopbrengst kan snel worden aangepast.

 • Pure Color en Pure Contrast, Brilliant Color-modi zorgen voor extra dynamiek voor HDR-inhoud.

De UHZ65 ondersteunt aansturing via Ethernet, maar de aansturing werkt ook via een traditionele RS232 verbinding. Compatibel met Creston, Extron, AMX-besturingssystemen en computerbeheer met behulp van PJLink-software. Het kan ook worden bediend via een webbrowserinterface.

Lens vervangen

De Optoma-projector gebruikt een verticale lensverschuiving van 15%. Op een thuistheaterscherm betekent dit een bereik van 8 “-12”. (Dit is beperkter dan op 3LCD of LCOS gebaseerde thuisbioscoopprojectoren.)

Lichten

De helderste manier om UHZ65 te bereiken is Bright. We hebben de James Bond-film uit 2006, Casino Royale, in Blu-Ray-kwaliteit vertoond. In de Bright-modus was de tint van het beeld een beetje geel, maar verder werd de projectie gekenmerkt door prachtige kleuren en precieze dynamiek. De bioscoopmodus gaf een blauwachtige / paarse tint tussen het donkere en gemiddelde kleurbereik, en veranderde vervolgens weer in geel in de lichtere delen. De gamemodus bood een iets betere kleurbalans met wat roodachtige accenten. Op basis van de standaard helderheids- en contrastinstellingen is het contrast te hoog en de helderheid te laag, dus het is aan te raden om de kleurbalans en grijsschaal te kalibreren.

Het wordt aanbevolen om te beginnen met de gebruikersmodus, de helderheid is ingesteld op + 5, het contrast op -12. U kunt ook een Blu-Ray-schijf voor kalibratie (zoals Digital Video Essentials) ophalen en de kalibratie uitvoeren.

HD + UHD-beeldkwaliteit

Het kalibreren van de projector was helemaal niet eenvoudig. We waren er al geruime tijd door gefascineerd. Er waren te veel variaties in de balans tussen grijs en kleur, en ook de verzadigingsniveaus waren moeilijk te controleren. HD-kwaliteit zou worden omschreven als “geschikt”. Met de standaard fabrieksinstellingen biedt geen van de beeldmodi echt een goede kleurnauwkeurigheid. Ondanks de kalibratie konden we geen volledig ideaal resultaat bereiken voor zowel HD- als UHD-inhoud. Scherpte / resolutie verdient een uitstekende beoordeling, maar qua kleurnauwkeurigheid is de beeldkwaliteit “redelijk goed”. Er is geen dynamische iris om het zwartniveau te verminderen, maar heeft een Dynamic Black-functie. Dankzij deze modus zijn er goede zwarttinten, maar we waren niet echt blij met de oorspronkelijke zwarte kleur. (Goedkopere Epson-projectoren zijn in dit opzicht beter gebleken.)

Tijdens bedrijf werden geluidsniveaus van 33 decibel gemeten. Natuurlijk kan elk thuistheatersysteem alleen ideaal klinken als de wanden en het plafond zijn behandeld met akoestische panelen!

samengevat

De Optoma-projector presteerde goed in grotere ruimtes, zelfs bij daglicht of lamplicht. Voor HD-videocontent hebben we een zeer scherp beeld en mooie kleuren ervaren. In 4K zijn kleur- en huidtinten goed, maar de algehele balans van het beeld (vooral op het gebied van HDR) moet worden verbeterd. Helaas ondersteunt de projector geen Blu-Ray 3D-signalen. Geschikt voor installaties met meerdere projectoren. We waren niet altijd tevreden over de kleurnauwkeurigheid. Voor HDR-inhoud moeten kleurnauwkeurigheid en dynamiek worden verbeterd. Een breder scala aan kleuren zou ook van pas komen. Het wordt ook aanbevolen voor educatieve en zakelijke projectie vanwege de lange levensduur en lage onderhoudsvereisten, evenals een stabieler beeld. Het heeft een vrij hoge prijs, en als we rondkeken tussen zijn concurrenten, vonden we enkele projectoren met een betere prijs-kwaliteitverhouding. Van de laser 4K DLP-projectormodellen biedt de Acer VL7860 meer waar voor zijn geld. In de categorie lampprojectoren willen we de Sony VPL-VW285 ES, 4K native projector, benadrukken, die ook vergroting en focusfuncties heeft, een lager native zwartniveau, een hogere contrastverhouding en een betere kleurnauwkeurigheid. De JVC DLA RS540-projector, die een 1080p-chip heeft voor 4K-inhoud, pixel-shift, volledig lensgeheugen en HDR en WCG ondersteunt, is verkrijgbaar tegen een lagere prijs dan de Optoma UHZ65.

Als we zouden scoren, zouden we 4 van de maximaal 5 punten scoren

Similar Posts