We hebben de Panasonic PT-FRZ60 laserprojector getest!

Panasonic werd in 1918 in Japan opgericht, hoewel de naam van het elektronicabedrijf vanaf het begin anders was. In 1955 werd het merk Panasonic uitgevonden. Ze vervaardigen een breed scala aan producten, dit keer hebben we een projector onderzocht.

De PT-FRZ60-projector heeft veel technologische subtiliteiten, meer dan 6000 lumen aan helderheid, een brede zoomlens en vereist geen onderhoud.

Belangrijkste kenmerken

Panasonic PT-FRZ60 zwarte projector

De PT-FRZ60 geeft heldere en scherpe beelden van 1920×1200 in een beeldverhouding van 16:10 dankzij digitale (DLP) beeldtechnologie. De laserprojector hoeft nooit te worden vervangen. Het licht van de blauwe lasers gaat door een fosforwiel en een kleurscheidingswiel en creëert stralen van geel, blauw, groen en rood licht die worden gereflecteerd door de beeldchip, die ze doorlaat naar de uitgangslens. Het circuit van Panasonic maakt gebruik van de lasertechnologie van de projector, zodat het circuit blijft werken als er iets misgaat en een hoge helderheid behoudt.

Al met al is de PT-FRZ60 indrukwekkend op basis van zijn specificaties: 6000 lumen helderheid, met een nominale contrastverhouding van 20.000: 1. De PT-FRZ60 is verkrijgbaar in een witte of zwarte behuizing en heeft een laserlevensduur van 20.000 uur. Dit betekent meer dan 10 jaar gebruik, 8 uur per dag, 200 dagen per jaar.

De PT-FRZ60 behoort tot de hogere categorie van zuinige projectoren met een ingebouwde lens. Het is erg voordelig om geen dure lenzen te hebben, maar ook de optiek, helderheid en beeldvorming zijn van een hoog niveau. Het nadeel van een vaste lens is dat deze niet in elke kamer past.

De lens heeft een zeer brede dubbele zoom, wat een grote flexibiliteit biedt bij de installatie. Hierdoor is de PT-FRZ60 een van de gemakkelijkst te installeren projectoren, met veel speelruimte bij de montage.

Er zijn drie LED’s aan de voorkant die aangeven dat de projector is ingeschakeld of waarschuwen voor het gevaar van oververhitting. Ernaast zit een lichtsensor om de Daylight View-functie van de PT-FRZ60 te gebruiken, die de kleur van het beeld aanpast aan de huidige omstandigheden. Het bedieningspaneel van de projector bevindt zich verder van de luchtuitlaat. Aan / uit-knop en menubedieningstoetsen bevinden zich ook op de projector, de voedingsconnector van de PT-FRZ60 is stabiel, dus de kabel zal na jaren niet losjes werken.

PT-FRZ60-hierboven

De projector kan werken met maximaal 4K-videosignalen met maximaal 60 frames per seconde, die hij ontvangt via HDCP 2.3-compatibele HDMI- en DIGITAL LINK HDBaseT-poorten en displays in native resolutie. Er zijn in totaal twee HDMI-ingangen, twee VGA- en één composietvideo-ingang op de projector. De PT-FRZ60 is een van de weinige projectoren die HDMI-CEC-bediening biedt via de HDMI-poorten. Er zijn ook 3,5 mm en RCA audio-ingangen en 3,5 mm audio-uitgang; de projector heeft geen ingebouwde luidsprekers. Naast de RS-232 seriële poort heeft de projector een Type A USB 5 volt / 2 amp connector.

pt-frz60-achterwand

De twee Ethernet-poorten van het systeem bieden netwerkcontrole- en signaleringsfuncties. De netwerkpoort werkt ook met besturingssystemen zoals Crestron, AMX, Extron, Art-Net en PJ Link. Daarnaast wordt de eigen Multi Monitoring & Control-software van Panasonic ondersteund.

De PT-FRZ60-projector heeft echter geen Wi-Fi-verbinding of zelfs een optioneel USB-accessoire, wat nogal een tekortkoming is. Maar om dit te compenseren, biedt Panasonic het onlangs geïntroduceerde draadloze PressIT-systeem aan. Hierdoor kunnen gebruikers van pc’s en mobiele apparaten afbeeldingen en video’s streamen naar elke projector met een HDMI-ingang en een USB-poort.

frz60 afstandsbediening

De afstandsbediening van de projector is iets dikker dan de afstandsbedieningen van de meeste projectoren, maar uiterst functioneel, de PT-FRZ60 haalde het meeste uit de afstandsbediening. Naast het verhogen, verlagen en dempen van het volume, kunt u de afstandsbediening gebruiken om de invoer, de aspectverhouding en de projectiemodus te wijzigen en een van de acht testpatronen op de projector te selecteren. Hij heeft een bereik van 30 meter, maar helaas mist hij een 3,5 mm infrarood connector of een geschikte afstandsbedieningsconnector op de projector die een langere bedrade verbinding met een audiokabel mogelijk maakt.

De PT-FRZ60 is letterlijk een van de coolste projectoren dankzij het ingenieuze ontwerp van de warmtedissipatiebuis (voert warmte af van de beeldchip). De temperatuur van de PT-FRZ60 loopt nooit te hoog op, zelfs niet na een paar uur gebruik. Het is ook een groot voordeel dat de optiek is afgedicht waardoor de projector geen stoffilter nodig heeft. Onder normale omstandigheden is alleen intermitterend stofzuigen van de aanzuigopeningen vereist.

Een Panasonic PT-FRZ60-projector installeren

De projector weegt behoorlijk wat. Er zijn vier bevestigingspunten voor plafondmontage. Het kan in elke hoek worden aangepast.

Voor degenen die de projector op een plank of tafel willen plaatsen, helpt de verstelbare voorpoot. Om oververhitting van de projector te voorkomen, is er rondom de projector minimaal 50-55 cm vrije ruimte nodig voor koeling. Naast de lens is er een nieuwe handmatige bediening die de lens mechanisch omhoog (64 procent) en omlaag (44 procent) en naar links (27 procent) en rechts (34 procent) kan duwen. Sommigen zullen de gemotoriseerde beeldverschuiving missen, maar dit zou hogere kosten met zich meebrengen. Naast lens-shift kan de projector tot 40 graden verticale en 20 graden horizontale keystone-correctie uitvoeren.

Het menu van de PT-FRZ60 is logisch en gebruiksvriendelijk. De zeven beeldmodi zijn eenvoudig te selecteren, evenals het aanpassen van contrast, kleur, helderheid en tint, dynamisch systeemcontrast, ruisonderdrukking en dagweergave, en de beeldintensiteit blijft constant, zelfs wanneer de lichten aan zijn of sterk zonlicht de kamer verlicht.

Zoomlens PT-FRZ60

Panasonic heeft de PT-FRZ60-projector uitgerust met geavanceerde beeldbediening en een optimalisatiefunctie zoals Rich Color Harmonizer, die de timing van de rotatie van het kleurenwiel optimaliseert, afhankelijk van het beeldveld, zodat levendige, rijke kleuren kunnen worden weergegeven. De Solid Shine-technologie probeert de helderheid van de projector op hetzelfde niveau te houden, aangezien het vermogen van de laserdiodes langzaam afneemt gedurende de lange levensduur van de projector.

Projector test

Tijdens de test startte de Panasonic PT-FRZ60 in 15 seconden en schakelde meteen over op volledige helderheid. Met het menu-item Snelstart kunt u tot 90 minuten lang onmiddellijk opnieuw opstarten nadat de projector in de stand-bymodus is geweest. Wanneer u klaar bent, wordt de PT-FRZ60 in 2,3 seconden uitgeschakeld, waardoor het een uitstekende keuze is voor een kamer die gedurende de dag door verschillende mensen voor verschillende doeleinden wordt gebruikt.

Er zijn zeven beeldvormingsmodi, het systeem kan worden ingesteld op natuurlijke of normale modus, terwijl de DICOM Sim-instelling voor het analyseren van het apparaat is. Een bonus is dat deze modi kunnen worden gewijzigd en opgeslagen. Er is echter geen ondersteuning voor het projecteren van 3D-beelden.

PT-FRZ60-Dynamic-and-Standard-Wege

De dynamische modus was een grote verrassing voor de PT-FRZ60-projector, aangezien het systeem 6.990 ANSI-lumen uitstraalde zoals gemeten. Aan de andere kant, zoals te zien is in de helderste modus van de meeste projectoren, waren de afbeeldingen overwegend tinten blauw en groen.

De PT-FRZ60 presteert goed bij het projecteren van films met de Cinema-modus. De projector heeft geen sRBG-projectiemodus, maar heeft een REC709-instelling die probeert om kleurbalans te bereiken op een hoogwaardig plat beeldscherm. Met 4640 lumen creëerde hij de beste kleurbalans, met een verrassend goede balans tussen huidskleur en natuurlijke scènes. De DICOM Sim-modus van de projector kan worden gebruikt om zwart-witbeelden te projecteren; Het gaf 5.500 lumen uit.

Het energieverbruik van de PT-FRZ60 is beheersbaar en zuinig. Het verbruikte 403,1 watt op vol vermogen en 10,3 watt bij inactiviteit. Een stand-bymodus met een lager stroomverbruik is ook beschikbaar. Als de PT-FRZ60 acht uur per dag, 200 dagen per jaar wordt gebruikt, is het gebruik niet te duur.

In ECO-modus varieerden de prestaties van de projector tussen 5330 lumen in dynamische modus en 3590 lumen in natuurlijke modus. Ongeacht de geselecteerde modus, gebruikte hij ongeveer 320 watt.

Er is ook een stille modus, de projector heeft een vrij laag geluidsniveau, amper 30 dB in deze modus en 35 dB in de normale modus.

We hebben de actiefilm Overdrive uit 2017 vertoond. De projector presteerde erg goed en leverde levendige kleuren en scherpe beelden op. Het zwartniveau was ook voldoende, hoewel het achterblijft bij de beeldkwaliteit van projectoren met traditionele glazen lenzen. De eerder geteste JVC DLA-RS3000 home theater projector kan niet worden overtroffen door een Panasonic projector. De belangrijkste voordelen van laserprojectoren zijn hun lange levensduur en het feit dat ze bijna geen onderhoud vergen, maar de prijs kan hoger zijn dan die van lensprojectoren van echt glas.​Bij projectoren met lenzen van echt glas hebben de lenzen echter een kortere levensduur en zijn ze vrij duur om te vervangen. Het is aan iedereen om te beslissen welke aspecten voor hen belangrijker zijn, perfecte beeldkwaliteit of een lange levensduur en goedkoop onderhoud.

Samenvatting
pt-frz60-Projector-afbeelding

Voor deze projector zijn de ultrabrede dubbele zoomlens, de mechanische verschuiving, het lage onderhoud en de helderheid van ten minste 6000 lumen echt overtuigende mogelijkheden. Het ontbreekt echter aan ingebouwde wifi, wat kan worden gecompenseerd door het draadloze systeem van Panasonic te gebruiken. De helderheid neemt af wanneer u de lens in de langste zoomstand moet gebruiken, maar als u voorzichtig bent om hem te positioneren, kunt u dit probleem ook verhelpen. Al met al is de PT-FRZ60 een ideale ontvangst voor iedereen vanwege zijn beeldkwaliteit, flexibiliteit en lange onderhoudsvrije levensduur. Hij is niet uitgerust met ingebouwde luidsprekers, maar dat is geen groot nadeel, aangezien eigenaars van een thuistheater meestal ook het juiste geluidssysteem niet vergeten. Wanneer u een thuistheatersysteem bouwt, moet de eerste stap zijn om de akoestiek van de kamer te beheren als u een echte bioscoopervaring wilt bereiken. Gebruik voor het verbeteren van de akoestiek diepe geluidsabsorberende membraanpanelen en diffusorelementen. Plaats bass traps in de hoeken en akoestische gordijnen voor de ramen. Zelfs de beste luidsprekers klinken alleen goed met een perfecte akoestiek!

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts