Parasound Model 2125 V2 stereoversterker test

Parasound-producten worden gekenmerkt door een hoogwaardige geluidskwaliteit. Het hoofd van het bedrijf, Richard Schram, richtte Parasound op in 1981 in San Francisco omdat hij de prijs van audioproducten op de markt te duur vond, wat voor velen onbetaalbaar bleek. Hij dacht dat het om apparaten van goede kwaliteit te produceren niet nodig is om grote sommen geld uit te geven en dat audio- en hifi-producten van goede kwaliteit voor meer mensen beschikbaar zouden kunnen komen.

Parasound bedrijfslogo

In het Verre Oosten, Taiwan worden nog steeds producten van Parasound gemaakt, echter kan wel worden gezegd dat dit merk zich kenmerkt door een zeer gunstige prijs en hoge kwaliteit. Een andere belangrijke figuur in het bedrijf is John Curl, geboren in 1942 in San Francisco, Californië. Aanvankelijk was hij betrokken bij het ontwerp van bandrecorders, daarna kwam hij in de jaren zeventig bij Marc Levinson, waar hij voor- en eindversterkers ontwierp. Daarna werd hij zelfstandig consultant en werkte hij voor verschillende elektronicabedrijven. Het houdt zich strikt aan zijn professionele principes en staat niet toe dat de apparaten die het ontwerpt opnieuw worden ontworpen, gewoon om ze eenvoudiger en goedkoper te vervaardigen te maken, of om de hoogwaardige onderdelen die nodig zijn te vervangen door goedkopere en slechtere. Daarom besloot hij in 1983 zijn eigen bedrijf te starten, de Vendetta-voorversterker te creëren, zijn vaardigheden verder te ontwikkelen en in 1989 kwam hij bij Parasound.

Model 2125 V2

Parasound-Model-2125-V2-Stereotransducer

De 2125 V2 is een redelijk zware klasse AB-eindversterker met een stand-byschakelaar, A-B-luidsprekerselectieknop en een tweekanaals display aan de voorkant. Het voorpaneel heeft afgeronde hoeken.

Model-2125-retour

Het is uitgerust met gevoelige trigger-aansluitingen met twee standen en een luidsprekerschakelaar waarmee de twee uitgangen tegelijkertijd kunnen werken. Een fijnafstemmingsfunctie, een oppervlakdoorlaatfilter en een vergulde banaanstekker luidsprekerkabelconnectoren zijn ook bij het apparaat inbegrepen. De kabelconnectorklemmen zijn zwart en rood, wat het aansluiten veel gemakkelijker maakt.

Parason versterker binnenin

Het heeft een ringkerntransformator en grote heatsinks. Het heeft een vermogen van 8 Ohmon 150 Watt per kanaal, 4 Ohmon 225 Watt bij aansluiting op een bridge, hoewel het een vermogen kan hebben tot 400 Watt met minimale vervorming. De frequentieoverdracht ligt tussen 20 Hz en 50 kHz, de signaal-ruisverhouding is 114 dB, de ingangsimpedantie is 33 kOhm en het apparaat weegt 12,3 kg.

Vergulde RCA-ingangen, 24K, vijfwegluidsprekeraansluitingen en een oververhittingsindicator zijn ook opgenomen in de functies van de eindversterker. Quiter en Louder, dwz zachtere en luidere instellingen, zijn ook beschikbaar. Om te voldoen aan de energievereisten van Energy Star en de EU, heeft de NewClassic-versterker slechts 0,5 watt nodig in stand-bymodus. Door de lage warmteproductie kan de versterker op een plank of in een kast worden geplaatst. Circuit van klasse “A” werkt efficiënt en genereert veel minder warmte in vergelijking met circuits van “klasse A”. Het heeft ook een automatische aan- en uitfunctie, dus als de versterker het audiosignaal detecteert, wordt hij ingeschakeld. De knoppen op het touchscreen lichten op in de standby-modus.

Wat is het verschil tussen een voorversterker en een eindversterker?

De voorversterker wordt gebruikt wanneer het inkomende signaal zwak is en daarom detecteert de standaardversterker ruis. Een versterker heeft zijn eigen optimale versterkerbereik, zwakkere signalen moeten voorversterkt worden, vervolgens worden deze signalen door de voorversterker naar de eindversterker gestuurd en worden de signalen van de eindversterker naar de luidspreker uitgevoerd. De eindtrap wordt gebruikt wanneer het hoge volume alleen met vervorming kan worden geproduceerd door een standaardversterker. De eindversterker heeft een eenvoudiger ontwerp, geen equalizer, toonregeling, effecten enz. De belangrijkste functie is om het inkomende signaal aanzienlijk te versterken en naar de luidspreker te sturen. De eindversterker kan op zichzelf worden gebruikt, aangesloten op luidsprekers, maar levert een iets rauwer, natuurlijker geluid, wat een kwestie van smaak is voor wie wel en niet houdt. Het heeft een lager verlies in vergelijking met de “A” -klasse, maar is niet vervormingsvrij.

Geluid

We hebben een muziekconcert-dvd van Metallica gelanceerd, Worldwired Tour Live in Europa, om de Parasound-eindversterker te testen. Luisterend naar de concertopnames van de legendarische band, hadden we een dynamische, volle geluidservaring, een open stereopodiumbeeld kenmerkte het product van de eindtrap. De test vond plaats in een bioscoopzaal, een ruimte van zo’n 25 vierkante meter, waar in de toekomst akoestisch nog werk aan de winkel is. Hoewel er al enkele geluidsabsorberende panelen op de muren zijn geplaatst, zal het absoluut noodzakelijk zijn om diffusorpanelen te bevestigen om de reflecties goed te kunnen opvangen. We hebben het apparaat gekoppeld aan een Primare Pre35-voorversterker en Klipsch R-620F staande luidsprekers. We waren tevreden, de bas klonk mooi en zuiver, intens, en het geluid van de andere bereiken was ook ideaal. Bij de lagere frequenties was echter niet alles dromerig, het ontbrak ons ​​aan spanning en de diepte van het podium klonk soms een beetje verward. Het was niet altijd mogelijk om de instrumenten van de zang te scheiden, dus er was nog ruimte voor verbetering in de detaillering en strakheid van de lage frequenties in het geluid van het instrument.

Conclusie

De Parasound-eindversterker kan een favoriet zijn van audioliefhebbers vanwege zijn extreem betaalbare prijs, kwaliteitsontwerp en aangenaam, ideaal geluid. We kunnen echter niet zeggen dat het geluid van het apparaat onberispelijk is. Het is oké in termen van dynamiek en volheid, openheid van het stereobeeld, maar de diepe beelden konden strakker zijn, en we misten ook details. We zouden 4 en een half van de 5 punten aan de laatste etappe geven als we moesten classificeren.

Geschreven door Róbert Polgár