Pioneer SC-LX901 AV-ontvanger testen

Ondanks de recente overname door Onkyo van de thuisbioscoop- en Blu-ray-speler-divisie van Pioneer, heeft de look en feel van de apparaten de stijl van het gebruikelijke Pioneer-merk behouden.

Ontwerp

Pioneer SC-LX901 AV-ontvanger

De aluminium behuizing is verkrijgbaar in stabiele, robuuste, zwarte en zilveren kleuren, weegt 18,3 kg en meet 435 x 185 x 441 mm. Op het voorpaneel bevinden zich grote, ronde ingangskeuzeschakelaar en volumeknoppen die zijn voorzien van blauwe LED-verlichting. Onder het display bevindt zich een klep met extra bedieningselementen. Wanneer het deksel gesloten is, blijft er een opening omheen, wat niet echt esthetisch is. Het exterieurontwerp wordt gekenmerkt door minimalisme en duidelijkheid, evenals hoge kwaliteit, met het woord Air Studios rechtsonder op de voorkant.

SC-LX901 achterpaneel

Er zijn zeven HDMI-ingangen aan de achterkant van het apparaat, waarvan er vijf HDCPP 2.2-compatibel zijn, en het heeft twee HDMI-uitgangen, waarvan er één ARC-compatibel is en de andere digitale signalen naar een aparte zone kan sturen. Het is ook uitgerust met twee coaxiale en drie optische audio-ingangen, evenals een phono-ingang (MM) voor het afspelen van vinylplaten. Versterker connectoren zijn verguld. Er zijn 11 luidsprekeraansluitingen op het apparaat. De AV-receiver kan zelfs als processor worden gebruikt via de 11.2-kanaals voorversterkeruitgang. We telden in totaal 88 connecties!

SC-LX afstandsbediening

De afstandsbediening heeft een eenvoudige, logische lay-out, waarvan de meeste al de stijlkenmerken van het merk Onkyo dragen, maar helaas geen achtergrondverlichting, wat jammer is voor verduisterde bioscopen.

We kunnen de AV-receiver niet alleen bedienen met de op afstand bediende, gratis te downloaden iControl AV-applicatie, maar ook met een smart device. Airplay 2 en Siri Assistant helpen ons ook met spraakbesturing. Uiteraard beschikt het toestel ook over draadloze verbindingen, zoals: Wifi, Bluetooth, Fire Connect multiroom en Chromecast ingebouwd.

Système Fire-Connect-Multiroom

Fire Connect is een op WLAN gebaseerde draadloze functie. We hebben ook de mogelijkheid om online te streamen, waardoor Deezer, Tidal, Tuneln internetradio beschikbaar zijn. Het 4K HDR-beeld verwerkt ook audioformaten, met surround sound gegarandeerd door Dolby Atmos, DTS: x en DTS: X / DTS Neural X-systemen. Sabre Ultra 32 ES90165 D / A-converters zijn verantwoordelijk voor digitale audioverwerking, dit zijn audiobestanden met een hoge resolutie, omdat ze ook FLAC / FLAC HD 192/24, ALAC, DSD-formaten verwerken.

2D-audioformaten zijn ook beschikbaar dankzij DTS HD Master Audio, Dolby True HD en Dolby Digital Plus. Het OSD-menusysteem is erg transparant. De geluidskwaliteit is te regelen met de afstemfunctie van Air Studios. De SC-LX 901 is ontwikkeld in samenwerking met geluidstechnici van Air Studios in Londen.

Air-Studios-Londres-Lyndhurst-Hall

Air Studios is een van de beste geluidsstudio’s ter wereld, opgericht in 1970 door het legendarische Beatles-lid George Martin. In 1989 verwoestte een orkaan het gebouw, dus moest er een nieuwe locatie voor de studio worden gevonden. In 1992 vond George Martin Lyndhurst Hall, een gebouw in Roemeense stijl in Hampstead, Noord-Londen, oorspronkelijk een kerkschool en kerk. George Martin valt meteen de buitengewone akoestiek op van de zeshoekige kamer, ontworpen en gebouwd voor koorzang. Het gebouw onderging een aantal verbouwingen en moderniseringen voordat het werd verbouwd tot atelier. Hier zijn talloze albums van bekende en legendarische bands en artiesten opgenomen, waaronder Pink Floyd, Queen, Paul McCartney, Genesis, The Police, Black Sabbath, Duran Duran en meer. Air Studios Lyndhurst produceerde ook muziek voor verschillende succesvolle films en tv-producties, zoals: Harry Potter and the Philosopher’s Stone, Actually Love, Darkest Hour, Wonder Woman, Casino Royale, Sherlock, Doctor Who… en meer.

Pioneer MCACC Pro

Pioneer-SC-LX-MCACC-Pro

Het MCACC Pro-kamercorrectiesysteem van Pioneer deed het verrassend goed, de instellingen waren zeer nauwkeurig, we hadden slechts een minimale correctie nodig. Dit is zeker in het voordeel van de Pioneer-versterker, aangezien u moet weten over kamercorrectiesoftware die in feite de meeste alleen de geluidsdruk meten en corrigeren, zodat akoestische fouten als gevolg van reflecties en interferentie worden ervaren als een geluidsdrukprobleem, verder geluid verminderen. Ruimtecorrectieprogramma’s zijn echt effectief als we voor de juiste akoestische behandeling in de ruimte zorgen. In het geval van onbehandelde kamers kunnen deze systemen helaas ook geen wonder doen.

Filmtest

Onze eerste proefpersoon was een muziekfilm, Judy met Renée Zellweger in de hoofdrol, over het leven van de grote Judy Garland. De bioscoop werd gekenmerkt door precisie, detail, verstaanbaarheid en dynamiek. We ervaarden een breed en diep podiumbeeld, de instrumenten waren gescheiden van de zang, er kon lange tijd naar worden geluisterd zonder oorvermoeidheid. We vonden ook dat het stereogeluid van de versterker uitstekend was in de muziekpartijen.

Dit werd gevolgd door de zeer succesvolle Spaanse serie, Netflix, Money Heist. We hadden een nauwkeurig en gedetailleerd geluid, de geluiden omringden ons, we beleefden een realistische en dynamische filmervaring. Soms hoorden we slechts in sommige delen: onsterkte, buitensporige neutraliteit. De bas was intens, wat de opwinding van de actierijke scènes en het gewicht van de dramatische momenten alleen maar verder versterkte. Als kritiek moeten we vermelden dat we wat moeite hadden met het opzetten van de bas, en het geluid leek meer naar de hoge tonen te worden getrokken.

We hebben de receiver getest in een filmkamer van gemiddelde grootte, gecombineerd met Klipsch R-620F vloerstaande luidsprekers. De akoestiek van de ruimte is voldoende, de geluidsabsorberende en diffusorpanelen aan de wanden garandeerden het ideale geluid.

Overzicht

Het was voor Pioneer helemaal geen nadeel dat het werd overgenomen door Onkyo. Ze hebben het gebruikelijke ontwerp behouden, blijven aandacht besteden aan het gebruik van hoogwaardige componenten en bereiken het perfecte geluid. Vergeleken met de Marantz 7012-versterker hebben we tijdens het testen van de SC-LX901 een krachtiger en dynamischer geluid ervaren. Qua muziek leverde het toestel een onberispelijke prestatie. In de films hebben we op sommige plaatsen, in bepaalde geluiden, buitensporige neutraliteit opgemerkt, maar dit wordt niet als een ernstige fout beschouwd. Het aanpassen van de bas was een beetje omslachtig. De ruimtelijkheid was absoluut perfect en leverde een realistisch, gedetailleerd, nauwkeurig en dynamisch product op voor de SC-LX901. De afstandsbediening had achtergrondverlichting kunnen hebben, want dit is best een handige functie in een verduisterde filmkamer. Ontworpen als een moderne innovatie, was het scharnierende deksel naar onze mening niet de beste keuze, omdat de opening rond de deur in gesloten toestand niet erg decoratief is. De behuizing is van premium kwaliteit, robuust en stabiel, en bij de productie lijkt rekening te zijn gehouden met duurzaamheid.

Het kamercorrectiesysteem van Pioneer voert een veel nauwkeurigere correctie uit dan vergelijkbare software van andere merken, waardoor het een aanzienlijk concurrentievoordeel heeft.

Om een ​​apparaat echt een ideaal geluid te geven, is het natuurlijk belangrijk om het te koppelen met luidsprekers van goede kwaliteit, en de akoestische correctie mag ook niet worden verwaarloosd!

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts