Pioneer SX-10AE stereo receiver review

Het merk Pioneer is ons niet onbekend, we hebben al meerdere Pioneer producten getest.
De SX-10AE-stereo heeft een betaalbare prijs met 100 W vermogen per kanaal, AM / FM-tuner, Bluetooth-connectiviteit, phono-voorversterker (MM) hoofdtelefoonuitgang en een robuuste behuizing.

Pioneer SX-10AE Functies

links-10a ingangen

Vermogen: 2 x 100 (6 Ohm), frequentieoverdracht: 10 tot 100.000 Hz, signaal-ruisverhouding: 100 dB, totale harmonische vervorming: 0,08%, luidsprekerimpedantie: 4-8 Ohm.
Het heeft 4 analoge audio-ingangen en 1 uitgang, phono-ingang, hoofdtelefoon en actieve subwooferuitgangen.
Afmetingen: 435 mm x 147 mm x 321 mm, gewicht: 6,7 kg.

Ontwerp

Pioneer SX-10AE ontvanger review

Dit model heeft een stabiele, solide behuizing. De afwerking is van goede kwaliteit in vergelijking met de prijs. Het stijve ontwerp vermijdt resonanties. Ook heeft deze receiver een ingebouwde AM/FM tuner en Bluetooth aansluiting. De vier analoge RCA-ingangen kunnen worden aangesloten op een cd-speler of platenspeler. Het is niet verrassend dat Pioneer voor deze prijs geen DAC heeft. Wel heeft hij een A/B-speakerschakelaar. Kortere signaalpaden zorgen voor een helderder geluid.

sx-10ae-frontplattentasten

De hoofdtelefoonaansluiting van 6,3 mm bevindt zich op het voorpaneel, samen met grote bedieningselementen en een duidelijk, gemakkelijk te lezen tekstdisplay. De afstandsbediening is eenvoudig maar praktisch.
De buitenkant van de receiver heeft een beetje een vintage effect, maar dat is helemaal geen minpunt.

Geluid

We hebben de Pioneer SX-10AE receiver getest in een kleinere ruimte. We hebben de ontvanger gekoppeld aan Dali Rubicon 6 vloerstaande luidsprekers. De zaal was akoestisch nog niet perfect. Omdat het pas gerenoveerd was, werd er slechts een gedeeltelijke akoestische behandeling uitgevoerd. Enkele bas akoestische wandpanelen met dubbel lederen membraan op de wanden en houtdiffusors zorgen voor een goede geluidsdemping en verspreiding.

Voor een vlekkeloos geluid heb je echter zelfs enkele diffusor frontpanelen aan het plafond nodig en zal er in de hoeken een membraan hoekelement geplaatst moeten worden om de bas te optimaliseren. Zonder de akoestiek van de kamers te verbeteren, kunnen we zelfs met de meest professionele audio- en hifi-apparatuur geen bevredigende resultaten bereiken.

De SX-10AE produceerde een ruimtelijk, schoon, neutraal geluid. We kregen een gedetailleerde, definitieve presentatie. De instrumenten klonken duidelijk en de dynamiek was best goed, al had het nog beter gekund. De middentonen waren ook stevig en de lage en hoge tonen waren goed.

De SX-10AE wordt automatisch uitgeschakeld als deze een bepaalde tijd niet wordt gebruikt. (Standby modus)
Wat echt geweldig is aan de SX-10AE, is dat de ingangen en instellingen zo eenvoudig mogelijk zijn. De luidsprekerconnectoren kunnen eenvoudig worden aangesloten op een koperen luidsprekerdraad, maar ze accepteren ook een banaanstekker. U kunt twee luidsprekers aansluiten met behulp van de “A”- of “B”-connector, of in totaal vier luidsprekers met beide. Elke broningang kan worden aangesloten met een eenvoudige RCA-kabel, inclusief de subwoofer via de sub-out-ingang.

Maar waar we sowieso op moeten letten, zijn prestaties. De fabrikant waarschuwt je hier ook voor. Ter waarschuwing: deze receiver kan twee speakers van 4 ohm aan, maar niet meer. Als iemand het probeert, kun je de luidsprekers verpesten.

Verder is deze receiver met 2 x 100 watt vermogen ruim voldoende om niet-professionele speakers van stroom te voorzien.
In tegenstelling tot goedkopere ontvangers zijn de componenten in de SX-10AE luchtig, ver uit elkaar. Het is belangrijk om niets op de ontvanger te plaatsen – de reden voor de ventilatie is daar, als het apparaat niet goed kan ventileren, kan het oververhit raken.

Dankzij de Bluetooth-verbinding is de installatie snel en eenvoudig, al hebben we geconstateerd dat het geluid een deel van zijn bereik heeft verloren via een Bluetooth-verbinding.

sx-10ae afstandsbediening

We raden het vooral aan voor kleinere kamers omdat het niet overtuigend genoeg is in een grotere kamer. De digitale ingangen ontbraken iets.
De ontvanger is ook te bedienen met de afstandsbediening of smartphone.

Gevolgtrekking

Deze stereo-ontvanger is een geweldig product voor diegenen die hun portemonnee willen sparen, maar radio willen spelen of Bluetooth-streaming nodig hebben. Het ontwerp is eenvoudig, aantrekkelijk, ondanks de gunstige prijs, de kwaliteit en het solide ontwerp. De ingebouwde Bluetooth-verbinding is een groot voordeel, hoewel de geluidskwaliteit iets verslechtert bij draadloze verbinding. Het geluid is naturistisch, ruimtelijk, helder en gedetailleerd, al zou de dynamiek iets beter kunnen. De diepe, hoge zijn op hun plaats, ook de middentonen zijn ideaal. Ook aanbevolen voor studio’s, het heeft ook een phono-ingang.

Helaas ontbreken digitale ingangen en klinkt het in grotere ruimtes niet hard genoeg. Het is belangrijk om het te combineren met luidsprekers van goede kwaliteit. Het is echter volledig geschikt voor kleinere kamers en thuisstudio’s en biedt voldoende prestaties.
In deze prijsklasse raden we de Pioneer SX-10AE receiver absoluut aan.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts