PreSonus Eris E5 actieve tweeweg studiomonitor review

In 1995 richtten Jim Odom en Brian Smith PreSonus op, wiens uiteindelijke doel het is om professionele geluidskwaliteit te bieden tegen een betaalbare prijs.

Kenmerken van de Presonus Eris E5 near-field monitor:

Presonus-Eris-E5-Studio-Monitor-Koppel

Door de frequentietransmissie van 53 Hz tot 22 kHz, wat erg goed is in vergelijking met andere studiomonitoren van dit formaat en deze prijs, kunnen we alle details horen die je van goede studiomonitors mag verwachten. De crossover-frequentie is voorzien van een 3 kHz, 45 watt Kevlar-subwoofer, een 35 watt lichtgewicht zijden dome-tweeter en een 70 watt klasse AB dubbele versterker.

Een akoestische opening in het voorpaneel zorgt voor de ideale basfrequentie. Zowel het middenbereik als het hoge bereik kunnen worden gevarieerd, en het oppervlaktedoorlaatfilter en de akoestische ruimte kunnen worden aangepast. Uitgangsstroombeperking, RF-interferentie, oververhitting, voorbijgaande en subsonische bescherming verlengen de levensduur van het apparaat. Een helder, niet-resonerend geluid is gegarandeerd dankzij de geoptimaliseerde, resonerende interne verstijving. Symmetrische XLR / 6,3 mm en asymmetrische RCA-ingangen bevinden zich op het achterpaneel. De continue maximale geluidsdruk is 102 dB. Geen te luide luidsprekers nodig in kleine tot middelgrote studio’s. De gelamineerde, medium-density vezelplaat klankkast meet 17,8 x 19,5 x 26 cm en weegt 4,63 kg.

Geluidskwaliteit

eris e5 luidsprekers

Het belangrijkste is natuurlijk de geluidskwaliteit. De Eris E5 biedt een stabiele en uitstekende geluidskwaliteit. Het geluid is neutraal, vlak, wat essentieel is voor een goede studiomonitor. De middentonen waren voldoende verfijnd, de pieken waren iets te scherp en moesten worden uitgelijnd. Bas is waar PreSonus moeilijkheden tegenkomt. Dit zijn tenslotte studiomonitoren, dus we hadden geen beukende bas verwacht, maar de onderkant had iets meer geaccentueerd kunnen zijn. Nogmaals, er waren enkele aanpassingen nodig om te voldoen. Het is vermeldenswaard dat dit studiomonitors zijn, geen stereoluidsprekers voor thuis. Als je een beukende bas wilt, kies dan niet voor deze luidsprekers.

Deze close-up monitor is echter zeer geschikt voor studiogebruik. Ze zijn luid genoeg om in uw directe omgeving te zijn, en de details die we normaal niet horen op stereomonitors voor thuis waren zeker waarneembaar tijdens de repetitie van Eris E5. Hoewel het niet zo geavanceerd is als de duurdere modellen, kan het zeker muziek mixen en streamen op een hoger niveau dan algemene luidsprekers.

Ontwerpkwaliteit

Veel studiomonitors zijn gemaakt met een omslachtige massief houten kistbehuizing. De PreSonus Eris E5 is merkbaar lichter dan sommige andere luidsprekers, daarom kunnen we ervan uitgaan dat ze goedkoop en van slechte kwaliteit zijn. Gelukkig is dit niet het geval. Bij de constructie is gebruik gemaakt van solide en hoogwaardige materialen.

Kevlar laagfrequente smoorspoelen hebben sterke hittebestendige eigenschappen, hebben de voorkeur bij de productie van luidsprekers, en met een goede reden. Dit solide materiaal draagt ​​in hoge mate bij aan het verlengen van de levensduur van uw luidspreker. Externe interferentie werd ook geminimaliseerd. Hoewel dit vrij effectief was opgelost, was het nog steeds niet perfect, vooral bij laag volume, omdat er wat gesis te horen was. Misschien wilt u andere elektronische apparaten, zoals telefoons, uit de luidsprekers verwijderen. Dit helpt om interferentie te minimaliseren.

Instellingen

Met de Presonus Eris E5 pas je het midden en de hoge tonen aan met de knoppen aan de achterkant van de speaker. U kunt elke frequentie aanpassen voor het beste geluid. Veel goedkopere studiomonitors hebben deze functie niet. Een goede akoestiek in de studio is natuurlijk erg belangrijk. Hiervoor moet een akoestische behandeling van de wanden worden voorzien. Het is raadzaam om de hulp van een akoestisch specialist in te roepen en een akoestische meting te laten uitvoeren, waarmee precies kan worden bepaald waar en welk type akoestisch paneel het beste geplaatst kan worden. Breedband akoestische panelen zijn nodig in ruimtes waar de nagalmtijd (echo) hoger is dan de referentiewaarde, in de studio’s is de demping van de echo nog belangrijker. Met het Giga baspaneel met membraan kunnen we zorgen voor de optimalisatie van basgeluiden. Als je studio grote glasoppervlakken heeft, is het zeker aan te raden om ook geluiddempende gordijnen aan te schaffen, omdat het gladde, harde oppervlak van het glas geluiden weerkaatst.

Het is mogelijk om de akoestische ruimte van de speaker op drie manieren aan te passen, afhankelijk van de locatie van de speaker. Het uiterlijk is delicaat, ingetogen, misschien een beetje saai.

Ingangen

U wordt ingevoerd-G5

Er zijn drie aansluitmogelijkheden. Ongebalanceerde RCA-ingang, ¼-inch gebalanceerde TRS en gebalanceerde XLR. Het gebruik van verschillende aansluitmogelijkheden is vooral goed als je al kabels van goede kwaliteit hebt. Bij de speaker wordt een RCA-kabel meegeleverd, maar misschien wilt u ook een TRS- of XLR-kabel aanschaffen.

De PreSonus Eris E5 is echt betaalbaar, vooral gezien de diensten die hij biedt. Er zijn maar weinig studiomonitors die deze prijs kunnen bieden, maar toch solide prestaties leveren.

De E5 biedt geweldige controle voor het afstemmen van de frequentierespons en akoestiek. Naast de standaard versterkingsregeling bevinden zich ook de instelknoppen voor het middelste en bovenste bereik op het apparaat. Met deze knoppen kunt u de versterking van elk bereik tot 6 stuks verhogen of verlagen.

Dankzij akoestische ruimteregeling kan de Eris E5 perfect in elke kamer of omgeving worden geïntegreerd. Het compenseert de frequenties op basis van de positie van de monitor. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat wanneer de speaker dicht bij de muur staat, de basgeluiden meer uitgesproken worden en het geluid vervormen. Met deze wijzigingen kunnen we deze fouten echter corrigeren.

Voor wie raden we de Presonus Eris E5-speaker aan?

Gezien de ietwat zwakke bas, denken we dat dit voor producers die van hiphop of andere soortgelijke genres houden die sterk afhankelijk zijn van bas, misschien niet de ideale luidspreker is. Maar verder zijn de luidsprekers geschikt voor een breed scala aan muzikanten, vooral met de veelzijdigheid van de bedieningselementen op het achterpaneel.

Voor beginnende geluidstechnici of hobbymuzikanten en professionals kan de Eris E5 een geweldige keuze zijn die goed werkt in een groot aantal verschillende omgevingen. Deze monitoren zijn betaalbaar, gemakkelijk mee te nemen en geweldig in gebruik, afhankelijk van de omgeving. Ze klinken neutraal, de treble en midrange zijn na enige aanpassing voldoende. De basklanken daarentegen zijn niet sterk genoeg voor het Presonus-model.

Geschreven door Robert Polgár